Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Πρόσκοποι επισκέφτηκαν την Κρανιά (ΦΩΤΟ)



Μία όμορφη εικόνα αντίκρισαν οι κάτοικοι του χωριού μας, το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Ήταν η παρουσία μίας μικρής ομάδας, χαρούμενων και χαμογελαστών προσκόπων, με τους συνοδούς τους. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το χωριό μας, παιδιά από το 1ο Σύστημα προσκόπων του Αμπελώνα, με επικεφαλής της ομάδος, τον Μιχάλη Πιτένη και Αρχηγό αυτής, τον βαθμοφόρο  Απόστολο Ντέλλα. Η διήμερη επίσκεψή τους εντασσόταν στις δράσεις του 1ου Συστήματος Προσκόπων, στα πλαίσια παιδαγωγικού προγράμματος σε παιδιά από 10 έως 15 ετών. Σκοπός του προγράμματος, είναι η επαφή των παιδιών με την φύση και η γνωριμία και εξερεύνηση τοπίων της ευρύτερης επαρχίας Ελασσόνας, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, (δάση, μονοπάτια, φαράγγια, κλπ.). 



Η ομάδα φιλοξενήθηκε αφιλοκερδώς στο σπίτι του Ιωάννη Γ. Μπαλή στο κέντρο του χωριού, και έτυχε υποδοχής από μέλη του τοπικού Συμβουλίου, από τον Αντιδήμαρχο Ελασσόνας Ευάγγελο Παναγιώτου και τον Δημοτικό Σύμβουλο Γεώργιο Παπαευθυμίου. Οι προαναφερόμενοι ξενάγησαν τους επικεφαλής της ομάδας στα τοπία πέριξ της Κρανιάς, τα Μαρμαρούλια, με τον τον περιφερειακό κυκλικό δρόμο, με το εντυπωσιακό μονοπάτι του δάσους που κατασκεύασε με πολύ κόπο, μεράκι και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, ο γνωστός σε όλους μας Θωμάς, και το εντυπωσιακό φαράγγι της Χράπας. Ανέβηκαν στην Μαζντεράχη με την ωραία θέα και περπάτησαν τον δρόμο που περιέρχεται τη ομώνυμης ράχης και τέλος επισκέφτηκαν τον χώρο του Αϊ-λιά, είδαν τον όμορφα διαμορφωμένο χώρο και τις υπάρχουσες υποδομές φιλοξενίας.
 Οι επικεφαλής έμειναν εντυπωσιασμένοι από το ωραίο και σπάνιο δάσος των μεγάλων Βελανιδιών και εξέφρασαν την επιθυμία τους, στον χώρο αυτό, μετά από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και το Δήμο Ελασσόνας, το καλοκαίρι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μία κατασκηνωτική περίοδο, που θα φιλοξενήσει σε σκηνές τους προσκόπους του Αμπελώνα. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση, μία μεγάλη ομάδα 30 παιδιών με τους συνοδούς τους, θα έρθουν για ένα επταήμερο, τον μήνα Αύγουστο, να αναπτύξουν τις δράσεις τους και να ζήσουν μέσα στην φύση. Ο Αντιδήμαρχος, με χαρά, από πλευράς του Δήμου Ελασσόνας και του χωριού, υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη στο όλο εγχείρημα.




Κατά την διάρκεια της παραμονής τους, η ομάδα ανέπτυξε διάφορες δράσεις, όπως, εκκλησιασμό στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, όπου στον αύλιο χώρο, μίλησαν με τον περιφερειακό σύμβουλο Αθανάσιο Παιδή, που έτυχε να επισκεφτεί το χωριό, τον Αντιδήμαρχο Ευάγγελο Παναγιώτου και τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Παπαευθυμίου. Η ομάδα, αντάλλαξε απόψεις μαζί τους, είπαν τις εντυπώσεις τους και τους ενημέρωσαν για τις δράσεις του προγράμματος των προσκόπων του Αμπελώνα. Στο σημείο, έγινε και μια μικρή ενημέρωση για την αρχιτεκτονική του χωριού και την ιστορία των μαστόρων, καθώς η πετρόκτιστη εκκλησία, το εντυπωσιακό καμπαναριό και το όμορφο δημοτικό σχολείο, είναι δείγματα της μαστορικής τέχνης, που αναπτύχτηκε στο χωριό εδώ και πολλά χρόνια. 

Η επίσκεψη τους στο μονοπάτι στα Μαρμαρούλια, όπως μου μετέφεραν οι αρχηγοί της ομάδος, άφησε τις καλλίτερες εντυπώσεις, μιας και όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο κατασκευής του, την ομορφιά του δάσους και της ανεπανάληπτης θέας ,που προσφέρει το φαράγγι της Χράπας. Ακολούθησε επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο, στο κτίριο του Μ.Ε.Σ.Κ.Ε. Έγινε ξενάγηση στα εκθέματα του μουσείου, τα παιδιά με πολύ ενδιαφέρον και προσοχή είδαν τα οικιακά σκεύη, τα διάφορα αντικείμενα του αγροτικού και ποιμενικού βίου των κατοίκων, τα υφαντά, τον αργαλειό, τις παλιές φωτογραφίες, και τις παραδοσιακές στολές του χωριού. Οφείλω να ομολογήσω, ότι ήταν ευχάριστη έκπληξη, πως το σύνολο των παιδιών, ήταν γνώστες του παραδοσιακού τρόπου ζωής των παππούδων τους, γνωρίζοντας πολλά πράγματα. Κατά την αποχώρηση από το μουσείο, έκανε πρόβα το γυναικείο χορευτικό τμήμα του Μ.Ε.Σ.Κ.Ε. Όπως μας πληροφόρησε η Κατερίνα Καραλή, το χορευτικό τμήμα, στις 20 Μαρτίου, θα λάβει μέρος στο φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στην Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Α΄ φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. 



Τελειώνοντας τις δράσεις του διημέρου, λίγο πριν αναχώρησή τους, ο αρχηγός Μιχάλης Πιτένης, ο βαθμοφόρος  Απόστολος Ντέλλας και οι πρόσκοποι, μίλησαν με τα καλλίτερα λόγια για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή που έτυχαν από τις τοπικές αρχές, αλλά ιδιαίτερα, τόνισαν, πως  έμειναν εντυπωσιασμένοι, από την αγάπη και την φιλική διάθεση, των κατοίκων του χωριού.  Eξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον Ιωάννη και Σταυρούλα Μπαλή, για την φιλοξενία των παιδιών στο σπίτι τους, στον Αντιδήμαρχο Ευάγγελο Παναγιώτου και στον Δημοτικό Σύμβουλο Γεώργιο Παπαευθυμίου, για την προθυμία και το έμπρακτο ενδιαφέρον των ιδίων και της τοπικής κοινότητας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι η παρουσίας τους, έδωσε μία ιδιαίτερη νότα χαράς στην ζωή του χωριού και πως είναι πάντα είναι ευπρόσδεκτοι, τους περιμένουμε ξανά, και είμαστε πάντα στην διάθεσή τους.  

Γιώργος Ι. Μπαλής

Ακολουθεί στη συνέχεια το πλούσιο σχετικό φωτορεπορτάζ:





































* Χαιρόμαστε που το χωριό μας αγκαλιάζει τέτοιες εξωστρεφείς δράσεις όπως αυτήν της επίσκεψης των παιδιών και των υπευθύνων προσκόπων. Είναι δε μάλιστα άριστη η πρωτοβουλία για επίσκεψη μιας μεγάλης ομάδας προσκόπων τον Αύγουστο στο χωριό μας. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες το χωριό μας και οι ομορφιές του γίνονται ευρύτερα γνωστά και αυτό σίγουρα είναι καλό και για τον τόπο μας,  εκτός από τη χαρά που νιώθουν οι ίδιοι οι επισκέπτες. Ας σημειωθεί ότι η επίσκεψη του τμήματος των προσκόπων έγινε κατόπιν προτροπής και πρότασης των Δημητρίου και Γεωργίου Μπαλή προς τους επικεφαλής της ομάδας των προσκόπων με σκοπό να γνωρίσουν το χωριό και τα τοπία του.


* Αποστολή κειμένου και φωτογραφιών: Γιώργος Ι. Μπαλής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου