Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Τα Σίχνα και το Γαϊτανάκι στην Κρανιά 2018 (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)


Συγκινητικές εικόνες κατέγραψε με τον φακό του ο συμπατριώτης μας Βαγγέλης Β. Πουρνάρας φέτος ανήμερα της εορτής των Φώτων στην Κρανιά Ελασσόνας.
Το πρωί μετά τη θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου καταγράφηκε η εθιμική "δημοπρασία" του σταυρού και των εικόνων εκ μέρους των πιστών. Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Πουρνάρας ακολούθησε και κατέγραψε όλη τη διαδρομή της λιτανείας των εικόνων ("σίχνα") στα ξωκλήσια του χωριού μας έως την επιστροφή τους στον ιερό ναό για την τέλεση του μεγάλου αγιασμού των υδάτων. Η όλη καταγραφή των παραπάνω εκκλησιαστικών εθίμων και παραδόσεων θυμίζει πραγματικά εικόνες βγαλμένες από διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 
Το απόγευμα ο Βαγγέλης κατέγραψε με την κάμερά του το γαϊτανάκι που χόρεψαν τα παιδιά της Κρανιάς στην κεντρική πλατεία του χωριού τηρώντας έτσι ένα έθιμο αιώνων. Τα νιάτα του χωριού μας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και δίκαια εισέπραξαν τα χειροκροτήματα των συμπατριωτών μας. 
Αξίζει πραγματικά να δείτε και αυτό το υπέροχο βίντεο που δημιούργησε με αγάπη για τον τόπο μας  και κόπο ο Βαγγέλης Πουρνάρας. Τον ευχαριστούμε για άλλη μια φορά θερμά που μας προσφέρει τους απανταχού συμπατριώτες και φίλους μνήμες και εικόνες ιερές.

Δείτε το βίντεο κάνοντας "κλίκ" στην παρακάτω εικόνα




Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ από τη "δημοπρασία", τα "σίχνα" και την τελετή του αγιασμού:











Βίντεο - Φωτογραφίες: Βαγγέλης Β. Πουρνάρας

1 σχόλιο: