Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Σε βιβλίο οι αποφάσεις του κοινοτικού συμβουλίου της Κρανιάς (1919 - 1929)


Ένα ακόμη σημαντικό βιβλίο που αφορά την ιστορία του χωριού μας τέθηκε ήδη σε κυκλοφορία. Συγγραφέας του βιβλίου - τέταρτου κατά σειρά για τον ίδιο - είναι ο συμπατριώτης μας Γιώργος Ι. Μπαλής ο οποίος ασχολείται έντονα με την έρευνα της τοπικής ιστορίας. Η αμεσότητα την οποία παρέχουν τα αρχεία που μελέτησε και βασίστηκε ο Γιώργος Μπαλής είναι ασφαλής οδηγός για τη γνώση της τοπικής μας ιστορίας κατά την εποχή του μεσοπολέμου.
Το ιστολόγιό μας εύχεται στον Γιώργο να είναι καλοτάξιδο και αυτό το βιβλίο του και να τύχει της ίδιας τιμής που έτυχαν και τα προηγούμενα βιβλία του από συμπατριώτες και φίλους.

Το νέο βιβλίο του Γεωργίου Μπαλή, με τίτλο, « ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ (ΔΕΣΚΑΤΗΣ) ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (1919-1929)», θα παρουσιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ», στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του συλλόγου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο κ. Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου και η εκπαιδευτικός, κ. Ευαγγελία Παπαμιχάλη. Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Κώστας Σπανός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι οι πηγές της Ιστορίας, για τα χωριά της περιοχής μας, είτε είναι ανύπαρκτες είτε, στην καλύτερη περίπτωση, φτωχές. Την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου καταστράφηκε ό,τι είχε απομείνει από τη φθορά του χρόνου και επιπλέον χάθηκαν και τα κοινοτικά αρχεία. Η απώλεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε το τι συνέβη ούτε πριν από μισό αιώνα. Η Κρανιά, όμως, είναι τυχερή διότι σώθηκε το κοινοτικό αρχείο της, και έτσι η μελέτη του μπορεί να προσφέρει πληροφορίες άγνωστες στους σημερινούς Κρανιώτες. Καθώς, λοιπόν, οι πηγές της Ιστορίας των χωριών μας δεν είναι πλούσιες, κάθε γραπτό, όσο πρόσφατο ή ασήμαντο και αν φαίνεται σε κάποιους, πρέπει να εκδίδεται, για να τεθεί στη διάθεση όλων, πριν το εξαφανίσει η φθορά του χρόνου. Ο Γιώργος Μπαλής, αντιλαμβανόμενος την αξία κάθε ιστορικής μαρτυρίας, αποφάσισε να προβεί στην έκδοση των πρακτικών της Κοινότητας της γενέτειράς του, της περιόδου 1919-1929. Οι αναγνώστες του βιβλίου του θα γνωρίσουν τη ζωή των προγόνων τους πριν από 80-90 χρόνια, τις αντιξοότητες που αντιμετώπιζαν, τις δραστηριότητες των κοινοτικών Αρχών, την παραγωγή και τους φόρους των κατοίκων, την προσωπική εργασία για το κοινωνικό σύνολο και πολλά άλλα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου