Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Παρεξηγήσεις συμπατριωτών...


Σήμερα έγραψα ένα κείμενο το οποίο αφορούσε το χθεσινό μοίρασμα - και στο χωριό μας - της Καινής Διαθήκης και έντυπου αιρετικού υλικού από την "Ευαγγελική Εκκλησία". Όποιος/α μελέτησε με προσοχή το κείμενο πιστεύω να κατανόησε τόσο τι είναι η "Ευαγγελική Εκκλησία" όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης της πράξης αυτής των Ευαγγελικών από εμάς τους Ορθοδόξους. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, για τη δράση και τα "πιστεύω" των Προτεσταντών έγραψα ότι μπορούν οι Ορθόδοξοι να κρατούν αν θέλουν την Καινή Διαθήκη (που είναι μόνο σε μετάφραση), αλλά να απορρίπτουν τα άλλα έντυπα τα οποία τη συνοδεύουν στη σακούλα και είναι αιρετικά. Η μετάφραση αυτή της Καινής Διαθήκης είναι εγκεκριμένη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (το ανώτατο όργανο διοίκησης της Εκκλησίας μας) και έχει γίνει από ορθόδοξους καθηγητές πανεπιστημίου. Ωστόσο, όπως ήδη έγραψα τη χρησιμοποιούν ως "δόλωμα".
Η προτροπή προς τους Χριστιανούς Ορθοδόξους να κρατήσουν τη συγκεκριμένη Καινή Διαθήκη δεν ήταν δική μου, αλλά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Δείτε τι λέει μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος: "Όποιοι ευσεβείς χριστιανοί έχουν λάβει το πακέτο "κάθε σπίτι" της Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης μπορούν να κρατήσουν την Καινή Διαθήκη αλλά να μην ασχοληθούν με τα φυλλάδια που τη συνοδεύουν, διότι προωθούν προτεσταντικού χαρακτήρα υλικό ασυμβίβαστο με την Ορθόδοξη Πίστη, και ασφαλώς να μην έρθουν σε επικοινωνία με την οργάνωση, διότι σ' αυτό τον προφανή σκοπό αποβλέπει και η εν λόγω κίνηση".
Αυτά τα γράφω κατόπιν παρεξηγήσεως που προήλθε από συμπατριώτες μας, ηθελημένα (γιατί το πρωινό κείμενο πιστεύω πως δεν άφηνε περιθώρια για παρεξηγήσεις) ή αθέλητα, ότι προσωπικά εγκρίνω να αποδεχτούν την Καινή Διαθήκη οι συμπατριώτες μας. Η προτροπή την οποία έκανα, λοιπόν, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ, όπως ήδη διαβάσατε, αλλά της Ιεράς Συνόδου. Όλα όσα έγραψα στο πρωινό μου άρθρο ήταν προς ενημέρωση των συμπατριωτών μας και τίποτα δεν ήταν μη ορθόδοξο.
Κανένας, λοιπόν, ας μη διεκδικεί για τον εαυτό του την Ορθοδοξία. Ο Χριστός μας δίδαξε με λόγια, αλλά και πράξη, την αγάπη. Και δεν είναι μόνο να λάβουμε ή όχι την Καινή Διαθήκη, αλλά πόσοι από εμάς, τελικά, θα τηρήσουν στην πράξη τη θυσιαστική αγάπη του Χριστού. Πόσοι άραγε Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε την Καινή Διαθήκη στο σπίτι μας; Πόσοι τη διαβάσαμε αν όχι ολόκληρη, τουλάχιστον κάποια αποσπάσματά της; Αλλά και το σημαντικότερο, πόσοι τηρήσαμε στην καθημερινή μας πράξη κάτι από αυτά που λέει και τί άλλαξε μέσα μας; Στην εποχή μας η συντριπτική πλειοψηφία των χριστιανών παραμένουν, δυστυχώς, εν πολλοίς αδιάφοροι, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν φανατισμένοι σαν οπαδοί ενός κόμματος ή μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν τον αντίπαλο και βεβαίως...πάντα χριστιανικά, διατηρώντας παράλληλα και την ατομική τους πολυποίκιλη βόλεψη.
Και κάτι τελευταίο. Γιατί η Εκκλησία μας δεν διανέμει Καινές Διαθήκες; Γιατί δεν κατηχεί τον λαό; Ποίοι γνωρίζουν την πίστη μας ορθά; Γιατί η δεισιδαιμονία και οι προκαταλήψεις είναι αναμεμιγμένες με την πίστη και πως και πότε θα καθαρθεί αυτή η στρεβλή, όπου υπάρχει, πίστη; Πολλά, λοιπόν, τα ερωτήματα και οι απαντήσεις απλές, αλλά και δύσκολες συνάμα. 

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου