Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Η άφιξη της Παναγίας στο ξωκλήσι της (Πλούσιο Φωτορεπορτάζ)


Η Πλατυτέρα των ουρανών και στην από κάτω ακριβώς ζώνη η χορεία των μεγάλων ιεραρχών
( φωτο - Παλαιά τοιχογραφία στην κόγχη του ιερού βήματος στο ξωκλήσι της Παναγίας στη Χράπα)

Με ιδιαίτερη ευλάβεια τιμήθηκε και φέτος από τους συμπατριώτες μας η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο ομώνυμο ξωκλήσι της στο φαράγγι της Χράπας στην Κρανιά Ελασσόνας. Οι εικόνες και το βίντεο που δημοσιεύουμε είναι από την πομπή της Παναγίας προς το ξωκλήσι της και την άφιξή της σε αυτό από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της Κρανιάς. 
Πρόκειται για ένα παλαιό έθιμο το οποίο τηρείται την παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής στην Κρανιά Ελασσόνας. Η εικόνα της Παναγίας εν πομπή συνοδεύεται από τους ιερείς έως ενός σημείου και από τους πιστούς μέχρι το ξωκλήσι της για να μείνει το βράδυ στο "σπίτι της". Την ημέρα της εορτής μετά τη θεία Λειτουργία εν πομπή και πάλι με επικεφαλής τον ιερέα που λειτούργησε και τη συνοδεία πιστών η Παναγία επιστρέφει ξανά στον κεντρικό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Κρανιά όπου τελείται και αγιασμός των πιστών ενώπιον της εικόνας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως φέτος το έθιμο τηρήθηκε όχι μόνο από μεγάλης και μεσαίας ηλικίας ανθρώπους αλλά και από πολλά νέα παιδιά και εφήβους σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Αυτή η συμμετοχή των νέων του χωριού μας μάς κάνει να αισιοδοξούμε για τη συνέχιση της τήρησης του λατρευτικού αυτού εθίμου το οποίο, όπως γράψαμε και παλιότερα, είναι λες και βγήκε από κάποιο διήγημα του Παπαδιαμάντη. Η εναλλακτική διαδρομή δε μέσα από το φαράγγι της Χράπας είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί το ξωκλήσι της Παναγίας ειδικά στη γιορτή του, όπως σήμερα.
Συγχαίρουμε θερμά όλους τους συμπατριώτες μας για τη συμμετοχή τους σε αυτή την ιδιαίτερη πομπή. Είναι ένα τελετουργικό γεγονός το οποίο το συναντάμε πλέον σπάνια στην ελληνική επαρχία.
Το βίντεο που ακολουθεί και οι φωτογραφίες είναι του συμπατριώτη μας Γιώργου Ι. Μπαλή.

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος

Δείτε το βίντεο από την άφιξη της Παναγίας στο ξωκλήσι της


Ακολουθεί το πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ:































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου