Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ποδηλατικός αγώνας στην Άκρη στη μνήμη του Παναγιώτη Κουμαντζιά



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 2ος διασυλλογικός αγώνας ορεινής ποδηλασίας στην Άκρη Ελασσόνας που συνδιοργάνωσαν ο Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος, με τον Μ.Ε.Σ. Άκρης με την ονομασία «Παναγιώτης Κουμαντζιάς».

Συμμετείχαν αθλητές και αθλήτριες από τα σωματεία Β.Α.Ο., Μαχητές Πεύκων, Α.Ο. Φλώρινας, ΑΣΣΟΣ Πτολεμαΐδας, Π.Α.Ο.Κ., Αίας Κιλκίς, Ασκληπιός, Κρόνος Νίκαιας, Π.Α.Σ. Πηνειός, Π.Σ. Τρικάλων και Π.Γ.Σ. Λάρισας.

Πριν την έναρξη των αγώνων κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αποβιώσαντος προέδρου του Μ.Ε.Σ. Άκρης Παναγιώτη Κουμαντζιά.

Οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα από τους κατοίκους του χωριού, σε όμορφες στιγμές. Μετά το τέλος των αγώνων προσφέρθηκαν σπιτικά εδέσματα - πλούσιος μπουφές που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού σε συνεργασία με το Κ.Α.Π.Η. για όλους τους αθλητές και συνοδούς αυτών. Τον αγώνα παρακολούθησαν ο πρόεδρος του χωριού, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ελασσόνας, κάτοικοι του χωριού, σύσσωμο το Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ. Άκρης, γονείς και φίλοι των αθλητών.

Το Δ.Σ. του Ποδηλατικού ευχαριστεί το Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ. Άκρης, τις γυναίκες του χωριού και όλους όσοι βοήθησαν για την άριστη φιλοξενία που προσέφεραν σε όλους. Τα αποτελέσματα του αγώνα των αθλητών και αθλητριών του Π.Γ.Σ. Λάρισας:

Μίνι μικρά κορίτσια

1η Τσιούτσια Αθανασία

2η Τσάκαλου Ευαγγελία

3η Γώγου Αρετή

Μίνι μικρά αγόρια

4ος Μάνθος Νίκόλαος

7ος Θώμος Σταύρος

Μίνι μεγάλα κορίτσια

3η Μιχάκη Ιωάννα

4η Θώμου Μαρία

5η Κόκκαλη Βασιλική

6η Γώγου Ευδοξία

Παμπαίδες - Παγκορασίδες - Κορασίδες (κοινή κατάταξη)

2ος Γούτας Αντώνιος - Ιωάννης

7η Μιχάκη Αρετή - Π.Γ.Σ. Λάρισας

8ος Δοξαράς Ευάγγελος - Π.Γ.Σ. Λάρισας

Παίδες - Γυναίκες (κοινή κατάταξη)

2ος Καρατσιβής Παναγιώτης

4ος Κόκκαλης Δημοσθένης

8η Παπαργύρη Παναγιώτα

Άνδρες - Έφηβοι (κοινή κατάταξη)

1ος Μπαξεβάνος Αλέξανδρος

2ος Τσοπούρογλου Βασίλειος

7ος Πέτρου Ευάγγελος

9ος Γαλάνης Νικόλαος

10ος Δοξαράς Γεώργιος

Masters

1ος Πολύμερος Σταύρος

2ος Βαρλάμης Βασίλειος

4ος Μιχάκης Γεώργιος

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Κώστας Κατσιούλης: Σε δρόμους ρεμπέτικους και λαϊκούς


Ο συμπατριώτης μας Κώστας Κατσιούλης εκτός από μεράκι στην καλή μουσική έχει και κλίση και έχει αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο πως ποτέ δεν είναι αργά για εμβάθυνση στη μουσική. Τα τελευταία χρόνια μαθήτευσε στο μπουζούκι και σε συνδυασμό με το λαϊκό και το ρεμπέτικο άσμα που πάντα το είχε στο στόμα του ανοίγεται σε δρόμους λαϊκούς και ρεμπέτικους όπως τους χάραξαν μεγάλοι λαϊκοί συνθέτες. 
Δημοσιεύουμε παρακάτω δύο βίντεο του Κώστα Κατσιούλη από το  youtube και μαζί με τα θερμά μας συγχαρητήρια του ευχόμαστε να συνεχίσει αυτό το μουσικό ταξίδι με τον ίδιο ζήλο.



Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Θεία Λειτουργία στον Άγιο Κοσμά στην Κρανιά


Θεία Λειτουργία τελέστηκε το πρωί της 24ης Αυγούστου 2016 στο ξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ημέρα εορτής και μνήμης του Αγίου. Πολλοί ήταν οι συμπατριώτες μας οι οποίοι παρέστησαν στην Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε και αρτοκλασία. Το ξωκλήσι δημιουργήθηκε με μέριμνα του συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Ζέρβα και τη βοήθεια συμπατριωτών μας. Είθε ο απλός και διαχρονικός λόγος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού να συνεχίσει να καρπίζει στις καρδιές των ανθρώπων.








* Οι φωτογραφίες είναι του αγαπητού φίλου Βαγγέλη Παπαγιάννη.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

"Τί είναι η πατρίδα μας;" - Πρόσκληση


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Η θεατρική οµάδα «ΣΚΗΝΗ ΟΛΥΜΠΟΥ» Λόφου - Ασπροχώµατος 

Σας προσκαλεί, να τιµήσετε µε την παρουσία σας και να παρακολουθήσετε την παράσταση
 "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ;"

 Κείµενα – Επιµέλεια κειµένων - Σκηνοθεσία: Σάρα Γανωτή

 Στην παράσταση συµµετέχουν κάτοικοι και παιδιά των χωριών Λόφου και Ασπροχώµατος
 Η παράσταση θα πραγµατοποιηθεί, στις 26 Αυγούστου 2016 στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Αγ. Γεωργίου Ασπροχώµατος Ελασσόνας

 Ώρα προσέλευσης: 21:00
 Είσοδος ελεύθερη

*Ευχαριστούμε θερμά την θεατρική ομάδα "Σκηνή Ολύμπου" Λόφου - Ασπροχώματος για την αποστολή της Πρόσκλησης.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Η Ιστορία διδάσκει...διαφορετικά επαναλαμβάνεται. Συμμαχία ή Grexit


Ένα σημαντικό άρθρο της Δήμητρας Σαρακατσάνου - Παπαγιάννη που μας φανερώνει πως οι σχέσεις κρατών και ανθρώπων μας έρχονται από παλιά, ειδικά όταν πολίτες και πολιτικοί δεν διδάσκονται από την ίδια την ιστορία αποσοβώντας λάθη και πάθη στη ροή των αιώνων αλλά και στο σήμερα.

Η μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα συνένωσης πόλεων – κρατών με σκοπό την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο θεσμός της  Αμφικτυονίας θεωρείται η πιο αρχαία μορφή ένωσης. Τα κριτήρια συγκρότησης των αμφικτυονιών ήταν φυλετικά καθώς πρόκειται για την ενοποίηση των φυλών που βρίσκονταν γύρω από ένα ιερό. Η Δελφική Αμφικτυονία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καθώς συνένωνε δώδεκα ελληνικά φύλα. Την ένωση, αρχικά, απασχολούσαν θέματα θρησκευτικού περιεχομένου, στη συνέχεια όμως συμπεριέλαβαν και ζητήματα πολιτικού χαρακτήρα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι χρησμοί που δίνονταν από το μαντείο, αν όχι διαμόρφωναν, σίγουρα επηρέαζαν το πολιτικό σκηνικό της εποχής.
 
Τις φυλετικές ενώσεις διαδέχθηκαν οι Συμμαχίες. Πρόκειται για ενώσεις πόλεων – κρατών πολιτικού, στρατιωτικού και οικονομικού χαρακτήρα. Στον ελληνικό χώρο οι Σπαρτιάτες ήταν εκείνοι που πρώτοι στράφηκαν στη σύναψη συμμαχιών, σε μία προσπάθεια να απομακρυνθούν από την κατακτητική τους πολιτική. Έτσι, ιδρύθηκε η Πελοποννησιακή Συμμαχία (τέλη 6ουαι.π.Χ.). Σταθμό βέβαια στην ιστορία των συμμαχιών αποτελεί η Δηλιακή ή αλλιώς Αθηναϊκή Συμμαχία (478π.Χ.) και γιατί υπήρξε μία από τις πιο ισχυρές συμμαχικές ενώσεις, καθώς συμμετείχαν σ’αυτή αρχικά 150 πόλεις και στη συνέχεια 425, και γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ακμή της αρχαίας Αθήνας. Η διάρκεια ζωής της σηματοδοτείται από δύο ιστορικούς πολέμους. Ιδρύθηκε μετά το τέλος των Περσικών πολέμων και διαλύθηκε με το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου (404π.Χ.).

Ομοίως, μία σύγχρονή μας οργανωτική ένωση κρατών, αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα, απέβλεπε, διαμέσου της οικονομικο-πολιτικής ένωσης των ευρωπαϊκών χωρών, στη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης, σε μια περίοδο συχνών πολέμων μεταξύ των γειτονικών χωρών που κατέληξαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βλέπουμε λοιπόν δύο συμμαχίες, που παρ’ όλη τη χρονολογική τους απόσταση, να θέτουν τους ίδιους στόχους, και όχι μόνο. Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση θα διαπιστώσουμε και άλλα κοινά στοιχεία.

Για παράδειγμα, και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούμε ότι επιχειρείται η ανασυγκρότηση των μελών κρατών. Από τη μία η αρχαία Αθήνα, η οποία αρχικά είχε το ρόλο του «πρώτου μεταξύ ίσων», είχε ως στόχο την προστασία των συμμαχικών πόλεων από την Περσική απειλή, τη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους, καθώς και την απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων που βρίσκονταν κάτω από την περσική κυριαρχία. Όλες οι πόλεις –κράτη μέλη θα διατηρούσαν μια κοινή επιθετική και αμυντική πολιτική και για το λόγο αυτό ορκίστηκαν να έχουν τους ίδιους εχθρούς και φίλους (Θουκυδίδης,Ιστοριών1.96-97). Θα διατηρούσαν την αυτονομία τους εφαρμόζοντας η κάθε μία στο εσωτερικό της τους δικούς της νόμους, ενώ μεταξύ τους θα είχαν τον ίδιο αριθμό ψήφων ώστε να μην επηρεάζονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας μόνον από τις ισχυρότερες πόλεις. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το όραμα για εξομάλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, για εκδημοκρατικοποίηση του πολιτεύματος και για βελτίωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών.                                                          

Από την άλλη, και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπούσε στην οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος, στην προαγωγή της ειρήνης και των αξιών της, καθώς και στην ευημερία των λαών της. Έτσι μεταξύ άλλων, κατήργησε τους δασμούς στις συναλλαγές ανάμεσα στα κράτη μέλη, και αποφάσισε τον από κοινού έλεγχο της παραγωγής τροφίμων, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια για όλους. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με την καθιέρωση των «τεσσάρων ελευθεριών», δηλαδή της ελεύθερης κυκλοφορίας υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων, ενώ το Ευρώ θα αποτελούσε πλέον το νέο κοινό νόμισμα ορισμένων κρατών – μελών.

Και στις δύο περιπτώσεις πολλοί από τους στόχους επιτεύχθηκαν. Ωστόσο, στους κόλπους της Αθηναϊκής Συμμαχίας δεν άργησε να διαφανεί η επιθυμία για χρησιμοποίηση της Ένωσης ως μέσου επικράτησης και κυριαρχίας. Η αλλαγή του χαρακτήρα της Συμμαχίας, τυπικά, εμφανίστηκε με τη μεταφορά του συμμαχικού ταμείου από τη Δήλο στην Ακρόπολη (454π.Χ.), μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κίμωνα και την εδραίωση της Αθηναϊκής κυριαρχίας. Ουσιαστικά, όμως, τα γεγονότα που φανερώνουν τις ηγεμονικές βλέψεις της Αθήνας ήταν η ίδρυση των κληρουχιών, (αθηναϊκές αποικίες στις περιοχές των συμμαχικών πόλεων από το 450 π.Χ.), και η επιβολή του νομίσματος, των μέτρων και των σταθμών στις πόλεις-κράτη μέλη της συμμαχίας (449 π.Χ.). Η ηγεμονική στάση που κράτησε η Αθήνα, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τα κεκτημένα, οδήγησε στη ρήξη με τη Σπάρτη, η οποία έβλεπε με καχυποψία το σαφή αυτό αθηναϊκό επεκτατισμό, γεγονός που οδήγησε στον καταστροφικό Πελοποννησιακό Πόλεμο, και στο τέλος της Συμμαχίας.

Τη διάρκεια ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τη γνωρίζουμε, μήπως όμως μπορούμε να την προβλέψουμε; Στόχοι όπως η δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς σύνορα μήπως αναθεωρούνται; Άραγε η τάση απομάκρυνσης από τους κόλπους της Ε.Ε., το Βrexit ή Grexit όπως θέλουμε να τα αποκαλούμε, αποτελούν ενδείξεις καταστρατήγησης των αρχικών στόχων από τους «ισχυρούς» εις βάρος των «αδυνάτων»; Ή μήπως αποτελεί μία μορφή αντίδρασης – εξέγερσης των «αδικημένων»;

Η ιστορία αποδεικνύει ότι η αδικία υπάρχει και έχει διαφορετικό προσωπείο στην εκάστοτε νέα τάξη πραγμάτων. Διαφορετική μορφή όμως έχει και η εξέγερση. Μορφή που μας αποκαλύπτεται μόνο αφού πραγματοποιηθεί. Η ιστορία μπορεί να αφορά βέβαια το παρελθόν, τα γεγονότα της όμως αναγιγνώσκονται στο παρόν, γι’ αυτό μπορούν να μας διδάξουν για το μέλλον. Διαφορετικά,  όπως πολύ εύστοχα ο Ν. Καζαντζάκης έγραψε, ναι μεν «…η αδικία είναι σύμφυτη με την κοινωνική ζωή. Αλλά και η εξέγερση επίσης, δόξα σοι ο Θεός!».

                                                             Δήμητρα Σαρακατσάνου – Παπαγιάννη
                                                                                 Πολιτισμολόγος 

*Ευχαριστούμε θερμά την Δήμητρα Σαρακατσάνου - Παπαγιάννη για την αποστολή του άρθρου της.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Τα Καλλιστεία της "Γραμμένης της Κρανιάς" και το "Νυχτέρι" (Βίντεο)


Το Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016, στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς παρουσιάστηκε το "Νυχτέρι", οι οικιακές εργασίες δηλαδή που γίνονταν παλιότερα και οι οποίες συνοδεύονταν με τραγούδι και παραμυθοιστορίες. Μετά το "Νυχτέρι" διεξήχθησαν τα Καλλιστεία για την ανάδειξη της "Γραμμένης της Κρανιάς". Τέσσερα κορίτσια της Κρανιάς παρέλασαν στην εξέδρα με τη στάμνα για νερό, με τη ρόκα για γνέσιμο, με το δεμάτι με τα ξύλα/τσάκνα ("ζαλίκ" στην ντοπιολαλιά) και με τον ντορβά, τη ...μοδάτη τσάντα της εποχής. Στη συνέχεια οι διαγωνιζόμενες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με την κρανιώτικη κουζίνα, την τοπική ιστορία και την ντοπιολαλιά. Όλα τα κορίτσια αρίστευσαν και η "Γραμμένη της Κρανιάς" εκλέχτηκε με κλήρο.
Ήταν μια πραγματικά υπέροχη πολιτιστική εκδήλωση με εμπνευστή και διοργανωτή τον συμπατριώτη μας Χρήστο Πατούνα. Αξίζουν για μια ακόμη φορά θερμά συγχαρητήρια τόσο ο Χρήστος όσο και οι εθελοντές και οι εθελόντριες της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το βίντεο που δημιούργησε ο συμπατριώτης μας Βαγγέλης Πουρνάρας και περιέχει το "Νυχτέρι", έως το 22ο λεπτό, και στη συνέχεια τα Καλλιστεία.
Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό φίλο Βαγγέλη Πουρνάρα για τη παροχή του βίντεο.

Χρήστος Γκουνέλας

Κάντε "κλίκ" στην εικόνα για να δείτε το βίντεο


Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Με επιτυχία διοργανώθηκε το τουρνουά Ποδοσφαίρου στην Κρανιά



Με επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος το τουρνουά ποδοσφαίρου στο γήπεδο 5χ5 του Γυμνασίου Κρανιάς, το Σάββατο 13 Αυγούστου. Πήραν μέρος έξι ομάδες, περίπου 40 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, τα οποία ζουν στην Κρανιά αλλά και σε άλλες πόλεις. Συμμετείχε μάλιστα και ομάδα παιδιών από την γειτονική μας Άκρη Ελασσόνας. Αγωνίστηκαν με το σύστημα «όλοι με όλους» και χάρηκαν το παιχνίδι και το φίλαθλο πνεύμα. Υπήρχε διαιτητής, γραμματεία, ιατρική κάλυψη και φυσικά χορηγοί, του οποίους η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί όλους από καρδιάς. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον δημοτικό σύμβουλο Γεώργιο Παπαευθυμίου για την υποστήριξή του. Τα έπαθλα για τις τρεις πρώτες ομάδες ήταν αντίστοιχα: τραπέζι στην ταβέρνα του «Βελώνη», στο καφέ «Κίων» και στο καφενείο του Κατσαβού (Ντάκου).Οι υπόλοιπες ομάδες μοιράστηκαν όλες την τέταρτη θέση.


Ευχαριστούμε θερμά τον εμπνευστή και διοργανωτή του Τουρνουά, συμπατριώτη μας, γυμναστή, Δημήτρη Γεωργούλα για την αποστολή του κειμένου και των φωτογραφιών και εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την διοργάνωση και το άψογο της τελέσεώς της, τόσο στον Δημήτρη όσο και σε όλους όσοι συνέβαλλαν για την επιτυχία του Τουρνουά. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και τα παιδιά που αγωνίστηκαν με ζήλο αλλά και πνεύμα ευγενούς άμιλλας. 


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Η παράσταση των παιδιών της Κρανιάς (Βίντεο)


Στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της Κρανιάς δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016, η θεατρική παράσταση "Μπίλιο & Λιάκος" από τα παιδιά της Κρανιάς. Η ίδια παράσταση δόθηκε μερικές μέρες νωρίτερα και στην αίθουσα του ΜΕΣΚΕ.  Τα παιδιά υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του συμπατριώτη μας πολυτάλαντου, μαθητή Λυκείου, Νίκου Γκουντούρα έδωσαν μια αληθινά υπέροχη θεατρική παράσταση και δίκαια κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα όλων των συμπατριωτών μας που την παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον.


Το θεατρικό έργο βασίστηκε στη μουσική κωμωδία "το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο" των Ρέππα - Παπαθανασίου με έντονα στοιχεία ποιμενικής ζωής, κρανιώτικης ντοπιολαλιάς και έξυπνου χιούμορ ενταγμένα όλα αρμονικά στο έργο από τον καραγκιοζοπαίχτη και ηθοποιό σε πρωταγωνιστικό ρόλο, Νίκο Γκουντούρα. Αυτά τα παιδιά όπως θα δείτε και εσείς στο βίντεο είναι πραγματικά ταλαντούχα και περιμένουμε όλοι μας αυτή η ωραία προσπάθεια της θεατρικής ομάδας "Δεν έχουμε όνομα, αλλά έχουμε γέλιο"  να συνεχιστεί και με άλλα έργα και βεβαίως και εκτός Κρανιάς.


Οφείλουμε παράλληλα να σημειώσουμε και την καταλυτική βοήθεια του ΜΕΣΚΕ και της εκπαιδευτικού και μέλους του ΜΕΣΚΕ Κατερίνας Καραλή στην όλη προσπάθεια των παιδιών. 
Το βίντεο δημιούργησε με πολύ μεράκι και κόπο ο συμπατριώτης μας, Βαγγέλης Πουρνάρας, ο οποίος πάντα αποδεικνύει πόσο αγαπάει το χωριό μας και τις πολιτιστικές πράξεις του τόπου μας.
Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας λοιπόν, στον Νίκο και σε όλους όσοι βοήθησαν για τη δημιουργία αυτής της θεατρικής παράστασης. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Βαγγέλη Πουρνάρα για την παροχή του βίντεο. Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι του αγαπητού φίλου, συμπατριώτη, Γιάννη Κόνιαρη.

Χρήστος Γκουνέλας


Κάντε "κλίκ" στην εικόνα για να δείτε το βίντεο


Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Συνάντηση συμμαθητών/τριων στην Κρανιά


Καλούνται όσοι και όσες, συμμαθητές και συμμαθήτριες, αποφοίτησαν από το Λύκειο της Κρανιάς το 1986, σε συνάντηση που θα γίνει στο προαύλιο του Γυμνασίου & Λυκείου της Κρανιάς το ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2016 ΣΤΙΣ 7.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ. Επίσης, καλούνται στη συνάντηση και όλοι οι συμμαθητές και συμμαθήτριες που δεν αποφοίτησαν από το Λύκειο της Κρανιάς, αλλά συμπορεύτηκαν τα υπόλοιπα μαθητικά χρόνια με τη συγκεκριμένη τάξη.
Την ανακοίνωση μας έστειλε ο συμπατριώτης μας, Βασίλης Σιακαβάρας.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

"Μπίλιο και Λιάκος" στην πλατεία της Κρανιάς


ΑΙΝΙΑ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗΡΕΠΠΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ .ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΩΜΩΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΕ ΚΡΑΝΙΩΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ,ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ,ΕΞΥΜΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΚΟΛΙΚΗ ΕΠΟΧΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑΔΟΘΟΥΝ:ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 9:ΟΟ Μ.Μ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΚΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 9:00 Μ.Μ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΡΑΝΕΑΣ.ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΦΙΛΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: ΚΑΡΑΛΗ ΑΙΚ-ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ

Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ  ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ ΝΙΚΟΥ ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: "Μπίλιο & Λιάκος".
ΤΟ ΕΡΓΟ   ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΡΕΠΠΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΩΜΩΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΕ ΚΡΑΝΙΩΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ, ΕΞΥΜΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΚΟΛΙΚΗ ΕΠΟΧΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ:ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 9:ΟΟ Μ.Μ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΚΕ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 9:00 Μ.Μ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΡΑΝΕΑΣ. ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΦΙΛΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: ΚΑΡΑΛΗ ΑΙΚ-ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ. Είσοδος ελεύθερη.

* Ευχαριστούμε θερμά την Κατερίνα Καραλή, εκπαιδευτικό και μέλος του ΜΕΣΚΕ για την αποστολή της Πρόσκλησης.

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή της Μονής Παλαιοκαρυάς


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα κατάνυξης εορτάστηκε και φέτος η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην φερώνυμη Μονή της Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του ιερατικώς προϊσταμένου του Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας πατρός Βησσαρίωνος Καραλάσκου, ο οποίος μέσα από το μεστό κήρυγμά του αναφέρθηκε στην "καλήν αλλοίωσιν" που ελεύθερα μας καλεί ο μεταμορφωθείς Χριστός. Παράλληλα, ο π. Βησσαρίων, σκιαγράφησε την διαχρονική αλήθεια της Εκκλησίας απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα του κόσμου.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον π. Ευάγγελο Χαραμή παρουσία πλήθους πιστών από την Κρανιά, τα γύρω χωριά, την Επαρχία Ελασσόνας και τη Λάρισα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί γεύτηκαν την πατροπαράδοτη φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα τα οποία παρασκεύασαν και πρόσφεραν συμπατριώτες μας.

Χρ. Γκουνέλας

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

"ΑΓΡΎΠΝΙΑ" ΝΕΟΛΑΊΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΉΡΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΟΚΑΡΥΆΣ




Αύριο το βράδυ, 5.8.2016, θα πραγματοποιηθεί στο Μοναστήρι της Παλιοκαρυάς μετά τον Εσπερινό "Αγρύπνια Νεολαίας" .
Καλούνται όλα τα παιδιά του χωριού  με τους  γονείς τους,  καθώς και οι νέοι και οι νέες του χωριού, όπως και όλοι οι Κρανιώτες να πάρουν μέρος στην Αγρυπνία που θα πραγματοποιηθεί υπαίθρια στους χώρους  του Μοναστηριού και στο αλώνι του Μοναστηριού.
Η βραδιά περιλαμβάνει προσευχή, την ιστορία του μοναστηριού, παραμύθια της Κρανιάς   και  μουσική και για το λόγο αυτό όσοι έχουν μουσικά όργανα να τα φέρουν μαζί τους.
Όλοι οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να έχουν τα απαραίτητα για τη διανυκτέρευση ή την σύντομη παραμονή τους, όπως κουβέρτα και πρόχειρο βραδινό φαγητό με μπουκάλι νερό.

Υπεύθυνος διοργάνωσης: Πατούνας Χρήστος 


Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Πανηγυρίζει η Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά



Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια θα εορταστεί και φέτος η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ομώνυμη Μονή της Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας. Την Παρασκευή, 5 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, θα τελεσθεί στη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, μετ' αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.Χαρίτωνος, ενώ ιερείς της Κρανιάς και της ευρύτερης περιοχής θα μετέχουν της ακολουθίας του μεγάλου εσπερινού. Τον θείο λόγο θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.Χαρίτων. Ανήμερα της εορτής, το πρωί της 6ης Αυγούστου, θα τελεσθεί στην ιερά Μονή, η ακολουθία του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων ιερέων της περιοχής.
Οι Κρανιώτες ανέκαθεν τιμούσαν την εορτή της Μεταμορφώσεως με την παρουσία τους στη Μονή, τόσο κατά την παραμονή της εορτής, όσο και ανήμερα. Πολλοί δε είναι εκείνοι, οι οποίοι συνεχίζουν να κοιμούνται το βράδυ της παραμονής της εορτής στη Μονή, ζώντας με κατανυκτικό τρόπο αυτή τη μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης. Παράλληλα, δεν λείπουν και τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα, ελιές, σταφύλια κ.ά.) που με περισσή αγάπη ετοιμάζουν οι συμπατριώτες μας για τους προσκυνητές της Μονής.
Κατά την επίσκεψή σας αξίζει να δείτε τον παλαιό πύργο της Μονής, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού που χρονολογείται από το 1600 περίπου, τις ιδιαίτερες - με τη δική τους ιστορία - τοιχογραφίες του ιερού από τον 18ο αιώνα, και βεβαίως να πιείτε δροσερό νερό από την κρήνη του μοναστηριού. Το δε φυσικό περιβάλλον γύρω από τη Μονή ανταμείβει και τον πιο απαιτητικό λάτρη της φύσης χωρίς ωστόσο να αιχμαλωτίζει το βλέμμα του που πετάει πάνω από βουνά και κάμπους στα νότια του μοναστηριού.
Η Μονή είναι χτισμένη πάνω σε βουνό, αφού σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή της Εορτής η Μεταμόρφωση του Χριστού έλαβε χώρα πάνω στο όρος Θαβώρ. Ο Χριστός παραλαμβάνοντας τους τρεις μαθητές Του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, (στενός κύκλος των μαθητών) ανέρχεται στο όρος Θαβώρ. Χρονικά το γεγονός εκτυλίσσεται σαράντα ημέρες πριν τη Σταύρωση του Χριστού. Γι' αυτό και η Εκκλησία τοποθετεί αυτή τη δεσποτική γιορτή σαράντα μέρες πριν την ύψωση του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) και όχι εντός της Μ. Σαρακοστής λόγω του πανηγυρικού χαρακτήρα της. Ο Χριστός θέλοντας λοιπόν να ενδυναμώσει τους μαθητές Του για τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν (σύλληψη, βασανισμοί, Σταύρωση) μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια τους. Τη στιγμή μάλιστα της Μεταμόρφωσης εμφανίζονται στο πλάι του Χριστού, δεξιά και αριστερά Του, ο Ηλίας ως εκπρόσωπος των ζώντων (αφού είναι ο μοναδικός άνθρωπος που πήρε ζωντανό στον ουρανό ο Θεός) και ο Μωυσής, ως εκπρόσωπος των κεκοιμημένων. Απόδειξη ότι η στρατευμένη και η θριαμβεύουσα Εκκλησία συνυπάρχουν ως ένα σώμα με κεφαλή τον Χριστό. 
Το φως που περιλούζει τον Χριστό τη στιγμή της Μεταμόρφωσης είναι τόσο λευκό και έντονο που ο Χριστός λάμπει όπως ο ήλιος. Πρόκειται για τον ένα και μοναδικό Ήλιο της Δικαιοσύνης που φωτίζει τους πάντες και τα πάντα. Είναι το άκτιστο φως που πηγάζει από την Αγία Τριάδα και βλέπουν νοερά πολλοί ασκητές Πατέρες της Εκκλησίας. Είναι η άκτιστη ενέργεια του Θεού που διαχέεται στον κόσμο και μπορεί ο άνθρωπος κάνοντας χρήση του αυτεξουσίου του (ελευθερία) να προσλάβει από την Πηγή του φωτός. Για το δυνατόν της οικείωσης της άκτιστης ενέργειας του Θεού και της κατ' επέκταση χαρισματικής ένωσης Θεού και ανθρώπου, έδωσε θεολογικούς αγώνες ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς έναντι του ισχυρισμού του Θωμά Ακινάτη ότι είναι αδύνατη η ένωση Θεού και ανθρώπου.