Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Κάμπιες κατατρώγουν χαμηλές δασικές εκτάσεις


Σε πονοκέφαλο για τις τοπικές αρχές έχει εξελιχθεί ένα πρωτόγνωρο ίσως σε ένταση φαινόμενο. Τον τελευταίο καιρό σε πολλά χωριά της επαρχίας Ελασσόνας - και στην Κρανιά - κάμπιες κατατρώγουν χαμηλές δασικές εκτάσεις ειδικά πουρναριού. Ελπίζουμε  σύντομα να βρεθεί μια λύση για αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Ενδιαφέρον θα είχε επίσης να αναζητηθεί και να μάθουμε την αιτία του φαινομένου.
Πέρυσι τον Μάιο είχαμε αναφερθεί και στο ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το πευκοδάσος του Αι Λια στην Κρανιά μετά από παράπονα που έφτασαν στο μπλογκ μας από Κρανιώτες. Μπορείτε να διαβάσετε το θέμα πατώντας εδώ: "Παράπονα Κρανιωτών για το δάσος του Αι Λια".



* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα στο facebook: Kranea Elassonas Kinigi

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Η εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου στη Μασδεράχη


Παρά τη δυνατή βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες στο χωριό πολλοί συμπατριώτες μας θέλησαν σήμερα να εκκλησιαστούν στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου στη Μασδεράχη στην Κρανιά Ελασσόνας. Το ξωκλήσι οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια σε μια περίοπτη θέση λίγο πιο κάτω από την κορυφή της Μασδεράχης και η θέα, ακόμη και με τέτοιο καιρό, ανταμείβει τον επισκέπτη.
Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες! Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη να κατευθύνουν τα βήματα όλων μας!
Οι φωτογραφίες είναι του αγαπητού φίλου και συμπατριώτη μας, Βαγγέλη Παπαγιάννη.






Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Μαθητές σε μονοπάτι δάσους της Κρανιάς


Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές του Γυμνασίου Κρανέας Ελασσόνας στα πλαίσια υλοποίησης περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα: «Περιπατητικά μονοπάτια του τόπου μας», περπατήσαμε στο μονοπάτι του περιαστικού δάσους στον Άγιο Αθανάσιο της Κρανέας Ελασσόνας.
Το μονοπάτι μήκους 1500 μέτρων, κατασκευάστηκε πρόσφατα, εθελοντικά και με χειρονακτική εργασία από τον κρανιώτη Δαγκλή Θωμά, με υλικά (πέτρες και χώμα) από τη γύρω περιοχή.
Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος ήταν οι κ.κ. Παπαγιαννοπούλου Αντωνία, Αντωνιάδου Βέρα.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και συμμετείχαν η Δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο εκπρόσωπος του Δήμου κ. Ανέστης Σερετίδης και ο υπάλληλος του δασαρχείου κ. Χρηστάκης Ευαγγέλου.

Πηγή: leukipoli.com

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Άγκυρα στην...Κρανιά


Ο Κώστας Μπατσίλας με ένα από τα έργα τέχνης

Θα πίστευε κανείς πως Κρανιώτες από τα ορεινά θα μπορούσαν να κατασκευάσουν...άγκυρα; Και όμως για τους αδελφούς Κώστα και Γιάννη Μπατσίλα αυτό δεν ήταν ακατόρθωτο! Μπορεί οι πολιτικοί να μην έφεραν... θάλασσα στην Κρανιά ωστόσο όμως ο Κώστας με τον Γιάννη με πολύ μεράκι και τέχνη κατασκευάζουν όχι μόνο άγκυρες και άλλα έργα τέχνης αλλά ό,τι αφορά το ξύλο.
Αυτό τον καιρό τα αδέλφια ρίχνουν "άγκυρα" στη Λάρισα!
Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή αρχή της επιχείρησής τους στη Λάρισα και καλές δουλειές!
Η σελίδα της επιχείρησης στο facebook: mpatsilas.gr





Σάββατο 14 Μαΐου 2016

"Αγρύπνια νεολαίας" στην Κρανιά Ελασσόνας


Η βόρεια πλευρά του Μοναστηριού

Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας ο Κρανιώτης δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Πατούνας, μας ενημέρωσε για την οργάνωση "Αγρύπνιας νεολαίας" την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016, το βράδυ, στο χώρο του παλιού αλωνιού (1) του Μοναστηριού της Μεταμορφώσεως στη θέση "Παλιοκαρυά" στην Κρανιά Ελασσόνας. Θα είναι μια μοναδική συναυλία με ζωντανή μουσική και με ένα μουσικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τραγούδια από το έντεχνο, το παραδοσιακό και το λαϊκό ρεπερτόριο. 
Είναι γνωστό πως κάθε χρόνο το βράδυ της παραμονής της γιορτής του Μοναστηριού, 5 προς 6 Αυγούστου, πολλοί συμπατριώτες μας επιλέγουν να παραμείνουν όλη τη νύχτα είτε στους χώρους του Μοναστηριού είτε στα πέριξ αυτού με σκεπή τον έναστρο ουρανό. Φέτος λοιπόν ο συμπατριώτης μας, ο Χρήστος ο Πατούνας, θα οργανώσει με την καταλυτική βοήθεια εθελοντών την "Αγρύπνια νεολαίας". Παράλληλα, όπως μας ενημέρωσε ο Χρήστος, τις ημέρες του Αυγούστου θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις εντός του χωριού, οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Πάντως, ο Χρήστος με την ευρηματικότητά του και οι εθελοντές με την πολυποίκιλη στήριξή τους φιλοδοξούν και πάλι να αγγίξουν την ψυχή μικρών και μεγάλων και είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουν.


Μέρος του αλωνιού του Μοναστηριού

* Οι φωτογραφίες είναι του Βάιου Παπαγιάννη.
(1)Το αλώνι του Μοναστηριού βρίσκεται 500 περίπου μέτρα ΒΔ της Μονής.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Παράκληση συμπατριώτη μας


Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Ι. Μπαλής μάς απέστειλε την παραπάνω φωτογραφία να την δημοσιεύσουμε με την θερμή παράκλησή του όποιος γνωρίζει τον εικονιζόμενο με το κουστούμι να επικοινωνήσει μαζί του. Ο άνδρας με τη φουστανέλα στα δεξιά είναι ο παππούς του Γιώργου, Μπαλής Γεώργιος και αυτός. Θερμή παράκληση λοιπόν από τον Γιώργο τον Μπαλή σε όλους τους συμπατριώτες για το αν γνωρίζουν τον εικονιζόμενο στα αριστερά και επίσης αν κάποιος συμπατριώτης τυχαίνει να έχει την ίδια φωτογραφία σε καλύτερη κατάσταση. Το mail του Γιώργου Μπαλή για επικοινωνία μαζί του: mondeatis2@yahoo.gr
Με αφορμή το γεγονός αυτό να πούμε πως όποιος/α συμπατριώτης/τισσα διαθέτει παλιές φωτογραφίες που εικονίζουν ενδεχομένως άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα παλιών Κρανιωτών μπορούν να μας τις αποστείλουν να τις κοινοποιήσουμε προς αναγνώριση από άλλους συμπατριώτες μας.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η συμπατριώτισσά μας Δώρα Γκουντούρα: Το πιο hot name της ξιφασκίας


Η Δώρα Γκουντούρα

Για την συμπατριώτισσά μας, Δώρα Γκουντούρα, έχουμε ήδη κάνει αφιερώματα. Ωστόσο, η συνεχής ανοδική της πορεία μας δίνει αφορμή να παρακολουθούμε την αγωνιστική της προσπάθεια η οποία κάνει περήφανο όχι μόνο τον τόπο καταγωγής της αλλά και όλη την Ελλάδα. Ευχόμαστε λοιπόν θερμά συγχαρητήρια στη Δώρα τη Γκουντούρα και να της ευχηθούμε επίσης υγεία και πάντα πρωτιές. 
Ακολουθούν οι ειδήσεις που αφορούν το πρόσωπό της.
Η Δώρα Γκουντούρα είναι το νέο… αστέρι της ελληνικής Ξιφασκίας. Εδώ κι ένα χρόνο μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τα καλύτερα αποτελέσματα στο άθλημα έχουν έρθει από αυτήν. Και φυσικά δεν μπορούμε να υπολογίζουμε τη Βάσω Βουγιούκα, που είναι ο ζωντανός θρύλος της ελληνικής ξιφασκίας. Επομένως, η Δώρα Γκουντούρα είναι ότι πιο… hot έχει η ελληνική ξιφασκία.

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ζημιές από χαλάζι στην Κρανιά


Μεγάλες ζημιές σε καρποφόρα δένδρα -και μάλιστα σε περίοδο ανθοφορίας- καθώς και σε αυτοκίνητα προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε χθες, το απόγευμα του Σαββάτου, την Κρανιά. Το χαλάζι που έπεσε ήταν σε μέγεθος φουντουκιού και όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες το έστρωσε σαν...χιόνι. Παράλληλα η κακοκαιρία προκάλεσε και ολιγόωρη διακοπή νερού. 
Ακολουθούν οι σχετικές φωτογραφίες:

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε μνημείο στην Κρανιά


Το μνημείο χωρίς τον σταυρό

Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε μνημείο στην Κρανιά σπάζοντας τον σταυρό του μνημείου και χαράζοντας την πινακίδα (φωτογραφίες 1 και 2) η οποία έγραφε την ιστορία/παράδοση της οικοδόμησης της Κρανιάς στον χώρο που βρίσκεται σήμερα. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι φθορές προκλήθηκαν με δόλο από μεγάλο/ους ή στο πλαίσιο ενός "παιχνιδιού" από μικρά παιδιά. Σημασία έχει πως πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια η οποία προσβάλλει τόσο τους κατοίκους του χωριού μας όσο και την τοπική μας ιστορία.
Το μνημείο δημιουργήθηκε στην πλατεία του  ναού του Αγίου Δημητρίου με τη φροντίδα και δαπάνη των μαθητών και μαθητριών της σειράς του 1967 στο πλαίσιο του ανταμώματός τους που έγινε στην Κρανιά τον προηγούμενο Αύγουστο. Την ημέρα μάλιστα της Παναγίας (Δεκαπενταυγούστου)  έγινε και ο αγιασμός του.

Χρήστος Γκουνέλας


Η πινακίδα με τις χαρακιές




Από τον αγιασμό του μνημείου τον περασμένο Αύγουστο

* Ευχαριστούμε τον Γιώργο Ι. Μπαλή για την ενημέρωση και την αποστολή των φωτογραφιών.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η επιστροφή της Παναγίας από τη Χράπα στην Κρανιά



Την Παρασκευή μετά το Πάσχα, κατά την εβδομάδα της Διακαινησίμου, γιορτάζει η Ζωοδόχος Πηγή. Την παραμονή της γιορτής, την Πέμπτη το απόγευμα, οι καμπάνες του Αγίου Δημητρίου σημαίνουν χαρμόσυνα για τον Εσπερινό της Εορτής. Μετά τον εσπερινό και τη δέηση προς την Παναγία οι Κρανιώτες την προπέμπουν (ξεπροβοδούν) στο ξωκλήσι της στη Χράπα, απομεινάρι παλιού μοναστηριού. Πολλοί Κρανιώτες που τη συνοδεύουν κοιμούνται το βράδυ στο ξωκλήσι της και στα πέριξ του και το πρωί, ανήμερα της εορτής της, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας συνοδεύουν και πάλι την εικόνα της Παναγίας (Ζωοδόχου Πηγής) στον κεντρικό ναό της Κρανιάς στο προαύλιο του οποίου αγιάζεται με νερό ο λαός ενώπιον της Παναγίας.
Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το δρόμο της επιστροφής της Παναγίας στη θέση "Κόκα του Αι Γιάννη". Η εικόνα είναι λες και βγήκε από διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος

*Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Κόνιαρη.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Η ιστορία της Παναγίας στο φαράγγι της Χράπας



Το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγίας) στο φαράγγι της Χράπας στην Κρανιά Ελασσόνας είναι απομεινάρι ενός πολύ παλιού μικρού μοναστηριού. Μια παλιά επιγραφή η οποία υπήρχε εντός του ναού ανέγραφε ότι ο ναός ανακαινίσθηκε από τους μοναχούς Μανασή και Παρθένιο κατά το 960 μ.Χ. στις 15 Μαΐου. Επομένως η ημερομηνία ιδρύσεως του μικρού μοναστηριού είναι πιθανόν να είναι πιο παλιά. Μέχρι τα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα σώζονταν σε καλή κατάσταση και παλιές τοιχογραφίες.
Κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας η μονή φιλοξενούσε κλεφταρματωλούς της περιοχής. Είναι δε πιθανόν να λειτούργησε και ως κρυφό σχολειό. Λέγεται ότι κλέφτες είχαν κλέψει την κόρη ενός Τούρκου αξιωματούχου από την περιοχή της Κατερίνης και την έφεραν να την κρύψουν σε μια παρακείμενη σπηλιά του μοναστηριού. Τουρκικό όμως απόσπασμα έφτασε στην περιοχή και έκαψε το μοναστήρι, αφού ελευθέρωσε  την Τουρκοπούλα. Το σημερινό ξωκλήσι είναι ό,τι απέμεινε από την καταστροφή που προκάλεσαν οι Τούρκοι. 



Μια παλιά εικόνα καπνισμένη, της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία ήταν του μοναστηριού, υπήρχε στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της Κρανιάς. Δυστυχώς και αυτή η εικόνα δεν γλύτωσε από τη μανία των Γερμανών και την πυρκαγιά που έβαλαν στον Άγιο Δημήτριο στις 11 Φεβρουαρίου του 1944.
Στη σύγχρονη εποχή οι Κρανιώτες, όπως και οι πρόγονοί τους, τιμούν τη μνήμη της Ζωοδόχου  Πηγής με το να επισκέπτονται προσκυνηματικά το ξωκλήσι παραμονή της εορτής, να κοιμούνται εκεί το βράδυ και την άλλη μέρα μετά τη Θεία Λειτουργία με την σημερινή εικόνα της Παναγίας να επιστρέφουν στον ναό του Αγίου Δημητρίου στην Κρανιά.

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος

Οι δύο φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού είναι του Νίκου Κοντοτάσιου, διαχειριστή του akrielassonas.blogspot.gr
Η κεντρική φωτογραφία είναι του Βάιου Παπαγιάννη και ελήφθη με τηλεφακό από τη νότια πλευρά του φαραγγιού.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Οι εκδηλώσεις του Πάσχα στην Κρανιά


Με την παρουσία πολλών συμπατριωτών μας ολοκληρώθηκαν σήμερα, δεύτερη μέρα του Πάσχα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Πάσχα 2016" στην Κρανιά Ελασσόνας.
Οι εκδηλώσεις "άνοιξαν" χθες, την ημέρα του Πάσχα, με παράσταση Καραγκιόζη από τον συμπατριώτη μας Νίκο Γκουντούρα στο χώρο του ΜΕΣΚΕ.
Σήμερα οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με αγώνες δρόμου παιδιών και απονομή μεταλλίων στην κεντρική πλατεία του χωριού. Το απόγευμα παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί στους οποίους συμμετείχαν χορευτικά του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας, της Δημοτικής Κοινότητας της Κρανιάς και γυναίκες του ΜΕΣΚΕ. Να σημειώσουμε ότι οι χοροί παρουσιάστηκαν στο χώρο του ΜΕΣΚΕ λόγω βροχής.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ελασσόνας με τη Δημοτική Κοινότητα της Κρανιάς και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, ο ΜΕΣΚΕ.
Εμείς από εδώ να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους διοργανωτές, οι οποίοι συνεχίζουν να στηρίζουν τον πολιτισμό και την παράδοση σε δύσκολες οικονομικά εποχές.  Θερμά συγχαρητήρια επίσης να εκφράσουμε σε όλους τους μετέχοντες -μικρούς και μεγάλους - και στους δασκάλους τους.

Οι φωτογραφίες είναι του συμπατριώτη μας, Γιάννη Κόνιαρη.

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Αγάπη Σπαθάρα: "Αναστάσιμο μήνυμα"


Ένα επίκαιρο μήνυμα/ποίημα από την συμπατριώτισσά μας Αγάπη Σπαθάρα την οποία και ευχαριστούμε πολύ για την αποστολή του.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ

Ανάσταση,ελπίδα,φως 
χαράς γιορτή, 
ο θάνατος νικήθηκε 
γεννήθηκε η ζωή.

Ο δικός Σου Σταυρός
υπέρτατη θυσία,
το αίμα απ' τις πληγές Σου
ανθρώπων σωτηρία.

Της καμπάνας ο ήχος 
αναστάσιμο μήνυμα, 
μες στη νύχτα αντηχεί 
της αγάπης το κήρυγμα.

Μια ουράνια λάμψη 
τον κόσμο φωτίζει, 
η αγάπη που δίδαξες 
στις καρδιές μας ανθίζει.

Καλή Ανάσταση!

Αγάπη Σπαθάρα 
30/04/2016