Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Πάσχα 2016


Αυτός που φύτεψε στον άνθρωπο τον πόθο για το καινούριο ήρθε για να ανακαινίσει τα πάντα με την Ανάστασή Του.
Χριστός Ανέστη!

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΜΕΣΚΕ: "Πάσχα 2016"


Από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κρανιάς (ΜΕΣΚΕ) λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωσή του η οποία αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν τις ημέρες του Πάσχα στην Κρανιά.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑ 2016
Ο ΜΕΣΚΕ ΣΕ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Δ.ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΝΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ  ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΑΣΧΑ 2016».ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ,ΤΟΝ ΛΑΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ:
   Κυριακή  1  Μαΐου   και ώρα  8:00 μ.μ  :    Παράσταση  - θέατρο ΣΚΙΩΝ   το οποίο παρουσιάζει ο συγχωριανός μας  Νίκος Γκουντούρας.
Δευτέρα  2 Μαΐου και ώρα 11:00 π.μ   –  Λαϊκοί Αγώνες δρόμου με τη συμμετοχή παιδιών και εφήβων του χωριού μας .  Οι αγώνες  γίνονται  κάθε χρόνο με την ενεργό παρουσία και στήριξη γυμναστών ,γυμναστριών   Κρανιωτών .Μετά το πέρας των λαϊκών αγώνων θα ακολουθήσει  απονομή  κυπέλλων,μεταλλίων και βραβείων.
Δευτέρα    2 Μαΐου    και ώρα   5:00 μ.μ   –   Παραδοσιακοί  Χοροί. Θα  χορέψουν  τα  συγκροτήματα  α)  Παιδιών-γυναικών του συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και   β)  γυναικών  του ΜΕΣΚΕ  με παραδοσιακά τραγούδια(ακούσματα τοπικά)  και γ) το   χορευτικό  σχήμα παιδιών-εφήβων της Δ. Κοινότητας Κρανέας.
ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝO ΑΝΤΑΜΩMA  ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ  ΜΑΣ.
ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΣΚΕ

Αγάπη Σπαθάρα: "Δάκρυα" & "Η αγάπη δεν ζυγίζεται"


Δύο ακόμη ποιήματα από την Αγάπη Σπαθάρα την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την αποστολή τους.

ΔΑΚΡΥΑ

Γέννησε η θλίψη δάκρυα 
βουρκώσανε τα μάτια, 
το όνειρο ξεθώριασε 
έγινε η καρδιά κομμάτια.

Η νύχτα έσβησε το φως 
αργεί να ξημερώσει, 
το γέλιο έγινε λυγμός 
κανείς δεν θα σε σώσει.

Ο δρόμος ειν' αδιάβατος 
με πέτρες και με χώμα, 
μονάχος πρέπει να διαβείς 
αυτή την ανηφόρα.

Μονάχα εσύ μπορείς 
ν' αρπάξεις τη σκυτάλη, 
να τρέξεις, να ονειρευτείς 
ν' αναστηθείς και πάλι.

Αγάπη Σπαθάρα 
24/04/2016

Η μωρία και το σκάνδαλο του σταυρού


Έτσι αντιλαμβάνεται η λογική του ανθρώπου τον σταυρό του Χριστού, ως μωρία και σκάνδαλο, σύμφωνα με τον απόστολο Παύλο. Είναι δυνατόν ο πανίσχυρος Θεός να σταυρώνεται από το πλάσμα του; Τι είδους Θεός είναι αυτός που εκουσίως ανεβαίνει στο σταυρό; Πώς είναι δυνατόν αυτός ο αδύναμος, σταυρωμένος Θεός να σώσει τον άνθρωπο;
Και όμως αυτός είναι Θεός. Αυτός που έρχεται να πάρει τη θέση του ανθρώπου στην οδύνη και τραγικότητα της ανθρωπότητάς του. Ο Θεός δεν είναι υπερβατικός που κατοικεί μακριά στον ουρανό και από εκεί βλέπει απλά τη δημιουργία του. Εισβάλλει αθόρυβα στην ανθρώπινη ζωή, γίνεται ιστορικό πρόσωπο με σάρκα και οστά για να σώσει τον άνθρωπο μέσα από τον δικό του σταυρό της αυτοπαραίτησης.
 Ο Χριστός πάνω στο σταυρό τα έχει χάσει όλα. Βρίσκεται στην έσχατη μορφή θυσίας και μάλιστα ατιμωτικής. Τα υπομένει όλα. Ακόμη και όταν προκαλείται από τους Φαρισαίους να κατεβεί από το σταυρό για να τον πιστέψουν δεν το κάνει αλλά απαντά με σιωπή. Αν κατέβαινε θα τον πίστευαν μα όχι από αγάπη, αλλά από αναγκασμό. Θα ήταν υποχρεωμένοι να τον πιστέψουν και άρα μη ελεύθεροι. Ο Σταυρωμένος Χριστός θέλει να τον πιστέψουν έτσι, σταυρωμένο και ατιμασμένο, γιατί τον αγαπούνε. Έτσι όπως τον πίστεψε και τον αγάπησε ο ένας από τους δυο ληστές που ήταν δίπλα του. Γίνεται ένα με τον ληστή, όπως έγινε ένα και με την πόρνη. Και όταν πεθαίνει ο Χριστός δεν μπαίνει μόνος του στον παράδεισο αλλά με έναν ληστή. Αυτή είναι η δύναμη του σταυρού: τον ληστή να τον μεταμορφώσει σε άγιο με μια μόνο φράση του. «Μνήσθητι μου Κύριε εν τη βασιλεία σου». Το τίμημα της Ανάστασης που ακολουθεί, είναι ο σταυρός. Ο θάνατος να θανατωθεί με θάνατο. «Θανάτω θάνατον πατήσας». Ο Χριστός δείχνει τον δρόμο της προσωπικής ανάστασης τους καθενός ανθρώπου σπάζοντας τα δεσμά του ειδώλου της αυτολατρείας μας.

Καλή Ανάσταση!


Χρήστος Γκουνέλας, θεολόγος

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Θοδωρής Λάλος: "Solo artists' books"








Δελτίο Τύπου έκθεσης


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

παρουσιάζει την έκθεση
του Θοδωρή Λάλου

Solo artists’ BookS

την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 20.00
στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη

Επιμελητής: Μιγκέλ Φερνάντεθ Μπελμόντε

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 22 Μαΐου 2016.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00,
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Το βιβλίο είναι ένα διαχρονικό, πολυδιάστατο και μαγικό αντικείμενο, ικανό να ανακαλέσει αμέτρητες φωνές. Μέσω αυτού μεταδίδονται ο γραπτός λόγος, η ιστορία, ο πολιτισμός. Το ίδιο, όμως, δεν είναι απλώς ένα νήμα ανάμεσα στις εποχές, εμπεριέχει και τον χρόνο στην κάθε διαδικασία ανάγνωσης, κατά την οποία κάθε φορά αναδημιουργείται, ερμηνεύεται και εμπλουτίζεται.

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Η λειτουργία μετά τη Λειτουργία



Κυκλικός παραδοσιακός χορός στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου στην Κρανιά Ελασσόνας. Μια από τις λειτουργίες της κοινότητας μετά τη Θεία Λειτουργία. Έκφραση συνοχής και χαράς ψυχών και σωμάτων.

Λειτουργία: Έργο του λαού

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Αγάπη Σπαθάρα: "Σαν όνειρο" & "Ήρθαν τα χελιδόνια"



ΣΑΝ ΟΝΕΙΡΟ

Ένα ταξίδι είν' η ζωή 
σαν όνειρο περνά, 
χαρές,λύπες και δάκρυα 
μαζί της κουβαλά.

Άνθρωποι φεύγουν κι' έρχονται 
κρατούν αποσκευές, 
όλα εκείνα που έζησαν 
στο σήμερα, στο χθες...

Κάθε στάση...ένας σταθμός 
στου ονείρου την αυλή, 
κάθε νέο ξεκίνημα 
ελπίδα...ζωντανή.

Χάρισέ της το γέλιο σου 
να σου χαμογελάσει, 
ευτυχισμένος να διαβείς 
την τελευταία στάση...

Αγάπη Σπαθάρα 
14/04/2016

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Η Κρανιά...άλλοτε (φωτό)


Δημοτικό Σχολείο Κρανιάς 1936: Η ανέχεια και η ελπίδα


Μια σειρά φωτογραφιών από μια άλλη...ζωή! Μέσα στην ανέχεια και τον κάματο, αλλά και μέσα στη χαρά και στη...διασκέδαση.

Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να μιλήσω με το μπαρμπα - Λάζαρο τον Παπαγιάννη. Η κουβέντα μας ξεκίνησε ρωτώντας τον αν θυμάται και λέει τα παλιά τα τραγούδια. Σημειωτέον ότι ο μπαρπα-Λάζαρος είναι μια...κινητή μουσική και λαογραφική βιβλιοθήκη. Μου απάντησε λοιπόν με παράπονο ότι σιγά-σιγά και αυτός τα ξεχνάει αφού πλέον  εξέλιπαν οι αφορμές  για τα τραγούδια. "Παλιά -μου λέει- αν και δεν είχαμε παπούτσια να φορέσουμε παρ' όλα αυτά το τραγούδι δε σταματούσε να βγαίνει από το στόμα μας. Έβγαινες έξω από το χωριό και άκουγες ανθρώπους που ασχολούνταν με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες να τραγουδάνε αδιάκοπα".
"Το χωριό αντηχούσε - μας λέει ο μπαρμπα -Λάζαρος - από φωνές ανθρώπων. Δεν υπήρχαν όργανα. Όλα τα τραγούδια ήταν μόνο με τη φωνή. Ο αρραβώνας, ο γάμος, ο θάνατος, η ξενιτιά και άλλες ακόμη πτυχές της ζωής των ανθρώπων με χαρά και πόνο γίνονταν πλέον τραγούδι". Σήμερα τον ρωτάω πώς γίνεται χωρίς αυτή την ανέχεια πλέον να μην ακούς άνθρωπο να τραγουδάει; Τί συμβαίνει; Τί έχει αλλάξει; "Δεν ξέρω - μου απαντάει ο μπαρμπα - Λάζαρος - απομακρυνθήκαμε από τις ρίζες μας, από την Παράδοσή μας.Το ενδιαφέρον μας στράφηκε στα υλικά αγαθά...". Τί να σχολιάσει κανείς; Ο μπαρμπα - Λάζαρος με λίγες φράσεις τα είπε όλα...

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος


Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Έργα τέχνης μαθητών του Γυμνασίου και Λ/Τ Κρανιάς


Δημοσιεύουμε τα αξιόλογα έργα τέχνης που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λ/Τ Κρανιάς. Και όπως θα διαπιστώσετε οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν όντως οίστρο δημιουργίας όπως αναφέρουν και στη σελίδα του σχολείου τους.
Τόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου όσο και οι καθηγητές και οι καθηγήτριες με τον Δ/ντη τους αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια και να τους ευχηθούμε ολόψυχα να διακατέχονται πάντα σε όλη τους τη ζωή από τέτοιο δημιουργικό οίστρο. Μπράβο σας παιδιά!
Ακολουθούν οι φωτογραφίες:

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Τα γενέθλια της Κοκκινοσκουφίτσας



Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η θεατρική εταιρία «Μέθεξις» σας προσκαλούν στα πιο συναρπαστικά γενέθλια της χρονιάς. «ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ»
Η Κοκκινοσκουφίτσα θα γιορτάσει τα γενέθλια της στην Ελασσόνα, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασίλειου Φαρμάκη» την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 18:30 το απόγευμα.


Ο Χρήστος Τριπόδης ετοίμασε μια φανταστική παραγωγή ικανή να συναρπάσει κάθε παιδί και γονιό. Η καινούρια διασκευή που έκανε ο σκηνοθέτης Μάνος Τσότρας συνδυάζει το αγαπημένο μας παραμύθι με καινούρια τραγούδια, τη μουσική των οποίων υπογράφει ο Μιχάλης Τριπόδης, υπέροχες χορογραφίες που έχει κάνει ο Δημήτρης Ζωγραφάκης, παραμυθένια σκηνικά και λαμπερά κοστούμια, που ενθουσιάζουν τα παιδιά. 

Τους ρόλους ερμηνεύουν με πολύ ενέργεια οι γνωστοί ηθοποιοί από το θέατρο και την τηλεόραση, Ειρήνη Ψυχράμη , Δημήτρης Ζωγραφάκης ( Μαρία η Άσχημη), Παναγιώτης Καρμάτης (Μαύρα Μεσάνυχτα), Κατερίνα Ζιώγου (Ντόλτσε Βίτα, Safe Sex), Αλέξανδρος Σαριπανίδης (Κόκκινο Δωμάτιο), καθώς και ο Χρήστος Τριπόδης (Κόκκινο Δωμάτιο, 10η εντολή) σε ένα ρόλο έκπληξη.

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Αγάπη Σπαθάρα: "Δόσεις" και "Αναμνήσεις"


Δύο υπέροχα ποιήματα από την Αγάπη Σπαθάρα: Το ένα από την...πεζή - δυστυχώς -καθημερινότητά μας και το άλλο από το άυλο της ψυχής που όλοι έχουμε μέσα μας και είναι ανάγκη κάποτε να βρούμε. Ευχαριστούμε τη συμπατριώτισσά μας Αγάπη Σπαθάρα για την αποστολή τους.

ΔΟΣΕΙΣ

Απ' το πρωί,μόλις ξυπνάς 
σκέφτεσαι τι να δώσεις, 
τον άτιμο τον ΕΝΦΙΑ 
πώς να τον ξεχρεώσεις;

Δόσεις,χαράτσια,ρεύματα 
δόσεις στην εφορία, 
μας πνίξανε στα ψέματα 
'κλέψαν την ευφορία.

Δόσεις στα συναισθήματα 
δόσεις και στην αγάπη, 
δίνεις με το σταγονόμετρο 
μόνο αν πάρεις κάτι.

Πως έγινε έτσι η ζωή 
τα πάντα έχουν δόσεις,
χαρά,ελπίδα,ξεγνοιασιά 
όλα είναι διαδόσεις.

Κάπου χάνεις τον έλεγχο 
απ' τις πολλές τις δόσεις, 
μια κι' έξω,θες να τους τα πεις 
να πας,να τους τα χώσεις!

Αγάπη Σπαθάρα 
03/04/2016



ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Είναι βραδιές που κάθομαι 
μονάχη στο μπαλκόνι, 
τα άστρα έχω συντροφιά 
για να μη νιώθω μόνη.

Στο νου μου μέσα τρέχουνε 
όμορφες αναμνήσεις, 
τα χρόνια που ήρθαν κι' έφυγαν 
χαρές και συγκινήσεις.

Μέσα απ' το παράθυρο 
ακούω γέλια, γλυκά τραγούδια 
είν' των παιδιών μου οι φωνές 
που παίζουν σαν μικρούλια.

Ο άντρας μου μιλάει δυνατά 
παλεύει με τις...γνώσεις, 
μου λέει επιβλητικά 
έλα μέσα, θα κρυώσεις.

Ξάφνου μες στη σιγαλιά 
μες στο απαλό σκοτάδι,
νιώθω επάνω στα μαλλιά 
της μάνας μου το χάδι!

Και του πατέρα μου η φωνή 
σιγά μου ψιθυρίζει, 
Αγάπη,να έχεις δύναμη 
τώρα η ζωή αρχίζει!

Αγάπη Σπαθάρα 
21/03/2016

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Σύγχρονη αίθουσα Αγγλικών στο Γυμνάσιο & Λ/Τ Κρανιάς


Σε μία προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους μαθητές του σχολείου, διαμορφώθηκε αίθουσα σύγχρονων προδιαγραφών για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας κατόπιν πρωτοβουλίας του διευθυντή του σχολείου, κ. Ζέρβα Νίκου.

Βασικός στόχος ήταν η διευκόλυνση της διεξαγωγής της ταυτόχρονης διδασκαλίας δύο ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά) αλλά και η ικανοποίηση της έντονης επιθυμίας των μαθητών να διδάσκονται την αγγλική γλώσσα μέσα σε ένα «αγγλικό» περιβάλλον που θα καθιστά την εκπαιδευτική διαδικασία πιο ευχάριστη.

Καθοριστική ως προς την υλοποίηση αυτής της ιδέας υπήρξε η συμβολή του συλλόγου διδασκόντων (ιδιαιτέρως της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού ΠΕ06 Ντάφου Βάνας) και της σχολικής επιτροπής του Δήμου Ελασσόνας.




Πηγή: Λευκή πόλη (Ειδησεογραφική ιστοσελίδα επαρχίας Ελασσόνας)