Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Η ψηφιακή αλλοίωση του ονόματος του χωριού (ή αλλιώς, ό,τι θυμάται η Google, χαίρεται...)


Με μεγάλη χαρά, αγαπητοί συμπατριώτες/τισσες, φίλοι και φίλες, λάβαμε το παρακάτω εύστοχο άρθρο από τον συμπατριώτη μας και αγαπητό φίλο, Βασίλη Κούτσικο. Η χαρά μας είναι διπλή για αυτή την επικοινωνία. Πρώτα διότι ο Βασίλης είναι ένας άνθρωπος με σπάνιο ήθος και βαθιά γνώση της επιστήμης του. Ξεκίνησε όπως όλοι μας, από το χωριό μας, την Κρανιά, και με σκληρή δουλειά και γνώση έφτασε σε μια σημαντική θέση εκπροσωπώντας την Ελλάδα μας στο εξωτερικό και ασφαλώς κάνοντας περήφανους και όλους εμάς τους συμπατριώτες του. Ο Βασίλης με την οικογένειά του από το 2011 βρίσκεται στο Κόσοβο, όπου υπηρετεί στο Γραφείο Συνδέσμου Πρίστινας, την διπλωματική αρχή της χώρας μας στο Κόσοβο. Η δεύτερη αφορμή της χαράς μας είναι το άρθρο που ακολουθεί μέσα από το οποίο, ο Βασίλης, θίγει το θέμα της ονομασίας του χωριού μας στους χάρτες της Google. Αν σκεφτεί κανείς ότι η παγκόσμια πληροφορία είναι πλέον διαδικτυακή, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει μια λάθος ονομασία, όπως συμβαίνει με το χωριό μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό φίλο, Βασίλη Κούτσικο, για την καίρια παρέμβασή του. Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι πάντα καλά εκεί στα ξένα ο ίδιος και η οικογένειά του και να συνεχίζει με την ίδια δύναμη και τον ίδιο ζήλο να προσφέρει για την πατρίδα μας από τη θέση που αυτή τον έταξε.
Ακολουθεί το άρθρο:


Είμαι σίγουρος ότι πολλοί συγχωριανοί αλλά και άλλοι έχουν αναζητήσει να βρουν το χωριό μας στην υπηρεσία ψηφιακών Χαρτών της Google (Google Maps). Όσοι το δοκιμάσατε με έκπληξη θα διαπιστώσατε ότι στην υπηρεσία αυτή ΔΕΝ υπάρχει χωριό με το όνομα “Κρανέα Ελασσόνος”, αλλά αντ' αυτού εμφανίζεται στη λίστα των προτεινόμενων ονομάτων προς αναζήτηση ένα χωριό με το όνομα “Κρανία Ελάσσονος”! Ναι, καλά διαβάσατε: Κρανία και Ελάσσονος 


Δείτε την εικόνα για του λόγου το αληθές:


Δεν πειράζει θα σκεφτεί κανείς, μάλλον αυτός που καταχωρούσε τα ονόματα των χωριών, εκείνη τη στιγμή είχε τρικυμία εν...κρανίω και έκανε λάθος στο όνομα και στους τόνους, σιγά το πράμα. 
Αφού επιλέξουμε το...Κρανία Ελάσσονος βρισκόμαστε προ μιας δεύτερης εκπλήξεως. Δίπλα από το Κρανία Ελάσσονος, εμφανίζεται και ένα δεύτερο όνομα το “Kranéa Dheskátis” (μτφ. Κρανέα Δεσκάτης, με γαλλικό αξάν παρακαλώ, εδώ πέτυχαν την προφορά του χωριού στα γαλλικά, αλλά το μετακόμισαν σε άλλον νομό)... 

Το γεγονός ότι από κάτω εμφανίζεται και ένα “Δήμος Αντιχασίων”, έτσι για ξεκάρφωμα, το περιλαμβάνω στην γενικότερη φάρσα του πράγματος (για την αστοχία του ονόματος αυτού, όταν και όπως επελέγει, πρέπει, κατά την προσωπική μου άποψη, να γραφτεί ξεχωριστό άρθρο). Είναι να...τα παίρνεις στο κρανίο!  

Θυμήθηκα τότε τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό, όταν πήγαινα για κούρεμα στο μπάρμπα-Λέκκα, πάνω από τον καθρέφτη είχε κρεμασμένο το Δίπλωμά του που έγραφε: “Βασίλειον της Ελλάδος κλπ κλπ, απονέμεται εις τον ... εκ Κρανέας Δεσκάτης, Γρεβενών, Κοζάνης”. Είχα ρωτήσει σχετικά το μπάρμπα-Λέκκα και μου είχε εξηγήσει ότι προ αμνημονεύτων και συγκεκριμένα το έτος 1956 (αν θυμάμαι καλά), όταν εκείνος είχε πάρει το δίπλωμα, η Κρανιά ανήκε στην Επαρχία Γρεβενών του Νομού Κοζάνης. Που το βρήκε ο Google αυτό, και ποιους χάρτες χρησιμοποίησε ως αναφορά, είναι να αναρωτιέται κανείς!

Κατόπιν τούτου, είπα να ψάξω το πως μπορείς να αναφέρεις κάποιο λάθος στους χάρτες στην Google για να διορθωθεί το πρόβλημα. Ήδη από τις 18 Αυγούστου του 2015 ακολούθησα την προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά δυστυχώς η Google δεν άλλαξε τίποτα στους χάρτες της. Ψάχνοντάς το περαιτέρω, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για να ασχοληθούν οι κύριοι της Google με κάποια προτεινόμενη αλλαγή στους χάρτες, αυτή θα πρέπει να προταθεί από πολλούς χρήστες (αλλιώς θα πήγαινε ο καθένας και θα άλλαζε τα ονόματα χωριών, πόλεων, δρόμων κλπ, έτσι για πλάκα). 

Για το λόγο αυτό κάνω έκκληση, μέσω του δημοφιλούς αυτού blog σε όλους τους Κρανιώτες -ειδικότερα δε στη νεολαία- που έχουν λογαριασμό Gmail, να μπουν στον Gmail λογαριασμό τους και μετά να πάνε στο maps.google.com και να ακολουθήσουν τις εξής οδηγίες:

1. Κάντε αναζήτηση Κρανία Ελάσσονος !!!
2. Μόλις σας εμφανίσει τον χάρτη του χωριού, κάντε κλικ αριστερά πάνω στο εικονίδιο Μενού 



3. Προς το τέλος του Μενού επιλέξτε “Αποστολή Σχολίων”




4. Επιλέξτε στην συνέχεια “Αναφορά Προβλήματος Δεδομένων”





5. Αφού δεν μπορεί να επιλεγεί το πραγματικό λάθος δηλ. το “Κρανία Ελάσσονος”, κάντε κλικ κάπου κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

 


6. Kαι στη φόρμα που εμφανίζεται για τις λεπτομέρειες της αναφοράς προβλήματος, επιλέγουμε 'Αλλο και γράφουμε το εξής: The correct name of this village in Greek is "Κρανέα Ελασσόνας". Also, the name “Kranéa Dheskátis” is  obsolete and should be removed. Thank you” (μτφ. Το σωστό όνομα του χωριού στα Ελληνικά είναι “Κρανέα Ελασσόνας”. Επίσης, το όνομα “Kranéa Dheskátis” είναι παρωχημένο και θα έπρεπε να διαγραφεί. Ευχαριστώ.). Μετά πατάμε το κουμπί Υποβολή και μας εμφανίζει ένα ευχαριστήριο μήνυμα



Με αυτό τον τρόπο, όσοι περισσότεροι το κάνουμε, υπάρχει μια πιθανότητα να διορθώσουμε το όνομα του χωριού στον ψηφιακό χάρτη της Google. Διαδώστε το σε φίλους και γνωστούς, Facebook κλπ!

Ευχόμενος, Υγεία και Αγάπη σε όλους για το 2016,
Βασίλης Κούτσικος
Πρίστινα, Κόσοβο



1 σχόλιο: