Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Παρουσιάστηκε στη Γιαννωτά το βιβλίο του Γ.Μπλάντα για τη Μονή Αγίας Τριάδας


Το βιβλίο του (εκ Λουτρού Ελασσόνας) Γιώργου Θ.  Μπλάντα «Ο κώδικας της Μονής Αγίας Τριάδας της Γιαννωτάς Ελασσόνας 1825-1927», Λάρισα 2015, σελ.112,  που αναφέρεται στο μοναστήρι της Γιαννωτάς Ελασσόνας(Αγία Τριάδα),  παρουσιάστηκε στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου Γιαννωτάς «ο Νικοτσάρας», την Πέμπτη 13 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού. Πρόκειται για ένα καλογερικό χειρόγραφο ντοκουμέντο με πλήθος πληροφοριών, που σώζεται στη βιβλιοθήκη της Ολυμπιώτισσας όπου μεταφέρθηκε μετά τη διάλυση του μοναστηριού το 1930. Ο κώδικας αυτός, με τις καταγραφές τού 19ου αιώνα και με επίκεντρο την Μονή της Αγίας Τριάδας της Γιαννωτάς, μας παρέχει πληροφορίες για τη Μονή και την γύρω περιοχή για μια εκατονταετία [ζωή των γεωργοκτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής στα βορειοδυτικά της Ελασσόνας, πολλά ονόματα χωρικών, φόρους και τιμές προϊόντων, για χωριά της περιοχής, πληροφορίες για κλεφταρματολούς  κλπ.].


 Για πρώτη φορά αυτό το χειρόγραφο μεταγράφεται- αποδελτιώνεται, (προσιτό σε κάθε φιλίστορα κι ερευνητή) και συνοδεύεται από εισαγωγή- σχόλια και πολλές σημειώσεις του μελετητή Γ.Θ. Μπλάντα και τυπώθηκε ως πρώτο του βιβλίο, (μέχρι τώρα ο ίδιος έχει κυκλοφορήσει μόνο ανάτυπα άρθρων του από περιοδικά-εκδόσεις1). Ο Κώδικας καταλαμβάνει τις σελίδες 35 ως 97 του βιβλίου με τις 300 σημειώσεις στο  κάτω μέρος των σελίδων, μια αξιόλογη εργασία στην οποία είχε τη στήριξη  του εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστα Σπανού, που προλογίζει την έκδοση, (ενώ στην παρουσίαση του βιβλίου στη Γιαννωτά  δεν παρέστη, λόγω έκτακτης ανάγκης, και το κείμενο παρουσίασης διάβασε ο Κρανιώτης Γιώργος Ι.Μπαλής,μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων Θεσσαλικής ιστορίας). Παραβρέθηκε στην πετυχημένη εκδήλωση ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτωνας. Ο Σύλλογος πρόβαλε σε οθόνη παλιές και σημερινές φωτογραφίες της Μονής, παρουσιάστηκε το ιστορικό, ορισμένοι τοπικοί θρύλοι, τραγούδια Γιαννωτιώτικα από ομάδα γυναικών και ποίημα του λαϊκού ποιητή Γιάννη Α. Τσουρή.
Το βιβλίο διατίθεται από τον συγγραφέα και το Σύλλογο Γιαννωτάς, ενώ αναμένεται και η παρουσίασή του στη Λάρισα.    Π.Λάλος

1.Βλέπε άρθρα-ανάτυπά  του από θεσσαλικό Ημερολόγιο και την έκδοση Κρανιώτικη Πεζογραφία, 2011.

*Ευχαριστούμε θερμά τον Παύλο Λάλο για την αποστολή του κειμένου και των φωτογραφιών από την εκδήλωση.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Σσσσσ...Η κριτική μας...ενοχλεί


Χθες 27-8-2015, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, αναρτήσαμε ένα σατιρικό κείμενο για τις εντυπώσεις μας από το καλοκαίρι στην Κρανιά (http://kraneaelassonas.blogspot.gr/2015/08/blog-post_27.html#comment-form.) Έτσι, υπήρξαν συμπατριώτες μας που ενοχλήθηκαν και μας απέστειλαν τα σχόλιά τους. Παραθέτουμε στη συνέχεια όλα τα σχόλια που συνοδεύουν το εν λόγω κείμενο και στο τέλος την απάντηση μας. Τα σχόλια και τα συμπεράσματα, δικά σας. 

αν βαλεις οπου κρανια ακρη μια απο τα ιδια απλα εμεις εχει δασος και κρυβομαι να ηρεμησω

Ίσως είστε λίγο καλύτερα εσείς, Νίκο

αυτοι είμαστε , αυτά ξέρουμε , αυτά καταφέραμε , εσείς που τόσο κακοπροαίρετα μας κρίνετε βοηθήστε μας με έργα και πράξεις να πετύχουμε κάτι καλύτερο

α και ελάτε και καμια βόλτα όταν το ''λιχνάει'' και μη πείτε : θέλουμε τόσο πολύ να ρθούμε , αλλά οι δουλειές μας δε μας αφήνουν . Ένα Σαββατοκύριακο μπορείτε σίγουρα το Νοέμβριο , το Φεβρουάριο και άλλους "νεκρούς" μήνες

οχι τίποτα άλλο, αλλά μπάς και καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι απο τους Μπιρσιτσιώτες (συγνώμη για το Μπιρσιτσιώτες αλλά δε ξέρω πως να το πώ Ακριώτες η Ακρηνούς )
Η απάντησή του ιστολογίου:
Η αλήθεια είναι πικρή αγαπητέ φίλε billpat ειδικά δε για όποιον δεν είναι έτοιμος να την δεχτεί. Μας εγκαλείς για…κακή προαίρεση! Δεν είδα όμως να κάνεις το ίδιο όταν με επιχειρήματα και πάλι κάναμε κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή και στους συμβούλους συνολικά. Να σου θυμίσω ότι στην προεκλογική ρητορεία οι νυν τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης χρησιμοποίησαν επιχειρήματα που έβρισκαν έτοιμα από…εμάς, όπως το πρόβλημα με την έλλειψη γιατρού, αλλά και πολλά άλλα. Τότε ήμασταν καλοί, αγαπητέ φίλε billpat; Προφανώς για εσάς ναι, διότι δεν μας είχατε εγκαλέσει τότε.
Το ιστολόγιο κινείται πάνω από χρώματα, ιδεολογίες και οτιδήποτε άλλο χωρίζει τους ανθρώπους. Η κριτική μας φροντίζουμε πάντα να είναι – και είναι- καλόπιστη και να υπηρετεί πάνω απ’ όλα την αλήθεια. Τι από αυτά που γράψαμε παραπάνω είναι ψέματα; Ό,τι γράψαμε το γράψαμε μέσω σάτιρας αφήνοντας ωστόσο να περάσουν μέσα από το κείμενο τα απαραίτητα μηνύματα. Από εκεί και μετά και εμάς τους γράφοντες μας κρίνει ο κόσμος, όπως και τους αιρετούς. Όλοι στην τελική κρινόμαστε και καλώς κρινόμαστε. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ενοχλήθηκες τόσο για να γράψεις τόσα μηνύματα.
Και κάτι άλλο σχετικά με την κακή προαίρεση που αναφέρεις και μας προσάπτεις. Από αυτό το

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Οι εντυπώσεις μου από το καλοκαίρι στην Κρανιά



ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ…ΓΡΑΦΩ

Περνάει σιγά σιγά και το καλοκαιράκι και όσοι είχαμε την τύχη να πάμε στην Κρανιά πήραμε λιγάκι τον αέρα μας. Αλλά…και τι δεν είχε και πάλι φέτος το καλοκαίρι το χωριό μας: ανταμώματα, εκδηλώσεις, προσευχή (μπας και σωθούμε), αλλά και ευτράπελα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Οι Κρανιώτες ανταμώθηκαν και πάλι στο γνωστό χώρο του Προφήτη Ηλία χωρίς όμως την…επιτυχία άλλων περασμένων ανεπιστρεπτί (ελπίζουμε) χρόνων, όπου τότε κάτω από τις βελανιδιές του Αι Λια έρεε «μέλι και γάλα» και δωσ’ του οι Κρανιώτες να γεμίζουν τις…νταμιτζάνες και δωσ’ του οι εθνοπατέρες μας και οι δημογέροντές μας να εκφωνούν φλογερούς λόγους, ωσάν το πύρινο άρμα του Προφήτου Ηλιού που τους ενέπνεε…λόγω χώρου.
Δεν είχαμε λοιπόν όλα αυτά, αλλά είχαμε σουβλακάκια, μπυρίτσες, αναψυκτικά και άλλα χορταστικά μεν, όχι δε, όμως, τζαμπαντάν. Ανάμεσα στα…σουβλάκια κυκλοφόρησε ασθμαίνουσα και η έκδοση – εφημερίδα του ΜΕΣΚΕ και κατά κοινή ομολογία όχι τόσο χορταστική όσο τα σουβλάκια. Τα θέματά της λίγα και εμφανές το γνωστό πείραμα της φυσικής των συγκοινωνούντων δοχείων με τους τοπικούς δημογέροντες. Δεν ακυρώνουμε την προσπάθεια των παιδιών, αλλά είχαν πάνω από ένα χρόνο στη διάθεσή τους και το φύλλο αποδείχτηκε σαφώς υποδεέστερο των προηγουμένων. Μήπως ακόμη, ο πολυκύμαντος ΜΕΣΚΕ, ως συλλογικό όργανο, θα πρέπει τελικά να γίνει πραγματικά αντικειμενικός, ανεξάρτητος, χωρίς χρωματισμούς και πάνω απ'  όλα ένας ακμαίος σύλλογος εφάμιλλος της ποσότητας και της ποιότητας των ανθρώπων του χωριού μας; Λέμε, μήπως…
Τέλειωσε το αντάμωμα λοιπόν, και είπαμε να κάνουμε μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο της Κρανιάς. Οι λακκούβες – τάφροι πολλές. Ίσως…σκέφτηκα, μελλοντικά ορύγματα για να κρύβονται οι Κρανιώτες από τις ασκήσεις και τις βολές των αεροπλάνων του ΠΒ το οποίο ελέω αρχόντων και… λαού μας έχει κατσικωθεί (περσυνά ξινά σταφύλια). Και άντε καταλαβαίνουμε ότι το χρήμα δεν ρέει στους Δήμους, αλλά τι σόι Δήμος είναι αυτός αν δεν μπορεί να βουλώσει μια λακκούβα; Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις φαίνεται ότι οι λακκούβες είναι προϊόν… έργων (κατηφορίζοντας προς την κάτω πλατεία) και…απέμειναν έτσι ανοιχτές. Η ίδια εικόνα περίπου με διαφόρου τύπου λακκούβες και σε πολλές γειτονιές του χωριού μας.
Κάναμε βόλτα και τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου και συναντήσαμε τις …ίδιες και απαράλλαχτες λακκούβες, όπως και τον Ιούλιο. Βέβαια υπάρχει και κάτι καλό με τις λακκούβες: κόβουν την ταχύτητα των αυτοκινήτων μιας που και αυτά διέρχονταν ελεύθερα όλες αυτές τις ημέρες τον κεντρικό δρόμο, χωρίς να ισχύσει στην πράξη η απαγόρευση καίτοι τα προηγούμενα χρόνια εφαρμόστηκε πολλές φορές. Φέτος όλα ελεύθερα στο χωριό μας, και βεβαίως τα…ανέκαθεν υπάρχοντα παρκαρίσματα.
Και σε όλη αυτή την κατάσταση τσούπ και γιατρός για το χωριό. Κάποιοι τοπικοί παράγοντες δια του φύλλου του ΜΕΣΚΕ, εμμέσως πλην σαφώς, θέλησαν να παρουσιάσουν την έλευση του γιατρού ως…επίτευγμά τους. Τα πράγματα είναι όμως πιο απλά: ο άνθρωπος δήλωσε την Κρανιά και ήρθε. Τόσο απλά. Ελπίζουμε βέβαια να μείνει όοοοολες τις ημέρες και να μην τραβιέται και αλλού.
Μετά από όλα αυτά θέλησα να αναπαυθώ λίγο… πνευματικά. Αρχικά σκέφτηκα να πήγαινα την ημέρα που ήρθε ο Ελασσώνος, έτσι και για το θεαθήναι. Πώς κάνουν οι πολιτικοί; (τοπικοί και υπερτοπικοί). Έτσι, ακριβώς!  Όχι όμως, εγώ είμαι καλός…χριστιανός. Γι’ αυτό και πήγαινα κάθε μέρα ο καημένος. Όλα καλά, μόνο μια ρίψη με ενοχλούσε! Χαιρετούρα και…ρίψις! Έκλεινα τα μάτια μου και θυμόμουνα από την Μεσαιωνική ιστορία της προηγούμενης τάξης το:  Άκουσμα και συγχώρηση αμαρτιών. Και πώς να μην ακούσω τη ρίψη, αφού μέσα τα μικρόφωνα ήταν σχεδόν κλειστά, και έξω τους πήραμε τα αυτιά. Δεν πειράζει… «Έξω πάμε καλά», όπως προσφυώς έχει ειπωθεί.
Άσκησα το πνεύμα μου…στην προσευχή…επαρκώς, και είπα να ασκήσω και το σώμα μου. Φτάνω στο γήπεδο λοιπόν και τι να δω, η Κρανιά απέκτησε και επισήμως βοτανικό κήπο! Και τι δεν είχε… μέχρι και γαϊδουράγκαθα! Κρίμα, να μην έχω δέκα πρόβατα να …αθληθούν, σκέφτηκα.
 Έτσι πέρασα το καλοκαίρι στην Κρανιά και περιμένω με…ανυπομονησία να έρθει και το επόμενο καλοκαίρι για να περάσω ακόμη καλύτερα!

Ο μαθητής

Χρήστος Γκουνέλας

*Φωτογραφία: Η Κρανιά τη δεκαετία του '50. Βασίλειος Παπαγιάννης 

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Αντάμωσε η σειρά του 1967 (φωτορεπορτάζ)


Με επιτυχία έγινε το αντάμωμα των αποφοίτων των δημοτικών σχολείων της Κρανιάς, του έτους 1979, του Γυμνασίου, του έτους 1982, και του Λυκείου, του έτους 1985, με τη συμμετοχή συμμαθητών και συμμαθητριών από την Κρανιά, το Λουτρό και την Άκρη. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς αντάμωσαν το Σάββατο 15 Αυγούστου και ώρα 10:45 το πρωί, στο σχολείο του Γυμνασίου – Λυκείου της Κρανιάς.  Για πολλούς ήταν η πρώτη συνάντηση μετά από 30 και πλέον ολόκληρα χρόνια, χρόνια που άφησαν τα σημάδια τους μόνο στην όψη του προσώπου και στο σώμα, και αυτά όχι σε πολλούς, καθώς οι αναμνήσεις της νιότης και της κοινής σχολικής μας πορείας, μας κράτησαν ακμαίους στη ζωντάνια και τη χαρά της ζωής. 
   Η προσέλευση των παλιών συμμαθητών και φίλων ήταν συγκινητική, αγκαλιαστήκαμε, συγκινηθήκαμε, γελάσαμε, και θυμηθήκαμε φέρνοντας στο μυαλό μας, τις αναμνήσεις που μας είχαν ενώσει στα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια. Τον αρχικό δισταγμό και την περιέργεια, με το ερώτημα, άραγε θα με αναγνωρίσουν όλοι, εγώ θα τους αναγνωρίσω, διαδέχτηκαν ο ενθουσιασμός, η συγκίνηση των συναισθημάτων που ήταν διάχυτα στα πρόσωπα και στην ατμόσφαιρα του χώρου του σχολείου, που έγιναν πιο έντονα, με την επίσκεψη όλων μας, μέσα στις μαθητικές αίθουσες. Ξύπνησαν οι μνήμες, κυριάρχησαν οι αναμνήσεις και οι αναπολήσεις. Ο Γιώργος Μπαλής, εκ μέρους της επιτροπής πρωτοβουλίας, που αποτελούνταν από την Κατσιούλη Ευαγγελία, τον Κορακίδη Κώστα, τον Μαγκούτα Νίκο και την Παπαμιχάλη Ευαγγελία, καλωσόρισε όλους τους παλιούς συμμαθητές, εκφράζοντας την χαρά για το αντάμωμα, είπε μερικά λόγια για όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν και περιεγράψε το πρόγραμμα της συνάντησης. 
  Στη συνέχεια ευχαρίστησε όσους βοήθησαν  για να γίνει πραγματικότητα αυτή η εκδήλωση, αρχίζοντας με τον παλιό συμμαθητή και ταχυδρομικό διανομέα, Πλάτανο Δημήτριο για το μοίρασμα των προσκλήσεων του ανταμώματος, τον δάσκαλο Βασίλη Τζήκα και τον διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκείου Κρανιάς, Ανδρέα Διβράμη, για την χορήγηση των ονομαστικών καταλόγων, των συμμαθητών. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση της πρότασης της επιτροπής πρωτοβουλίας, που σε ανάμνηση του ανταμώματός, αναβίωσαν το λαϊκό θρύλο, της τοπικής λαϊκής και θρησκευτικής παράδοσης, η οποία αναφέρεται στην ανέγερση του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου και της ονομασίας του χωριού. Έτσι λοιπόν, φυτεύτηκαν δύο κρανιές στον αύλειο χώρο της εκκλησίας (προσφορά της γεωπόνου Μαρίας Καραλή), τοποθετήθηκε ένας πίνακας με την σχετική ιστορία, ενώ παράλληλα χτίστηκε ένα μικρό πέτρινο προσκυνητάρι,  με εντοιχισμένη μια πέτρινη σκαλιστή εικόνα του Αγίου Δημητρίου. 
  Επίσης, ο ομιλητής, εξέφρασε τις ευχαριστίες, στον ιερέα Ευάγγελο Κατσαρό, στα μέλη και στην πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Αναστασία Κουτσιώρα, καθώς και στον Δημοτικό σύμβουλο Παπαευθυμίου Γεώργιο, για την συμπαράσταση τους, στην υλοποίηση της παραπάνω πρότασης.
  Στην συνέχεια το αντάμωμα συνεχίστηκε σε καφετέρια και ταβέρνα του χωριού, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να έρθουν πιο κοντά, μαθαίνοντας λεπτομέρειες για την ζωή και την πορεία του καθενός. Συγκινητικές ήταν οι τηλεφωνικές επαφές με συμμαθητές που δεν μπόρεσαν να βρεθούν σε αυτήν την όμορφη συνάντηση. Πολλοί συμμαθητές και συμμαθήτριες εξέφρασαν την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες στην επιτροπή πρωτοβουλίας, για την διοργάνωση του ανταμώματος. Αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, με την υπόσχεση για την επόμενη συνάντηση να θεωρείται δεδομένη, και με την ευχή η συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη. 
Ακολουθούν οι φωτογραφίες της συνάντησης:

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Ετοιμάζεται η 4η Ανθολογία Κρανιώτικης Ποίησης. Η Κρανιά για γκίνες!



Στη μνήμη του Θόδωρου Γ. Θώμου (1956-2006) αφιερώνεται η 4η (κατά σειρά) ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΡΑΝΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ, 2016, που ανακοινώνεται με την ευκαιρία του 15αύγουστου για να πληροφορηθούν όσο δυνατόν περισσότεροι Κρανιώτες της Κρανιάς Ελασσόνας. Θα γίνει τυπωμένο βιβλίο στις αρχές του 2016, που συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προηγούμενη έκδοση 2006 και 10 χρόνια από την απώλεια του αξέχαστου Θόδωρου Γ. Θώμου που δεν είχε προλάβει να δει τυπωμένα τα ποιήματά του. Πρόκειται για μία συμμετοχική έκδοση 10ετίας, με πρώτη έκδοση το 1984, που υλοποιεί ο δημοσιογράφος Παύλος Λάλος, με την συμμετοχή πολλών Κρανιωτών και τη συμπαράσταση εκατοντάδων που το αγοράζουν (κάθε φορά τυπώνονται 1000 αντίτυπα, σε μικρό μέγεθος). Η συμμετοχή είναι για όσους-ες είναι από την Κρανιά-Κρανέα- Ελασσόνας, όπου κι αν μένουν, ή όσους-ες έχουν έναν, τουλάχιστο, γονιό από την Κρανιά. Θεματογραφία ελεύθερη (όχι υβριστικά κείμενα), δικά του ποιήματα ο καθένας με υπογραφή, κατά προτίμηση αδημοσίευτα σε ηλεκτρονική μορφή ή σε χειρόγραφο, κάλυψη σελίδων από 1 ως 10 με οικονομική αναλογική συμμετοχή και ο καθένας θα λάβει αναλογικό αριθμό αντιτύπων από τα 1000 βιβλία, με τη συμμετοχή του σε σελίδες (θα εξαρτηθεί δηλ. από το πόσες σελίδες θα γίνει το βιβλίο). Για συνεννόηση-συμμετοχή Π.Λάλος, τηλ. 6979961139, mail: pauloslalos@yahoo.gr, Δένδρα Τυρνάβου ΤΚ 41500.  
Θα δημοσιευτούν και αδημοσίευτα ποιήματα του τιμώμενου, το κόστος τους θα μοιραστεί σε όλους τους συμμετέχοντες. Ένα δείγμα της ποίησης του τιμώμενου Θ.Ι.Θώμου:  «ΑΝΑΓΚΗ /Χρειάζομαι ένα σπαθί δίχως κόψη/ κι έναν λόγο κοφτερό,/ δυο θαυματουργά χέρια/ κι ένα βλέμμα με της αγάπης την όψη».
Η εκτύπωση θα γίνει στην περιοχή της Λάρισας. Φιλοδοξούμε στην ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ αυτή να έχουμε πάνω από 21 συμμετοχές που ήταν στην έκδοση του 2006 (τίτλος: Ποίηση Κρανιωτών (κοινή έκδοση δεκαετίας), Μνήμη Λάμπρου Ψύρρα, σελ.112), γιατί η Κρανιά Ελασ. κατέχει το προνόμιο να έχει δεκάδες άτομα που γράφουν ποιήματα σε λαϊκό ή έντεχνο τρόπο. Θεωρούμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε για την Κρανιά Ελασσόνας μια θέση στο βιβλίο ΓΚΙΝΕΣ, «ως το χωριό που έχει, Παγκόσμια, τον μεγαλύτερο αριθμό χωριανών εν ζωή (με βάση τον αριθμό κατοίκων) που γράφουν ποίηση και τη δημοσιοποιούν».

*Ευχαριστούμε θερμά τον συνταξιούχο δημοσιογράφο, Παύλο Λάλο, για την αποστολή του κειμένου και του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία και σε αυτό το λογοτεχνικό - πνευματικό εγχείρημα. 

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ο κώδικας της Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτών. Μια σημαντική έκδοση


ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
 Ο πολυγραφότατος ιστοριοδίφης Γεώργιος Θ. Μπλάντας από ετών εργάζεται σεμνά, αθόρυβα, επίμονα, προσεκτικά και αποδοτικά στις διάφορες βιβλιοθήκες, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και όχι μόνο.
 Καρπός των πολύμοχθων ερευνών του είναι και το αξιόλογο πόνημα «Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΩΤΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 1825-1927».
 Μία επιμελημένη και τεκμηριωμένη εργασία που μας κάνει κοινωνούς σημαντικών γεγονότων που έρχονται από το παρελθόν.
 Ένας αξιόλογος τόμος με πολύτιμα στοιχεία της Γιαννωτάς και των όμορων περιοχών.
 Ο κατατοπιστικός και εύστοχος πρόλογος του εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστα Σπανού και η εμπεριστατωμένη εισαγωγή του συγγραφέα παρουσιάζονται με περισσή γνώση και επιμέλεια.
 Άξιος ο κόπος και δίκαιος ο έπαινος για την άρτια εργασία και έκδοση, η οποία θα συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στη γνώση της τοπικής μας ιστορίας.

                                                                                                  Κων/νος Γ. Κατσαρός

*Ευχαριστούμε θερμά τον δάσκαλο Κων/νο Κατσαρό για την αποστολή του θέματος και ευχόμαστε ολόψυχα καλοτάξιδο τον νέο πόνημα του αγαπητού φίλου και συμπατριώτη μας Γιώργου Μπλάντα. Με αυτό το έργο του ο αεικίνητος Γιώργος Μπλάντας συμβάλλει αποφασιστικά στη μελέτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αλλά και αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της τοπικής μας ιστορίας. 

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου στην Κρανιά


Με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω γενικής διακοπής ρεύματος ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου, της Παναγίας, η εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του Γυμνασίου και Λυκείου Κρανιάς. Ο κόσμος ο οποίος τίμησε την εκδήλωση ήταν πάρα πολύς και κατέκλυσε τόσο το χώρο της πλατείας όσο και τα πέριξ αυτής. Πολλοί επίσης ήταν και οι συμπατριώτες από το Λουτρό και την Άκρη που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Το καλωσόρισμα  και μια μικρή εισαγωγή έγινε από τον  Κρανιώτη δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη, Χρήστο Πατούνα. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κρανιώτης γιατρός στη Λάρισα, Δημήτρης Γαλάνης, ο οποίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε ό,τι αφορά αρχικά το Γυμνάσιο Κρανιάς και κατόπιν το Γυμνάσιο και Λύκειο της Κρανιάς. Παράλληλα, έθεσε και σύγχρονους προβληματισμούς που αφορούν τον τόπο μας με αυτήν ακριβώς την αφορμή του εορτασμού των πενήντα χρόνων λειτουργίας του Γυμνασίου της Κρανιάς. Να σημειώσουμε ότι η ιδέα της εκδήλωσης ανήκει στον Δημήτρη Γαλάνη. Ακολούθησαν και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις από απόφοιτους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Κρανιάς.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε και έκλεισε με ζωντανή μουσική από δύο υπέροχους νέους στην ηλικία μουσικούς, ενώ ανάμεσα στα τραγούδια καλούνταν στο βήμα συμπατριώτες μας για να μιλήσουν, αλλά και να εκθέσουν με γλαφυρό τρόπο τις μνήμες τους από τα γυμνασιακά τους χρόνια. Ο Χρήστος Πατούνας με το γνωστό πηγαίο χιούμορ του συντόνιζε την όλη εκδήλωση και έβαζε τα δικά του «σφηνάκια» σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Σταφύλια και φρούτα μοιράστηκαν στους παρόντες.
Η εκδήλωση τελούσε υπό τη χορηγία της συζύγου του Χρήστου Πατούνα, κας Βικτωρίας Παπαλεξίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το βράδυ του Σαββάτου, 8 Αυγούστου, εκτυλίχτηκε μπροστά τα μάτια των συμπατριωτών μας το δρώμενο της παραδοσιακής βάπτισης. Με τη συμμετοχή πολλών χωριανών μας ο Χρήστος Πατούνας μετέφερε στο σήμερα τα έθιμα που συνόδευαν άλλοτε την γέννα στο χωριό μας, καθώς επίσης και τα προ της βάπτισης έθιμα και μετά αυτής. Τίποτα δεν έγινε το οποίο να έθιγε το Μυστήριο του Βαπτίσματος. Παράλληλα συμπατριώτες μας, άνδρες και γυναίκες, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χόρεψαν και τραγούδησαν με το στόμα, όπως τότε, όλα τα σχετικά παραδοσιακά τραγούδια.
Στην εκδήλωση είχαν περισσότερο την τιμητική τους τα μικρά παιδιά στα οποία μοιράστηκαν καραμέλες (όταν είπαν το όνομα του νεοφώτιστου), σουβλάκια και άλλα εδέσματα.
Και αυτή η εκδήλωση τελούσε υπό τη χορηγία του Χρήστου Πατούνα και της συζύγου του.
Εμείς από εδώ να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια τόσο για τους διοργανωτές και χορηγούς, όσο και για τους συμμετέχοντες και στις δύο εκδηλώσεις.
Και με τις δύο αυτές εκδηλώσεις ο Χρήστος ο Πατούνας άγγιξε για μια ακόμη φορά όλες τις γενιές των Κρανιωτών. Στην παραδοσιακή βάφτιση συμμετείχαν κυρίως οι μεγάλοι και τα μικρά παιδιά, ενώ στην εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια του Γυμνασίου Κρανιάς, συμμετείχαν κυρίως νέοι και μέσης ηλικίας άνθρωποι.
Η δε Κρανιά ζωντάνεψε για μια ακόμη φορά. Και του χρόνου λοιπόν!

Γκουνέλας Χρήστος
Θεολόγος -Μουσικός

Ακολουθούν οι φωτογραφίες των δύο εκδηλώσεων:

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Κρανιώτες κατέκτησαν την κορυφή του Ολύμπου


Μια ομάδα Κρανιωτών την Πέμπτη 13 Αυγούστου κατέκτησε την κορυφή του Ολύμπου στα 2917 μέτρα (Μύτικας). Η ανάβαση έγινε από τη μεριά της Ελασσόνας. Ανάμεσα στους Κρανιώτες και ο γενικός διευθυντής της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Κατάρ, ο Θανάσης ο Μπατσίλας. Ύψωσαν λοιπόν, όπως βλέπετε, και σχετικό πανό, αφού τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 την έχει αναλάβει το Κατάρ. Όπως μας δήλωσαν κατά  την ανάβασή τους δεν συνάντησαν καμία ιδιαίτερη δυσκολία και πραγματικά το χάρηκαν.
Ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και βεβαίως η πράξη τους να βρει και άλλους μιμητές.
Ευχαριστούμε θερμά τον γυμναστή Δημήτρη Γεωργούλα για την αποστολή των φωτογραφιών.


Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Διάβαση του φαραγγιού της Χράπας στην Κρανιά Ελασσόνας


Από τον Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων, "Η Ξηροκρανιά", λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το τμήμα περιπατητών του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων "Η Ξηροκρανιά" την Κυριακή, 16-08-2015, θα περπατήσει το πανέμορφο φαράγγι της Κρανιάς (Χράπα). Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου που επιθυμούν να συμμετέχουν, θα πρέπει να φέρουν κατάλληλα υποδήματα και ενδυμασία, καθώς και νερό.
Η συμμετοχή γίνεται με προσωπική ευθύνη. Ώρα συγκέντρωσης 06.20 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς.
Διαδρομή
Κεντρική πλατεία - Σάρρας χωράφια
Μουράντα - Τερματισμός πλάκες - γέφυρα Λουτρού.

Πληροφορίες στα κιν. τηλ. 6976302337, 6976497616

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

«Οι αναμνήσεις ενός γραμματισμένου»


Σύναξη φοιτησάντων Γυμνασίου – Λυκείου Κρανέας 1965 - 2015

Το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015, στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τη ίδρυση του Γυμνασίου – Λυκείου της Κρανιάς κάθε γενιά , που φοίτησε από το 1965 μέχρι το 2015, συνολικά 44 γενιές,  καλείται να λάβει μέρος  στη σύναξη των φοιτησάντων.
Τουλάχιστον  ένας  μαθητής από κάθε χρονιά θα  παρουσιάσει ιστορίες και φωτογραφίες των συμμαθητών  του .
Ταυτόχρονα μπορεί   κάθε συμμετέχων  να λάβει τον λόγο και να εκφράσει τις απόψεις του για το μέλλον της Κρανιάς και για δράσεις εντός και εκτός χωριού.
Θα φάμε προβατίνα , ρόκες, και καρπούζι.
Το πρωί του Σαββάτου στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί η επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους –απόντες.
Είναι αυτονόητο, ότι σύζυγοι, παιδιά και φίλοι είναι ευπρόσδεκτοι καθώς βεβαίως μη γραμματσμέν’.
Η πρόσκληση αφορά  και τα παιδιά του Λουτρού και της Άκρης
Θα βουλιάξει η Κρανιά από γραμματσμέν’.
Το πρωί του Σαββάτου όσοι έχουν ομαδικές φωτογραφίες να έλθουν στις 11 η ώρα στην Κεντρική Πλατεία για να προετοιμάσουμε την προβολή και την εκδήλωση.
Παρακαλούνται οι σημαιοφόροι και οι απουσιολόγοι  κάθε χρονιάς, αλλά και κάθε φοιτήσας στο Γυμνάσιο – Λύκειο να ενημερώσει τους συμμαθητές του αποστέλλοντας το παρόν κείμενο στα mails των συμμαθητών του.

Αποστολή φωτογραφιών στο email: cgkounelas@gmail.com


Για την οργανωτική επιτροπή: Πατούνας Χρήστος

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

"Βαφτίσια" και 50 χρόνια Γυμνάσιο Κρανιάς (εκδηλώσεις)


Συνεχίζει και φέτος το καλοκαίρι την παράδοση των εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο στο χωριό μας ο Χρήστος ο Πατούνας. Με τη συμμετοχή πολλών συμπατριωτών μας ο Χρήστος διοργανώνει φέτος δύο εκδηλώσεις.
Η πρώτη εκδήλωση θα λάβει χώρα, το Σάββατο, στις 8 Αυγούστου, και ώρα 6.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς. Θέμα της εκδήλωσης θα είναι τα βαφτίσια όπως γίνονταν τα περασμένα χρόνια στην Κρανιά. Θα είναι μια εκδήλωση αφιερωμένη περισσότερο στα μικρά παιδιά τα οποία θα συμμετέχουν στο δρώμενο. Μέσα από τα «βαφτίσια» οι μικροί θα ζήσουν την εμπειρία που έζησαν παλιότερα οι μεγάλοι (ως μικροί τότε) στο χωριό, ενώ οι μεγάλοι θα θυμηθούν και θα αναπολήσουν πολλές ευχάριστες στιγμές (καραμέλες, δίλεπτα, παραδοσιακά εδέσματα κ.ά.)


Το Σάββατο, την ημέρα της Παναγίας, στις 8.30 το απόγευμα, στην πάνω πλατεία (κεντρική) της Κρανιάς θα λάβει χώρα εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του Γυμνασίου της Κρανιάς (1965 -2015). Καλούνται όλοι οι συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, και ειδικά όλοι όσοι αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο της Κρανιάς, όλα αυτά τα χρόνια, να πλαισιώσουν την εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει κατάθεση ενθυμήσεων (και όχι μόνο) από τα Γυμνασιακά τους χρόνια. Η εκδήλωση θα διανθισθεί με τραγούδια και ζωντανή μουσική, ενώ δεν θα λείψουν τα παραδοσιακά εδέσματα της Κρανιάς και το κρασί. Επίσης, θα διανεμηθεί μια φέτα καρπούζι για να θυμηθούν όλοι, ακόμη περισσότερο, τα μαθητικά και Γυμνασιακά τους χρόνια. Η ιδέα της εκδήλωσης ανήκει στον Κρανιώτη ιατρό, Δημήτριο Γαλάνη, ο οποίος διαμένει στη Λάρισα.


Την όλη διοργάνωση και των δύο εκδηλώσεων έχει αναλάβει ο συμπατριώτης μας Χρήστος Πατούνας, δικηγόρος, ο οποίος διαμένει στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος,  με επικεφαλής τον Χρήστο Πατούνα θα γίνει επίσης δενδροφύτευση 2000 δένδρων (κρανιές και γαβριά).
Καλούνται όλοι οι συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, μικροί και μεγάλοι, να πλαισιώσουν τις παραπάνω εκδηλώσεις με την ενεργό συμμετοχή τους.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Εορτάζει η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κρανιάς


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια θα εορταστεί και φέτος η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ομώνυμη Μονή της Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας. Αύριο Τετάρτη, 5 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, θα τελεσθεί στη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, μετ' αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.Χαρίτωνος, ενώ ιερείς της Κρανιάς και της ευρύτερης περιοχής θα μετέχουν της ακολουθίας του μεγάλου εσπερινού. Τον θείο λόγο θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.Χαρίτων.
Ανήμερα της εορτής, το πρωί της 6ης Αυγούστου, θα τελεσθεί στην ιερά Μονή, η ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, της οποίας θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος και ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος π.Βησσαρίων Καραλάσκος. Επίσης θα συλλειτουργήσουν ο νέος εφημέριος της Κρανιάς, π.Νεκτάριος Κόντος, ο π.Αθανάσιος Παπαευθυμίου, Κρανιώτης ιερέας στο εξωτερικό, καθώς επίσης και ο π.Ευάγγελος Κατσαρός συνταξιούχος ιερέας της Κρανιάς.
Οι Κρανιώτες ανέκαθεν τιμούσαν την εορτή της Μεταμορφώσεως με την παρουσία τους στη Μονή, τόσο κατά την παραμονή της εορτής, όσο και ανήμερα. Πολλοί δε είναι εκείνοι, οι οποίοι συνεχίζουν να κοιμούνται το βράδυ της παραμονής της εορτής στη Μονή, ζώντας με κατανυκτικό τρόπο αυτή τη μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης. Παράλληλα, δεν λείπουν και τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα, ελιές, σταφύλια κ.ά.) που με περισσή αγάπη ετοιμάζουν οι συμπατριώτες μας για τους προσκυνητές της Μονής.
Αξίζει επίσης να δείτε τον παλαιό πύργο της Μονής, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού που χρονολογείται από το 1600 περίπου, τις ιδιαίτερες με τη δική τους ιστορία τοιχογραφίες του ιερού από τον 18ο αιώνα, και βεβαίως να πιείτε δροσερό νερό από την κρήνη του μοναστηριού. Το δε φυσικό περιβάλλον γύρω από τη μονή ανταμείβει και τον πιο απαιτητικό λάτρη της φύσης χωρίς ωστόσο να αιχμαλωτίζει το βλέμμα του που πετάει πάνω από βουνά και κάμπους στα νότια του μοναστηριού.
Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους και συμπατριώτες μας! Καλή Παναγία σε όλους μας!

Φωτογραφία: Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας (Λήψη - Αρχείο : Βάιος Παπαγιάννης)

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Νέος εφημέριος στην Κρανιά


Με μεγάλη χαρά, αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, καλωσορίζουμε στο χωριό μας, την Κρανιά, τον νέο εφημέριο, ιερομόναχο, π.Νεκτάριο Κόντο, που ανέλαβε από χθες (1η Αυγούστου 2015) λειτουργικά και ποιμαντικά καθήκοντα στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Κρανιάς.


Ο π. Νεκτάριος με τον Μητροπολίτη Ελασσώνος κ.Χαρίτωνα

 Ο π.Νεκτάριος έλκει την καταγωγή του από την Λαμία και χειροτονήθηκε πριν λίγο καιρό διάκονος, και την προηγούμενη εβδομάδα ιερέας, από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.Χαρίτωνος. Έχει σπουδάσει μηχανολόγος - μηχανικός και αυτό το καιρό σπουδάζει στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλά των ΙξΙωαννίνων. Είναι νέος άνθρωπος,  με όρεξη για δουλειά και προσφορά για την Εκκλησία και τον συνάνθρωπο. 
Ευχόμαστε ολόψυχα υγεία στον π.Νεκτάριο, και καλή δύναμη στο πολυποίκιλο έργο που αναλαμβάνει στην ενορία μας, η οποία έχει ιδιαίτερες ανάγκες, ωστόσο όμως θα είναι φιλόξενη και κοντά στον πνευματικό της πατέρα .

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Παραλειπόμενα ...



Γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσαρός,

Μήπως το 14ο αντάμωμα των “απανταχού” έπρεπε να προχωρήσει στην έκδοση ψηφίσματος προς την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), ώστε αυτή με τη σειρά της ν'ανακοινώσει επιτέλους τ'αποτελέσματα των μετρήσεων που έκανε στα δείγματα νερού, χώματος και φυτών του Π. Βολής Κ.; Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να προχωρήσει και στη λήψη νέων δειγμάτων, ύστερα μάλιστα από τη μεγάλη άσκηση της Π.Α. με την ονομασία “ΚΡΑΝΕΑ - ΚΑΜΠΕΡΟΣ 14”; 
Μόνο έτσι θα ενημερωθούν οι κάτοικοι επίσημα και αξιόπιστα, και θα σταματήσουν να σέρνονται και να κυκλοφορούν φήμες και εκτιμήσεις για τις τιμές των ρύπων χωρίς γνώση και ενημέρωση, αλλά με το “νομίζω” του νεοέλληνα ή το πιο πολιτισμένο “έχω τη γνώμη”, πλειοδοτώντας σε τιμές, για εντυπωσιασμό, προκαλώντας όμως ανησυχία στους κατοίκους και ζημιά στην παραγωγή και την κατανάλωση.

Χάρισμά μας τα δώρα “εξ'ουρανού”



Υ.Γ. Αυτό που δεν έκαναν τα ανταμώματα των απανταχού μήπως μπορεί να το κάνουν τα επικείμενα εορταστικά ανταμώματα των “γραμματιζούμενων”; 

Κων/νος Γ. Κατσαρός