Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Τα "Αλαργινά" του Βαγγέλη Πουρνάρα στο Χατζηγιάννειο (φωτορεπορτάζ)


Το εμπροσθόφυλλο του βιβλίου

Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθους συμπατριωτών μας, φίλων της Κρανιάς, και φίλων του Βαγγέλη Βασ. Πουρνάρα, έγινε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του, με τον τίτλο "Αλαργινά", στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, στην Λάρισα, στις 18 Δεκεμβρίου 2015, στις 7 το βράδυ.
 Σε μια κατάμεστη αίθουσα και μέσα σε μια ατμόσφαιρα, γεμάτη ποίηση και τραγούδια, όλη η εκδήλωση κατέληξε σε ένα μικρό αντάμωμα Κρανιωτών. Η εκδήλωση είχε και την ηθική στήριξη του συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων, η "Ξηροκρανιά". Την ποιητική συλλογή παρουσίασαν ο Χρήστος Λιάπης και ο Γιώργος Ι. Μπαλής, οι οποίοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, μίλησαν για το περιεχόμενο και την ουσία της ποιητικής συλλογής. Την όλη εκδήλωση συντόνισε η κόρη του Βαγγέλη Πουρνάρα, Βικτωρία. Μετά την παρουσίαση και την κριτική του βιβλίου, ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων, από συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, που αντιπροσώπευαν το κάθε κεφάλαιο της ποιητικής συλλογής. Ενδιάμεσα,ο Βαγγέλης, με την συνοδεία πιάνου του ανιψιού του, Ευάγγελου Δημόπουλου, έδωσε μια ξεχωριστή νότα στην όλη εκδήλωση. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε μια μικρή δεξίωση, θαυμάσια αφορμή συνέχισης του ανταμώματος πολλών συμπατριωτών μας.
Ποιήματα του συγγραφέα διάβασαν οι: Μαστορογιάννη Κατερίνα, Μπαλή Αρετή, Κοντοτάσιου Ευαγγελία, Ζέρβας Παύλος, Κατσιούλη Ευαγγελία, Κατσαβού Κατερίνα, Κοντοτάσιου Αγγελική, Φακή Ευαγγελία, Ψύρρας Γιώργος και Ταρταμπούκας Κώστας.
Στο πιάνο και στο τραγούδι ήταν ο Βαγγέλης Δημόπουλος.

Γιώργος Μπαλής  



Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Αλαργινά" του Βαγγέλη Πουρνάρα από τον Γιώργο Μπαλή

"Αγαπητοί Κρανιώτες και Κρανιώτισσες, φίλοι της Κρανιάς, φίλες και φίλοι του Βαγγέλη Πουρνάρα. Προσωπικά θέλω να σας ευχαριστήσω, για την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την χαρά μου, διότι βρίσκομαι εδώ, αυτήν τη δεδομένη στιγμή, με φίλους, γνωστούς και συμπατριώτες.
 Το βιβλίο της ποιητικής συλλογής, με τον τίτλο «ΑΛΑΡΓΙΝΑ», έχει 304 σελίδες. Το εξώφυλλο,
κοσμείται από μία έγχρωμη φωτογραφία της Κρανιάς,  με ενσωματωμένη σε κύκλο, μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του. Στο δε οπισθόφυλλο, χρώματος μπορντώ, παρουσιάζεται λιτά, το βιογραφικό του.
  Το περιεχόμενο είναι χωρισμένο σε 9 κεφάλαια, με το τελευταίο από αυτά, να είναι ένα παιδικό θεατρικό. Στο εσωτερικό του βιβλίου, η αρχή των κεφαλαίων, στολίζεται με μικρά χαρακτικά μοτίβα, και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που με την πρώτη ματιά, που ρίχνει ο αναγνώστης, οριοθετούν και αποδίδουν τα αισθήματα, τα οποία αναδύονται από τον τίτλο τους.
Τα αισθήματα αυτά, αφού αποτυπώθηκαν σε χαρτί, τώρα ο ίδιος, θέλει να τα μοιραστεί μαζί μας. Τα «Αλαργινά», είναι  ένας καταιγισμός μικρών και μεγάλων, ηχηρών «εκρήξεων ψυχής», ενός ανθρώπου που αρκετά από αυτά, τα έγραψε το τελευταίο χρονικό διάστημα, και άλλα, τα «κουβαλούσε», πάνω από σαράντα χρόνια.
Ταυτόχρονα, μέσα από τους στίχους,  παρελαύνουν στα μάτια μας, λέξεις με ονόματα από τοπικές τοποθεσίες της Κρανιάς, που, η καθεμιά από αυτές, για τον καθένα μας, αποτελούν σημεία αναφοράς, της κοπιαστικής και σκληρής πορείας της ζωής, δηλωτικά  της άρρηκτης σχέσης του παρελθόντος, με το σήμερα.

«Στης Μασδεράχης την κορφή, στης Χράπας το Ξωκλήσι,
 Ρούντος, Πηγάδια, Σκάπιτο, Λιμπάρι, Μπάτση βρύση. 


Παντού ξυπνούν οι θύμησες, μας δείχνουνε τον δρόμο,

γίνονται ζήσης σύμβολα, στης πεθυμιάς τον ώμο.



Ριγούν τα φύλλα της καρδιάς, γίνονται οι χτύποι ντέφια,

να’ στε καλά, της, προσμονής, της Μάνας γης αδέρφια.»


Η ομολογουμένως, δύσκολη κοινωνική πορεία και πολιτική ιδιαιτερότητα της Κρανιάς, που σημάδεψε την πλειονότητα των κατοίκων, πιστεύω σημάδεψε και τον ίδιο. Και σαν ξόρκι, καρπός κατασταλαγμένου στοχασμού, του πανδαμάτορα χρόνου,  που με το πέρασμά του, μας κάνει να ξεχνάμε τα θλιβερά γεγονότα της ζωής, έρχεται ο ίδιος, μαζί με τους περισσότερους από  εμάς, να διαψεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους και σαν εξιλέωση για όλους, να γράψει παραστατικά:
«Λίθρους, σε σας που φέρατε,

δυστυχισμένα χρόνια

και στις αστρέχες των σπιτιών,

σπείρατε την διχόνοια.

Άλλους δεξούς, άλλους ζερβούς,
βαφτίσατε στη ρίζα

κι ας ήταν αδερφών παιδιά

και τράνεψαν με βρίζα.


Ανάθεμά σας άρχοντες,

ανάθεμά σας πιόνια, 

τα παλικάρια, στα κελιά, 

οι θύτες, στα μπαλκόνια!» 


Η γλώσσα γραφής της ποίησής του, μας ξαφνιάζει ευχάριστα με την αμεσότητα της έκφρασης και τον αυτοματισμό της ομοιοκατάληκτης γραφής,  που υπάρχει στα περισσότερα από τα δημιουργήματα,  του πονήματός του. Αυτή η ικανότητά του, μας δίνει το δικαίωμα να του προσδώσουμε το όνομα ή τον τίτλο, ενός εμπνευσμένου ποιητή και ριμαδόρου.

Λέξεις φωλιασμένες μέσα σε μια ψυχή, ενός  εσαεί παρατηρητικού ανθρώπου, που  με μια περιπαικτική διάθεση για την ανάγνωση της  ζωής,  βρήκαν τρόπο έκφρασης και έγιναν, «Ψηφίδες» ποιητικές, αληθινές, βιωματικές.
Με δυναμισμό, ένταση, ευαισθησία, τραγικότητα, φαντασία, και πολλές φορές με Αριστοφανικό χιούμορ, τοποθετεί προσεκτικά τις «Ψηφίδες» των λαϊκών φράσεων και εκφράσεων, της ζωής του καθημερινού βίου της Κρανιάς, στο μωσαϊκό της ποίησης.

«Αναρωτηθήκατε ποτέ, από εσάς κανένας,
γιατί σ’ ολόκληρο χωριό, Αργύρης ούτε ένας.
Σας δίνω την εξήγηση, όπως την έχω μάθει,
άλλωστε η παράδοση, όλα καλά τα πλάθει.
Αργύρη όμως στο χωριό, βαφτίσανε το χρήμα.
Μια μέρα ένας γκόρμπιτας, ανέβαινε τις σκάλες,
είχε στα χέρια του χαλιά, κιλίμια στις μασχάλες.

Η μάνα μου του φώναξε, μην ανεβαίνεις πάνω,
Ειν’ ο Αργύρης άρρωστος, δεν ξέρω τι να κάνω!

Ο γκόρμπιτας γιομίζοντας, με λύπηση στο μάτι,
Ευχήθηκε περαστικά και γύρισε την πλάτη!»

Η απόδοση στο χαρτί παρουσιάζεται με ζωντάνια και τηλεγραφικές λεπτομέρειες, διανθισμένη με λέξεις και εκφράσεις του ιδιαίτερου γλωσσικού ιδιώματος- ντοπιολαλιάς- που χρησιμοποιούμε στο χωριό μας. Λέξεις χαρακτηριστικές, πολλές από τις οποίες, αποτελούν μέρος της συνθηματικής γλώσσας των κουδαραίων (μαστόρων), που υπήρχαν στο χωριό μας. Και αυτό πρώτον, διότι η διάχυση των μαστορικών λέξεων στον καθημερινό λόγο της επικοινωνίας μας, αποτελεί μία πραγματικότητα, με κοινωνικές προεκτάσεις, και δεύτερον, διότι ο παππούς του Ευάγγελος, γνωστός ως Μπίντος, εκτός από αγωνιστής της εθνικής Αντίστασης, ήταν και ένας από τους καλύτερους και ονομαστούς μαστόρους της Κρανιάς.

«Στον Μπαλοιάνη μαχαλά, μία γνωστή μου γκρέτσου, 
μου είπε γιούτσκι μ’ να τηράς, που βάζεις την γκαμπέτσου.


Είναι γλυκό το γκάβιασμα, και σας το λέω μπέσα,
σε κάθε σκέψη αντρική ο «τούρκος» είναι μέσα.»
Κλείνοντας την παρουσίαση της κριτικής του βιβλίου, θέλω να ευχαριστήσω τον Βαγγέλη, για την τιμή που μου έκανε, να παρουσιάσω το βιβλίο του. Αλλά κυρίως θέλω να  ευχαριστήσω εσάς τους  Κρανιώτες και τους φίλους του, που με την αποψινή σας παρουσία, και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θέλω να πιστεύω, πως γνωρίσατε τον ίδιο, καλύτερα. Όσο για τα ποιήματά του,  είμαι σίγουρος  πως πολλά από αυτά, έφεραν στο μυαλό σας, γεγονότα και πρόσωπα, που πιθανόν σε λίγα χρόνια, θα χανόταν στο πιθάρι της λησμονιάς.
 Βαγγέλη καλοτάξιδο το βιβλίο σου, εύχομαι να συνεχίσεις να δημιουργείς, και ευελπιστώ μετά από λίγο καιρό, να είμαστε όλοι, πάλι μαζί, εδώ ή κάπου αλλού, να απολαύσουμε το  δεύτερο πόνημά σου.
Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας, εύχομαι σε όλους, καλές γιορτές και το νέο έτος να μας βρει, με χαρά, υγεία και αισιοδοξία."  











Το οπισθόφυλλο του βιβλίου με το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

* Εμείς από εδώ, ευχόμαστε ολόψυχα στον φίλο και συμπατριώτη μας, Βαγγέλη Πουρνάρα, να είναι καλοτάξιδο το πραγματικά θαυμάσιο βιβλίο του. Η παρουσία του στα κοινά της Κρανιάς ήταν διαρκής, το ίδιο και η αγωνία του για τον τόπο που γεννήθηκε. Με αυτή την έκδοση κατορθώνει πλέον να αγγίξει και την ψυχή όλων όσοι γεννηθήκαμε σε αυτόν τον τόπο και όχι μόνο, μεταφέροντας με ρέοντα, ζωντανό, λόγο, κοινές μνήμες, δηλαδή κοινά βιώματα. Να είσαι πάντα καλά φίλε Βαγγέλη και να συνεχίσεις με τον ίδιο τρόπο να προσφέρεις στον τόπο και τους ανθρώπους του.
Θα ήταν σοβαρή παράλειψη αν δεν επισημαίναμε, αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, την ουσιαστική, κατά κοινή ομολογία, παρουσίαση του Γιώργου Μπαλή, μέσα από την οποία φωτίστηκε ολόπλευρα τόσο το έργο όσο και η προσωπικότητα του συγγραφέα. 


Χρήστος Γκουνέλας
Διαχειριστής του Ιστολογίου

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (mail) του Βαγγέλη Πουρνάρα για επικοινωνία μαζί του είναι: alargas1@yahoo.gr

* Ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Ι. Μπαλή για την αποστολή των κειμένων και τον Βαγγέλη Πουρνάρα για την αποστολή των φωτογραφιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου