Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Εορτάζει η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κρανιάς


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια θα εορταστεί και φέτος η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ομώνυμη Μονή της Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας. Αύριο Τετάρτη, 5 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, θα τελεσθεί στη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, μετ' αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.Χαρίτωνος, ενώ ιερείς της Κρανιάς και της ευρύτερης περιοχής θα μετέχουν της ακολουθίας του μεγάλου εσπερινού. Τον θείο λόγο θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.Χαρίτων.
Ανήμερα της εορτής, το πρωί της 6ης Αυγούστου, θα τελεσθεί στην ιερά Μονή, η ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, της οποίας θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος και ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος π.Βησσαρίων Καραλάσκος. Επίσης θα συλλειτουργήσουν ο νέος εφημέριος της Κρανιάς, π.Νεκτάριος Κόντος, ο π.Αθανάσιος Παπαευθυμίου, Κρανιώτης ιερέας στο εξωτερικό, καθώς επίσης και ο π.Ευάγγελος Κατσαρός συνταξιούχος ιερέας της Κρανιάς.
Οι Κρανιώτες ανέκαθεν τιμούσαν την εορτή της Μεταμορφώσεως με την παρουσία τους στη Μονή, τόσο κατά την παραμονή της εορτής, όσο και ανήμερα. Πολλοί δε είναι εκείνοι, οι οποίοι συνεχίζουν να κοιμούνται το βράδυ της παραμονής της εορτής στη Μονή, ζώντας με κατανυκτικό τρόπο αυτή τη μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης. Παράλληλα, δεν λείπουν και τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα, ελιές, σταφύλια κ.ά.) που με περισσή αγάπη ετοιμάζουν οι συμπατριώτες μας για τους προσκυνητές της Μονής.
Αξίζει επίσης να δείτε τον παλαιό πύργο της Μονής, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού που χρονολογείται από το 1600 περίπου, τις ιδιαίτερες με τη δική τους ιστορία τοιχογραφίες του ιερού από τον 18ο αιώνα, και βεβαίως να πιείτε δροσερό νερό από την κρήνη του μοναστηριού. Το δε φυσικό περιβάλλον γύρω από τη μονή ανταμείβει και τον πιο απαιτητικό λάτρη της φύσης χωρίς ωστόσο να αιχμαλωτίζει το βλέμμα του που πετάει πάνω από βουνά και κάμπους στα νότια του μοναστηριού.
Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους και συμπατριώτες μας! Καλή Παναγία σε όλους μας!

Φωτογραφία: Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας (Λήψη - Αρχείο : Βάιος Παπαγιάννης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου