Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου στην Κρανιά


Με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω γενικής διακοπής ρεύματος ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου, της Παναγίας, η εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του Γυμνασίου και Λυκείου Κρανιάς. Ο κόσμος ο οποίος τίμησε την εκδήλωση ήταν πάρα πολύς και κατέκλυσε τόσο το χώρο της πλατείας όσο και τα πέριξ αυτής. Πολλοί επίσης ήταν και οι συμπατριώτες από το Λουτρό και την Άκρη που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Το καλωσόρισμα  και μια μικρή εισαγωγή έγινε από τον  Κρανιώτη δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη, Χρήστο Πατούνα. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κρανιώτης γιατρός στη Λάρισα, Δημήτρης Γαλάνης, ο οποίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε ό,τι αφορά αρχικά το Γυμνάσιο Κρανιάς και κατόπιν το Γυμνάσιο και Λύκειο της Κρανιάς. Παράλληλα, έθεσε και σύγχρονους προβληματισμούς που αφορούν τον τόπο μας με αυτήν ακριβώς την αφορμή του εορτασμού των πενήντα χρόνων λειτουργίας του Γυμνασίου της Κρανιάς. Να σημειώσουμε ότι η ιδέα της εκδήλωσης ανήκει στον Δημήτρη Γαλάνη. Ακολούθησαν και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις από απόφοιτους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Κρανιάς.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε και έκλεισε με ζωντανή μουσική από δύο υπέροχους νέους στην ηλικία μουσικούς, ενώ ανάμεσα στα τραγούδια καλούνταν στο βήμα συμπατριώτες μας για να μιλήσουν, αλλά και να εκθέσουν με γλαφυρό τρόπο τις μνήμες τους από τα γυμνασιακά τους χρόνια. Ο Χρήστος Πατούνας με το γνωστό πηγαίο χιούμορ του συντόνιζε την όλη εκδήλωση και έβαζε τα δικά του «σφηνάκια» σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Σταφύλια και φρούτα μοιράστηκαν στους παρόντες.
Η εκδήλωση τελούσε υπό τη χορηγία της συζύγου του Χρήστου Πατούνα, κας Βικτωρίας Παπαλεξίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το βράδυ του Σαββάτου, 8 Αυγούστου, εκτυλίχτηκε μπροστά τα μάτια των συμπατριωτών μας το δρώμενο της παραδοσιακής βάπτισης. Με τη συμμετοχή πολλών χωριανών μας ο Χρήστος Πατούνας μετέφερε στο σήμερα τα έθιμα που συνόδευαν άλλοτε την γέννα στο χωριό μας, καθώς επίσης και τα προ της βάπτισης έθιμα και μετά αυτής. Τίποτα δεν έγινε το οποίο να έθιγε το Μυστήριο του Βαπτίσματος. Παράλληλα συμπατριώτες μας, άνδρες και γυναίκες, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χόρεψαν και τραγούδησαν με το στόμα, όπως τότε, όλα τα σχετικά παραδοσιακά τραγούδια.
Στην εκδήλωση είχαν περισσότερο την τιμητική τους τα μικρά παιδιά στα οποία μοιράστηκαν καραμέλες (όταν είπαν το όνομα του νεοφώτιστου), σουβλάκια και άλλα εδέσματα.
Και αυτή η εκδήλωση τελούσε υπό τη χορηγία του Χρήστου Πατούνα και της συζύγου του.
Εμείς από εδώ να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια τόσο για τους διοργανωτές και χορηγούς, όσο και για τους συμμετέχοντες και στις δύο εκδηλώσεις.
Και με τις δύο αυτές εκδηλώσεις ο Χρήστος ο Πατούνας άγγιξε για μια ακόμη φορά όλες τις γενιές των Κρανιωτών. Στην παραδοσιακή βάφτιση συμμετείχαν κυρίως οι μεγάλοι και τα μικρά παιδιά, ενώ στην εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια του Γυμνασίου Κρανιάς, συμμετείχαν κυρίως νέοι και μέσης ηλικίας άνθρωποι.
Η δε Κρανιά ζωντάνεψε για μια ακόμη φορά. Και του χρόνου λοιπόν!

Γκουνέλας Χρήστος
Θεολόγος -Μουσικός

Ακολουθούν οι φωτογραφίες των δύο εκδηλώσεων:





















Για ακόμη περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφθείτε το θαυμάσιο blog του φίλου Νίκου Κοντοτάσιου "ΆκρηΕλασσόνας"πατώντας σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://akrielassonas.blogspot.gr/2015/08/50.html

1 σχόλιο: