Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

"Βαφτίσια" και 50 χρόνια Γυμνάσιο Κρανιάς (εκδηλώσεις)


Συνεχίζει και φέτος το καλοκαίρι την παράδοση των εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο στο χωριό μας ο Χρήστος ο Πατούνας. Με τη συμμετοχή πολλών συμπατριωτών μας ο Χρήστος διοργανώνει φέτος δύο εκδηλώσεις.
Η πρώτη εκδήλωση θα λάβει χώρα, το Σάββατο, στις 8 Αυγούστου, και ώρα 6.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς. Θέμα της εκδήλωσης θα είναι τα βαφτίσια όπως γίνονταν τα περασμένα χρόνια στην Κρανιά. Θα είναι μια εκδήλωση αφιερωμένη περισσότερο στα μικρά παιδιά τα οποία θα συμμετέχουν στο δρώμενο. Μέσα από τα «βαφτίσια» οι μικροί θα ζήσουν την εμπειρία που έζησαν παλιότερα οι μεγάλοι (ως μικροί τότε) στο χωριό, ενώ οι μεγάλοι θα θυμηθούν και θα αναπολήσουν πολλές ευχάριστες στιγμές (καραμέλες, δίλεπτα, παραδοσιακά εδέσματα κ.ά.)


Το Σάββατο, την ημέρα της Παναγίας, στις 8.30 το απόγευμα, στην πάνω πλατεία (κεντρική) της Κρανιάς θα λάβει χώρα εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του Γυμνασίου της Κρανιάς (1965 -2015). Καλούνται όλοι οι συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, και ειδικά όλοι όσοι αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο της Κρανιάς, όλα αυτά τα χρόνια, να πλαισιώσουν την εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει κατάθεση ενθυμήσεων (και όχι μόνο) από τα Γυμνασιακά τους χρόνια. Η εκδήλωση θα διανθισθεί με τραγούδια και ζωντανή μουσική, ενώ δεν θα λείψουν τα παραδοσιακά εδέσματα της Κρανιάς και το κρασί. Επίσης, θα διανεμηθεί μια φέτα καρπούζι για να θυμηθούν όλοι, ακόμη περισσότερο, τα μαθητικά και Γυμνασιακά τους χρόνια. Η ιδέα της εκδήλωσης ανήκει στον Κρανιώτη ιατρό, Δημήτριο Γαλάνη, ο οποίος διαμένει στη Λάρισα.


Την όλη διοργάνωση και των δύο εκδηλώσεων έχει αναλάβει ο συμπατριώτης μας Χρήστος Πατούνας, δικηγόρος, ο οποίος διαμένει στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος,  με επικεφαλής τον Χρήστο Πατούνα θα γίνει επίσης δενδροφύτευση 2000 δένδρων (κρανιές και γαβριά).
Καλούνται όλοι οι συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, μικροί και μεγάλοι, να πλαισιώσουν τις παραπάνω εκδηλώσεις με την ενεργό συμμετοχή τους.

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά αξιέπαινη κάθε προσπάθεια αναβίωσης των εθίμων και της παλιάς ζωής του χωριού μας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους παίρνουν πρωτοβουλίες και συμμετέχουν και στα δρώμενα. Η πρόταση η δική μου έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου λαογραφικού μουσείου, όχι όμως με την απλή έκθεση των αντικειμένων αλλά με τη επαναδημιουργία των χώρων που ζούσαν και εργάζονταν οι παππούδες μας στο χωριό. Να είναι κάτι μόνιμο και επισκέψιμο από κάθε κρανιώτη και στα επόμενα χρόνια.
    Δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχουν κάνει σε άλλα χωριά στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω αξίζει πραγματικά. Ο χώρος υπάρχει, στο ΜΕΣΚΕ, με κάποιες τροποποιήσεις. Τα αντικείμενα-υλικά μπορούν να μαζευτούν μέσα από μία μαζική πρόσκληση και ανταπόκριση από όλους τους κρανιώτες (κάποια υπάρχουν ήδη στο ΜΕΣΚΕ), όπως και οι στολές (ή δημιουργούνται κάποιες, θα βρεθεί ο τρόπος). Να αναπαρασταθούν, ουσιαστικά, οι χώροι ενός σπιτιού, ένας στάβλος ή ό,τι άλλο. Να υπάρχει το καθιστικό δωμάτιο όπως ακριβώς ήταν διαμορφωμένο στις παλιές εποχές, η κουζίνα, οι κρεβατοκάμαρες κτλ, ενώ θα μπορούν να υπάρχουν και τα ομοιώματα με τις στολές. Ας ξεκινήσει η προσπάθεια σιγά σιγά, με 1-2 δωμάτια πρώτα.
    Πραγματικά θα είναι κάτι που θα θυμίσει στους παλιούς περασμένες αξέχαστες εποχές και θα διδάξει στους νεότερους πώς ήταν η καθημερινότητα των (προ)παππούδων τους.
    Μπορεί ο ΜΕΣΚΕ μαζί με το σύλλογο Ξηροκρανιά να ξεκινήσουν την προσπάθεια-πρόσκληση με μία επιτροπή που θα αναλάβει το όλο εγχείρημα και νομίζω ότι θα βρει πολλούς υποστηρικτές.

    "dey"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή η ιδέα αγαπητέ φίλε "dey"! Ήδη τη μεταφέραμε και ελπίζουμε να τύχει της ανάλογης υποστήριξης! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή