Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΑΓΝΟΙΑ;………………….ίσως…



Το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στην Κρανιά

Γράφει ο Κων/νος Κατσαρός, δάσκαλος

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια  προς όλους τους χορηγούς οι οποίοι, όταν γιορτάζουν τα ξωκλήσια, προσφέρουν δωρεάν φαγητά και κεράσματα.
Σύμφωνα όμως με τους ιερούς κανόνες του Κανονικού Δικαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καλό θα είναι σε περιόδους νηστείας να μην προσφέρονται αρτύσιμα εδέσματα, αλλά νηστίσιμα.
Η γιορτή του Τιμίου Προδρόμου (Κλήδονα) συμπίπτει χρονικά, τις περισσότερες φορές με την περίοδο της νηστείας των Αγίων Αποστόλων.
Η νηστεία αυτή ονομάζεται έτσι γιατί προηγείται των δύο αποστολικών εορτών: της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) και της “Σύναξης των Αγίων Αποστόλων” (30 Ιουνίου).
Η χρονική διάρκεια αυτής της νηστείας είναι μεταβλητή επειδή η έναρξή της εξαρτάται από την κινητή εορτή του Πάσχα. Αρχίζει τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, λήγει σταθερά την 28η Ιουνίου και δεν υπερβαίνει ποτέ τις 30 ημέρες. Υπάρχει ακόμα και περίπτωση (όταν το Πάσχα εορτάζεται μεταξύ 5 και 8 Μαΐου) να μην έχουμε καθόλου νηστεία.
Κατά την περίοδο της νηστείας αυτής δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού (φυσικά πάντοτε εκτός Τετάρτης και Παρασκευής).
Αν η εορτή των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή, καταλύουμε μόνο ψάρι. Ψάρι καταλύουμε και κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου (24 Ιουνίου), οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.

 Κων/νος Γ. Κατσαρός

2 σχόλια: