Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Αγιορείτικες μορφές


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κατσαρός, δάσκαλος

Το Άγιο Όρος θα κρύβει πάντοτε όσιες, ασκητικές, ταπεινές και ησύχιες μορφές, που αρνούνται επίμονα τον πλούτο, τη δόξα και την προβολή. Γενναίες ψυχές, που αρνούνται την εγκόσμια περιπλάνηση. Συνεπείς στις ευαγγελικές αρετές. Διδάσκουν με το σιωπηλό τους παράδειγμα. Αγωνιστές ηρωικοί στη μόνωση, την αγρυπνία, τη νηστεία, την προσευχή και την υπακοή.
Εχθροί του μοναχού είναι η ακηδεία, οι λογισμοί, η αμφιβολία και ο φόβος που τελικά τον γυμνάζουν.Ο δαίμονας που τον κάνει καλύτερο.Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνθρωποι, αλάνθαστοι. Γυμνάζονται να ελπίζουν, να χαίρονται και να ειρηνεύουν γαλήνια.
Οι Γέροντες διδάσκουν πως δεν μπορεί πραγματικά ν'αναπαυθεί κανείς στην καλοπέραση, στην πλαδαρότητα, στη μετριότητα, στη νύστα. Ο προσανατολισμός στην τριαδική θεότητα, η ορθοστασία, η εγρήγορση, η κατανυκτική ευχή φέρνουν την αλλαγή, την κοινωνία, την έμπνευση και τη δύναμη.Το Άγιο Όρος συνεχίζει να είναι σχολείο της ερήμου.
Ο κόσμος κουρασμένος από τη θλίψη, την αποτυχία και την απογοήτευση, με μειωμένο σθένος και λιγότερο θάρρος, γίνεται αδρανής, όλο και πιο ασυγκίνητος. Οι αστοχίες του ατομισμού, ρυπαίνουν την ψυχή, ο άκοπος βίος, η απραξία και η διασκέδαση κουράζουν. Οι περιπέτειες, οι αγωνίες και τα προβλήματα φέρνουν άγχος.
Έτσι ο κόσμος σήμερα έχει μεγάλη ανάγκη του μηνύματος της ερήμου. Η υπερχιλιόχρονη παράδοση του Αγίου Όρους και οι σιωπηλές μορφές του έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν στις αγωνιώσες ψυχές απ' ότι εκθέσεις, παρουσιάσεις, προβολές κι εκδηλώσεις με φωτοχυσίες...


+ Μοναχός Μωυσής  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου