Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Μια ζωντανή μαρτυρία για τη μάχη της Κρανιάς (ταινία)


Με μεγάλη χαρά αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, δημοσιεύουμε μια νέα ψηφιακή ταινία για την νικηφόρα μάχη της Κρανιάς κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία δημιουργήθηκε από τους απογόνους της οικογένειας Κωνσταντίνου Λυκοστράτη του Φιλίππου και ήδη παραδόθηκε στον μορφωτικό εκπολιτιστικό σύλλογο της Κρανιάς (ΜΕΣΚΕ). Στην εν λόγω ταινία, που δημοσιεύουμε παρακάτω, θυμάται ο Νίκος Δημουλάς Κρανιώτης συνταξιούχος δάσκαλος. 
Συγχαίρουμε θερμά για την πρωτοβουλία και τη δημιουργία της ταινίας τόσο την οικογένεια Λυκοστράτη όσο και το δάσκαλο Νίκο Δημουλά. 
Την σημαντική αυτή ταινία και το παρακάτω κείμενο μας έστειλε ο φίλος και συμπατριώτης Κώστας Λυκοστράτης ο οποίος ασχολείται ενεργά με την ιστορία και την λαογραφία του τόπου μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο και συμπατριώτη Κώστα Λυκοστράτη για την αποστολή του κειμένου και της ταινίας - η οποία έχει αναρτηθεί στο youtube - και δημοσιεύουμε ακολούθως: 

Κάντε "κλίκ" για να δείτε την ταινία


Κοινοποιείται από το ιστολόγιο μια νέα ιστορική πηγή, η οποία και παραδόθηκε στον ΜΕΣΚΕ, από τους απογόνους της οικογένειας Κωνσταντίνου Λυκοστράτη του Φιλίππου, ως ιστορικό αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή οπτικού ψηφιακού δίσκου (DVD).

Πρόκειται για μια υπέροχη αφήγηση από τον συμπατριώτη μας και συνταξιούχο δάσκαλο Νίκο Δημουλά, η οποία και αποτελεί ιστορική μαρτυρία και ένα αυθεντικό περιεχόμενο που κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Εξάλλου, η ιστορία γράφεται από τις πηγές και σήμερα έχουμε πιθανόν την πιο αξιόπιστη.

Η διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ως παρακαταθήκης, και η αξιοποίηση της από τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές των Κρανιωτών θα καθορίζει τη μοίρα του ανυπόταχτου αυτού τόπου και των ανθρώπων του. 

Τέλος, πέραν της γνώσης της ιστορίας του τόπου μας θα πρέπει να αναδειχτεί και στην υπόλοιπη επαρχία και σε ολόκληρη τη χώρα μας, η θυσία και η προσφορά του χωριού μας κατά το 2ο  Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κώστας Λυκοστράτης

* Η φωτογραφία είναι από ταινία με ερασιτέχνες ηθοποιούς, ως επί το πλείστον, που γυρίστηκε με τη φροντίδα του φίλου και συμπατριώτη μας Χρήστου Πατούνα, δικηγόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου