Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Διάφορα...χωρίς αδιαφορία: Αμάρμπεης...


Η Άκρη Ελασσόνας και πίσω το βουνό Αμάρμπεης
(φωτογραφία: akrielassonas.blogspot.gr)

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΜΕΣ Άκρης για το καλοκαιρινό αντάμωμα των απανταχού “Μπισιρτσιωτών”, παρατήρησα πως στο λογότυπο της ανακοίνωσης υπήρχε η φωτογραφία του χωριού με φόντο τον Αμάρμπεη. Ο Αμάρμπεης είναι γνωστός σε όλους μας ως το βουνό της Μπισιρτσιάς και του Μόκρου. Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε και έναν “άλλο”  Αμάρμπεη.
Το ψευδώνυμο “Αμάρμπεης” έφερε ο συνταγματάρχης και καπετάνιος του ΕΛΑΣ Θεόδωρος Καλλίνος. Ο Καλλίνος (Αμάρμπεης) γεννήθηκε το 1914 στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας. Σπούδασε στη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Γερμανών κατακτητών και διακρίθηκε. Πολιτικός πρόσφυγας από το 1949 έως το 1982. Ίδρυσε την <ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ>, με μεγάλη προσφορά στα εθνικά θέματα. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών, τον Ιανουάριο του 2014.


Κων/νος Γ. Κατσαρός

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Θεοτοκονύμια των εικόνων της Παναγίας στο Άγιο Όρος



Σήμερα είναι η εορτή  των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Με αφορμή αυτήν τη γιορτή της Παναγίας, ας δούμε τα Θεοτοκονύμια των εικόνων Της που υπάρχουν στο Άγιο Όρος.Θεοτοκονύμια λέγονται τα προσωνύμια που η εκκλησιαστική και λαογρα-
φική παράδοση, οι καλλιτέχνες,οι λόγιοι αλλά και ο απλός πιστός λαός έχει αποδώσει στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Περισσότερα από 700 προσωνύμια ανά την Ελλάδα έχουν αποδοθεί στην Υ.Θ.και αμέτρητες είναι οι απεικονίσεις Της, με φωτοστέφανο, με μαντίλα, με χιτώνες, απλούς ή με πορφύρες, μόνη ή με το Χριστό στην αγκαλιά, γλυκιά, ταπεινή, στοργική, υπερβατική και ουδέποτε σκληρή.
Η Παναγία στο Άγιο Όρος αναφέρεται, αποδίδεται, λατρεύεται και εικονίζεται σε μοναστήρια, σκήτες-κελιά-καλύβες και σπήλαια.
Οι εικόνες Της που υπάρχουν στο Άγιο Όρος είναι:

Πατήστε για μεγένθυνση







Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κρανιώτικη συνταγή. Τί άλλο;



Την απάντηση στο πρόβλημα του φαγητού, πολλές φορές μου τη δίνουν οι Κρανιώτικες συνταγές. Οι Κρανιώτικες συνταγές βασίζονται στην οικονομία και απλότητα των υλικών. 




  Μία εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή για  συμπλήρωμα στο βραδυνό φαγητό  είναι αυτή που θα σας γράψω.
Τη θυμήθηκα ένα βράδυ, που προβληματιζόμουν για άλλη μία φορά τί να μαγειρέψω, και ανοίγοντας το ψυγείο είδα τις βραστές πατάτες που είχαν περισσέψει και δεν είχα χρησιμοποιήσει για την κλασική πατατοσαλάτα. 
Και επειδή το φαγητό είναι μνήμη, μου ήρθε στο μυαλό η συγκεκριμένη συνταγή, που την έφτιαχνε η μάνα μου και μου άρεσε πολύ. Σκέφτηκα λοιπόν να τη δοκιμάσω, μια και δεν είχα και καμμιά καλύτερη ιδέα.
Περιττό να σας πω πως έγινε ανάρπαστη και από τότε την φτιάχνω τακτικά.

Τα υλικά της: 
Βραστές πατάτες, όσες θέλετε ανάλογα με τα άτομα και την πείνα που έχουν. Για την ποσότητα που βλέπετε στη φωτογραφία, χρησιμοποίησα 4-5 μέτριες πατάτες.
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Κόκκινο γλυκό πιπέρι
Καθαρίζετε τις βραστές πατάτες και τις πολτοποιείτε με το πηρούνι μέσα σ' ένα τηγάνι, στο οποίο έχετε βάλει ελαιόλαδο, έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος. Δεν είναι ανάγκη να ζεσταθεί το λάδι. Αν έχουν παγώσει οι πατάτες - όπως ήταν οι δικές μου από το ψυγείο- για να τις πολτοποιείσετε πιο εύκολα, κόψτε τις με το μαχαίρι σε κομμάτια.
Δουλεύετε τις πατάτες με το πηρούνι και συγχρόνως ανακατεύετε, για να ψηθούν και να κοκκινίσουν απ' όλες τις μεριές. Προσθέτετε λίγο λάδι αν χρειαστεί.  Μη βιαστείτε να τις βγάλετε. Γίνονται πιο νόστιμες όσο "αρπάζουν" λίγο από κάτω και κάνουν μία κρούστα. Προς το τέλος αλατίζουμε και βάζουμε μπόλικο γλυκό πιπέρι για να κοκκινίσουν.
Η δική μου προσθήκη σ΄αυτή την απλή συνταγή είναι το τυρί. Έτριψα φέτα στο τέλος για ενίσχυση της γεύσης. Προτιμήστε φέτα ή λευκό τυρί σκληρό, για να μη λιώνει και χάνεται μέσα στην πατάτα.
Μπορείτε να σερβίρετε τις πατάτες για μεζέ στο τσίπουρο ή για γαρνιτούρα στα κεφτεδάκια ή στο κρέας κοκκινιστό και ν' αποφύγετε έτσι τον πουρέ που είναι πιο βαρύς με τα γάλατα και τα βούτυρα.

Καλή σας επιτυχία, αν τη δοκιμάσετε. Περιμένω εντυπώσεις.

Από το ιστολόγιο της φίλης και συμπατριώτισσάς μας, Μαρίας Παπαστεργίου:

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Βαγγέλης Γκίκας: Ηπειρώτικα τραγούδια με το στόμα


Βαγγέλης Γκίκας

Ο Βαγγέλης Γκίκας, πρωτοψάλτης και ερμηνευτής, καλεσμένος στην εκπομπή του Χρήστου Γκουνέλα, "λόγω και έργω" , τραγουδάει ζωντανά με μοναδικό τρόπο ηπειρώτικα τραγούδια με το στόμα χωρίς την συνοδεία οργάνων και ηλεκτρικές ενισχύσεις πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο για τέτοιου είδους τραγούδια.
Τον Βαγγέλη συνοδεύουν φωνητικά οι πρωτοψάλτες Αποστόλης Θεοχάρης και Γιάννης Κούντριας.
Καλή ακρόαση!

Πατήστε για να ακούσετε


Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Γιατρός γράφει για το Ιατρείο της Κρανιάς


Σε προηγούμενο άρθρο μας για το θέμα με την στελέχωση του Ιατρείου της Κρανιάς σχολίασε ανώνυμα, με αρχικά γράμματα για την ακρίβεια, κάποιος φίλος που δηλώνει ότι είναι γιατρός.
Οι απόψεις του πιστεύουμε ότι έχουν ενδιαφέρον αφού γράφει γνωρίζοντας τα πράγματα και την νομοθεσία. Γι' αυτό και επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε τις απόψεις του.
Πάντως,ευκαιρίας δοθείσης και της επικείμενης συνάντησης του Δημάρχου Ελασσόνας κ.Ευαγγέλου με τον Υπουργό Υγείας κ.Βορίδη, να δηλώσουμε και πάλι ότι η λύση στο πρόβλημα κατά τη γνώμη μας είναι η αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ούτως ώστε όλοι οι νέοι ιατροί να στελεχώνουν  υποχρεωτικά τα περιφερειακά ιατρεία με παράλληλη παροχή κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας.
Η έσχατη λύση είναι οι τοπικές κοινωνίες να προβούν στην παροχή κινήτρων για να δηλώσουν οι ιατροί τα ιατρεία του τόπου τους.
Όπως και να 'χει θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση...
Ακολουθούν τα κείμενα:

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Εκοιμήθη ο Κρανιώτης Αγιορείτης Γέροντας Ακάκιος


Ο Γέροντας Ακάκιος (1921 -2014)
Φωτογραφία:Δημήτρης Χαρισιάδης Μάιος 1947 

Την Παρασκευή  31.10.2014 έγινε η κηδεία του μακαριστού γέροντος Ακακίου ιερομονάχου και πνευματικού του Αγίου Όρους. 
Τον π. Ακάκιο τον γνωρίσαμε σαν ένα γέροντα με πολύ απλότητα και καλοσύνη που με πολύ ζήλο λειτουργούσε καθημερινώς ως γέροντας στο γρηγοριάτικο Κελλίο των Παχωμαίων (γνωστών αγιογράφων), στις Καρυές του Αγίου Όρους . 
 Μας περιέγραφε  πολλά περιστατικά από τα οποία θα αναφέρουμε ένα προς δόξαν Θεού. Μας έλεγε λοιπόν ότι από αυτούς που εξομολογούσε εάν σε κάποια οικογένεια περίμεναν παιδί και σκεπτόταν να κάνουν έκτρωση, επειδή αδυνατούσαν να το μεγαλώσουν, τους πρότεινε να το κρατήσουν δίνοντάς των μηναία διατροφή έως ότου μεγαλώσει το παιδάκι! 
Πολλές ψυχές θα περιμένουν τις προσευχές σου Γέροντα από κει ψηλά δίπλα στον Θρόνου Του Θεού που είσαι πλέον, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη την βοήθεια σου στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τώρα.

Καλό ταξίδι άγιε Γέροντα, την ευχή σου να έχουμε.
μ. Πρόδρομος Γρηγοριάτης 


Οι Παχωμαίοι μοναχοί: Ακάκιος (1921-2014), Παχώμιος (1893-1968)
και Παντελεήμων (1910-1989)
(Φωτογραφία: Δημήτρης Χαρισιάδης, Μάϊος 1947) 
http://athosprosopography.blogspot.gr


(Στην κηδεία από αριστερά:  Επίσκ. Ροδοστόλου Χρυσόστομος,   Ηγ. ΙΜ Γρηγοριου  Αρχ. Χριστοφόρος,   Αγ. Πρωτεπιστάτης γ. Συμεών,   Ηγ. Ι.Μ. Ιβήρων Αρχ. Ναθαναήλ κ.α.).

Πηγή: agioros.blogspot.gr

 Εμείς από εδώ να ευχηθούμε  να είναι Αιωνία η μνήμη του Γέροντα Ακακίου. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε από κοντά και να λάβουμε την ευχή του, αφού επισκεπτόταν όποτε μπορούσε το χωριό όπου γεννήθηκε, την Κρανιά.
Όσοι φίλοι και συμπατριώτες γνωρίζετε στοιχεία για τα παιδικά χρόνια και τη ζωή του αγίου αυτού ιερομονάχου σας παρακαλούμε να μας τα αποστείλετε.
Στη συνέχεια παρακολουθήστε ένα αξιόλογο βίντεο από το κελί των Παχωμαίων και όχι μόνο, στο Άγιον όρος. Πνευματικός των Παχωμαίων οι οποίοι επιδίδονται στην αγιογραφία ήταν ο γέροντας Ακάκιος. Κοντά του βρίσκονταν όλα τα χρόνια και ο μοναχός Θεόφιλος Φαρμάκης, μεγάλος αγιογράφος με καταγωγή από την Κρανιά.

Πατήστε για να δείτε το βίντεο



*Ευχαριστούμε τον φίλο και συμπατριώτη Κωνσταντίνο Γ. Κατσαρό, δάσκαλο, για την ενημέρωση.