Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Πεζοπορία στα βάθη της κοιλάδας χράπας

Περιπατητές διέσχισαν το φαράγγι μέσα από το ποτάμι

Άγρια ομορφιά μέσα από θεόρατα βράχια


φωτ.αρχείου: Βάιος Παπαγιάννης

Στη διάβαση του φαραγγιού της Χράπας προχώρησε και φέτος το τμήμα των περιπατητών του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας με μία ομάδα 35 ατόμων κάθε ηλικίας που ξεκίνησαν από την πλατεία του χωριούΤο φαράγγι της Χράπας/Μουράντας είναι μια μεγάλη χαράδρα μήκους περίπου 15 χλμ. και με βάθος που κυμαίνεται από 700-1000μ. Το φαράγγι διασχίζει ο χείμαρρος Μουράντα.Η χλωρίδα της κοιλάδας της Χράπας περιλαμβάνει πολλά είδη αρωματικών φυτών, όπως το περίφημο τσάι της, καθώς και ιτιές, πλατάνια, φλαμουριές , κουτσιουπιές κ.α, ενώ η πανίδα του είναι πλούσια και αυτή σε άγρια είδη ζώων, όπως πετροπέρδικες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες, ενώ μπορείς να συναντήσεις ακόμη και αγριογούρουνα, λύκους, αλεπούδες, ασβούς. Στα βράχια του φαραγγιού έχουν φωλιές άγρια και αρπακτικά πουλιά, όπως γερακίνες, αετοί, αγριοπερίστερα.Το "επίσημο" χαραγμένο μονοπάτι βρίσκεται κοντά στο Δ.Δ. Κρανιάς και είναι άμεσα προσβάσιμο τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες. To μονοπάτι σε όλο το μήκος του ακολουθεί την πορεία των υφιστάμενων μονοπατιών που έχουν δημιουργηθεί από τα ζώα και τους κτηνοτρόφους που διέρχονται από την περιοχή. Ειδικότερα , η θέση "Άγιος Νικάνωρ" από την οποία ξεκινά το μονοπάτι, βρίσκεται σε απόσταση 400m από την δημοτική οδό Κρανιάς - Λουτρού και η πρόσβαση σε αυτή είναι εφικτή μέσω του αγροτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Αντιχασίων.Η διαδρομή στο βάθος του φαραγγιού, είναι δύσκολη και γίνεται ευκολότερη προς τα κάτω και μόνο το καλοκαίρι που ο λάκκος εκτός από τις μπουλντούκες, δεν έχει νερό. Από τα 17 χιλιόμετρα της διαδρομής, τα 10 χιλιόμετρα είναι χωρίς ομαλό πρανές η μονοπάτι στο πλάι της κοίτης, και ο περιπατητής είναι υποχρεωμένος να περπατά και να πηδά από πέτρα σε πέτρα και από κροκάλα σε κροκάλα. Αυτό κουράζει και δυσκολεύει πολύ την κατάσταση. Σαν συνολική διαδρομή, είναι γραφικότατη με συνεχή εναλλαγή εικόνων, χωρίς μεγάλη επικινδυνότητα, μία διαδρομή σωματικής και ψυχικής δύναμης που ο μέσος περιπατητής, φθάνει στα όρια της αντοχής του. Η κατάβαση του φαραγγιού της Χράπας, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν, έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από το φαράγγι της Σαμαριάς και από την ανάβαση στον Όλυμπο.

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Περιηγηθείτε στο χωριό μας μέσω της google street view



Ο φίλος και συμπατριώτης μας, Παναγιώτης Παπατζέλος μας έστειλε τη σχετική διεύθυνση της google, όπου μπορούμε μ' ένα "κλίκ" να εισέλθουμε και να περιηγηθούμε στο αγαπημένο μας χωριό, την Κρανιά Ελασσόνας. Η λήψη έγινε, όπως μας πληροφορεί η google, τον Νοέμβριο του 2011.
Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο Παναγιώτη Παπατζέλο για την αποστολή της διεύθυνσης και του θέματος.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Διαμαρτυρία συμπατριώτισσάς μας



Η συγχωριανή μας, Άντα Καρνάβα, μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα - διαμαρτυρία. Εμείς από εδώ θέλουμε να εκφράσουμε την θλίψη μας για αυτό το απαράδεκτο γεγονός που καταγγέλλει η Άντα.
Δεν είναι δυνατόν να έρχονται δικοί μας, αλλά και άλλοι άνθρωποι φίλοι μας στο χωριό και να φεύγουν με τέτοιες δυσάρεστες αναμνήσεις.
Πιστεύουμε ότι το γεγονός είναι μεμονωμένο και από ανθρώπους ασυνείδητους.Σαφώς και δεν αντικατοπτρίζει τη φιλοξενία της πλειοψηφίας των κατοίκων του χωριού μας.
Νομίζουμε ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να απομονωνόσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Αν το γεγονός προκλήθηκε από παιδιά την ευθύνη έχουν οι γονείς όχι μόνο για το καθ'αυτό γεγονός, αλλά για τη συνολική παιδεία που παρέχουν στα παιδιά τους.
Ευχόμαστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο απαράδεκτο γεγονός που αμαυρώνει τον τόπο μας που όλοι αγαπούμε.
Δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσιο το μήνυμα της συμπατριώτισσάς μας, Άντας Καρνάβα.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Η Κοίμηση της Θεοτόκου - Η ζωή μέσα από τον θάνατο


Διπλή γιορτή είναι αυτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από τη μια γιορτάζουμε το πρόσωπο της Παναγίας, και από την άλλη την νίκη της ζωής έναντι του θανάτου μέσα από τον ίδιο τον θάνατο.
Το πιο υψηλό πρόσωπο από όλα τα ανθρώπινα πρόσωπα είναι αυτό της Παναγίας Θεοτόκου. "Την υψηλοτέραν των ουρανών..." ψάλλει η Εκκλησίας μας αναφερόμενη στο πρόσωπο της Θεοτόκου. Μια άσημη, ταπεινή κοπέλα έμελλε να γίνει η μητέρα του Θεού, η μητέρα των ανθρώπων και όλου του κόσμου.Είναι αυτή που είπε  το "ναι" στον αρχάγγελο που της έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της σύλληψης του Υιού του Θεού.Είναι η μάνα που ό,τι έβλεπε από τη ζωή του Υιού της το κρατούσε μέσα στην ψυχή της. Είναι η ίδια μάνα που ο πόνος για τα πάθη και ο θάνατος του Υιού της διαπέρασε την ίδια της την καρδιά.
Δεν είχε λοιπόν η Παναγία προνομιακή μεταχείριση ως μητέρα του Θεού. Το αντίθετο, έζησε όλη την ανθρώπινη τραγικότητα με πίστη και υπομονή. Καρπός προσευχής η ίδια άτεκνων μέχρι τότε γονιών αφιερώθηκε από τους γονείς της στο Θεό που τους την έδωσε με φυσική γέννηση, αλλά θαυματουργικά, αφού και οι δυο ήταν ήδη προχωρημένης ηλικίας.  
Μια ζωή  λοιπόν δύσκολη και ανθρώπινη έζησε η Παναγία από την γέννησή της μέχρι και την κοίμησή της. Πόνος και χαρά συνυπήρχαν στη ζωή της και όταν πλέον ήρθε η ώρα της Κοίμησης της,δέχθηκε με την ίδια ταπείνωση που τη χαρακτήριζε, την κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων: τον θάνατο. Εδώ ο θάνατος όμως δεν είναι το τέλος της ζωής, αλλά η συνέχειά της σε μια άλλη κατάσταση. Άλλωστε, ο ίδιος ο Υιός της το υποσχέθηκε σε όλους τους ανθρώπους: "Όποιος πιστεύει σ' Εμένα ακόμη κι αν πεθάνει, θα ζει".Τίποτα λοιπόν δεν τελειώνει εδώ! Είμαστε όλοι οι άνθρωποι πλασμένοι για να έχουμε συνεχή ζωή ακόμη κι όταν πεθάνουμε.
Ζωντανό παράδειγμα είναι η ίδια  η Παναγία Θεοτόκος που σήμερα όλη η Ορθοδοξία τιμά. Πέρασαν τόσα χρόνια από την Κοίμησή της και είναι Παρούσα, εδώ, ανάμεσά μας. Το δηλώνει η πίστη των ανθρώπων, το δηλώνουν τα θαύματά της, το δηλώνουν και τα πολλά επίθετα που της έχει δώσει ο λαός μας. Ας σκύψουμε ευλαβικά στην εικόνα της σήμερα που γιορτάζουμε το δικό της Πάσχα, το δικό της πέρασμα στην αθανασία, σίγουρα κάτι θα μας ψιθυρίσει στην καρδιά μας! Λένε ότι το βράδυ φεύγει από την εικόνα της και γυρνάει στον κόσμο παντού, όπου τη χρειάζονται. Είναι κοντά σε όλους τους ανθρώπους αθόρυβα και διακριτικά. Δεν έρχεται με θόρυβο...Αν ανοίξουμε τα μάτια της καρδιάς μας είναι σίγουρο ότι θα την δούμε...

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

"Ο σκοτεινός Κρανιώτης και η απαγωγή της θειάς", η υπόθεση. (πλούσιο φωτορεπορτάζ)



Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη χθες στην Κρανιά Ελασόνας το δρώμενο "Ο σκοτεινός Κρανιώτης και η απαγωγή της θειάς", μια...υπερπαραγωγή του Χρήστου Πατούνα.
Ο Spiderman, η Catwoman, και ο Batman έδωσαν πραγματικά παράσταση με τις ριψοκίνδυνες...πτήσεις τους, ενώ ο Φράνταλος και η θειά, η Κρανιώτισσα, από απαγωγέας και θύμα  αντίστοιχα, κατέληξαν...ζευγάρι.
Η υπόθεση είχε ως εξής: Τη στιγμή που οι θειές "έφκιαναν τουν...τραχανά όπως μόνου στν Κρανιά ξέρουμι", κάνει την εμφάνισή του ο Φράνταλος (Χρήστος Πατούνας) ο οποίος απαγάγει μια θειά και ζητάει από τους Κρανιώτες να τον βγάλουν...Δήμαρχο(!), και να αφήσουν οι θειές αυτά που ξέρουν, να γυρνούν δηλαδή από πόρτα σε πόρτα για να...μαζεύουν ψήφους."ιιιι γιουτσικμ μ' γραμμένι να ψηφισ' του θκόμ του πιδί". Αυτά τέλος! Το σαρδόνιο γέλιο του Φράνταλου σκίζει τον αέρα της Κρανιάς!  Αρχηγός του χωριού είναι ο Φράνταλος, ο οποίος απειλεί να ρίξει τ' θειά τν Κρανιώτσα απ' του καμπαναριό, μέχρι που κάνει την εμφάνισή του ο Batman για να σώσει τη θειά! Τον Φράνταλο βοηθούν η Catwoman και ο Spiderman. Ακολουθούν πάλες στην πλατεία της Κρανιάς, ενώ τα Μ.Μ.Ε μεταδίδουν ζωντανά τα γεγονότα από την Κρανιά σε όλο τον κόσμο. To CNN καλύπτει και αυτό με ζωντανές συνδέσεις τα γεγονότα. Στη σκηνή μπαίνει και ο δήμιος. Τελικά επικρατεί η σύνεση και η διπλωματική οδός, και ο Φράνταλος με τη θειά όχι μόνον τα βρίσκουν, αλλά και ερωτεύονται σφοδρά καταλήγοντας σε γάμο, και Φράνταλος εκ των πραγμάτων αρχηγός της Κρανιάς.



Αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον φίλο και συμπατριώτη μας, Χρήστο Πατούνα για την οργάνωση και σκηνοθεσία όλης της παράστασης, καθώς επίσης και θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες: Στους κασκαντέρ που ενσάρκωσαν τους σούπερ ήρωες, στους μουσικούς, στα παιδιά και στους εθελοντές Κρανιώτες. Ο Χρήστος ο Πατούνας με μοναδικό κίνητρο το μεράκι του και τη δημιουργηκότητά του κάθε χρόνο με τις παραστάσεις, δίνει ζωή στο χωριό και γίνεται για όλους, μικρούς και μεγάλους μια μεγάλη γιορτή. Ο Χρήστος μας διδάσκει πώς ένας άνθρωπος μπορεί να οργανώσει και να δημιουργήσει - και με τη συνδρομή βεβαίως  και άλλων ανθρώπων -τόσα, όσα πολλές φορές δεν μπορούνε ούτε στο ελάχιστο να κατορθώσουν διάφοροι επίσημοι φορείς!

Ακολουθούν οι φωτογραφίες μας

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά


Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκαρυάς


Με αφορμή τη μεθαυριανή εορτή του Μοναστηριού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας, δημοσιεύουμε κείμενα, κώδικες, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν την Ιερά Μονή.
Ευχαριστούμε τον φίλο και συμπατριώτη Βάιο Παπαγιάννη για την παραχώρηση των φωτογραφιών του και τον φίλο και συμπατριώτη Γιάννη Κόνιαρη για το βίντεο του Μοναστηριού.
Πατώντας λοιπόν στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε όλα τα σχετικά αφιερώματα γι' αυτό το εκκλησιαστικό, ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο που κοσμεί τον τόπο μας και που δυστυχώς  δεν βρίσκεται στον διαρκή κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα πολιτιστικά, ιστορικά και φυσικά μνημεία της Πατρίδας μας, αλλά και της Επαρχίας Ελασσόνας.

Πατήστε για να δείτε το βίντεο



Πατήστε για να δείτε το βίντεο του Γιάννη Κόνιαρη



Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε τα ποικίλα αφιερώματα:

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κρανιά - Ιστορία μέσα από τις πηγές


Ένα αξιοθαύμαστο ντοκιμαντέρ για τη Μονή Παλαιοκαρυάς από το Βασίλη Τσολάκη


Το μοναστήρι της Παλαιοκαρυάς Κρανέας Ελασσόνας


Στα... άγραφα η Κρανιά


Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Απόψε Λαϊκοί Δρόμοι στην Κρανιά από τον Χρήστο Πατούνα και τους φίλους του



ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ  ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΤΟΥΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΟΥ.

ΚΡΑΝΕΑ 3/8/2014 ΩΡΑ 20,30

*Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο και συμπατριώτη Δημήτρη Γεωργούλα για την άμεση αποστολή του θέματος.

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Παναγία Θεοτόκε...(Αρχή Νηστείας)



 Με αφορμή την αρχή της νηστείας του Δεκαπενταγούστου - Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δημοσιεύουμε αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, μια υπέροχη προσευχή του μεγάλου θεολόγου Πατέρα, Άγιου Γρηγορίου του Παλαμά. Η προσευχή απευθύνεται στο πρόσωπο της Θεοτόκου και την παρακαλεί να μας βοηθήσει για όσα δεν μπορούμε εμείς οι άνθρωποι μόνοι μας πολλές φορές να ξεπεράσουμε.
Την προσευχή μας έστειλε φίλος και συμπατριώτης του Ιστολογίου μας, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά.
"Επάκουσον της οικτράς μου δεήσεως και μη καταισχύνης με από της προσδοκίας μου, η μετά Θεόν ελπίς πάντων των περάτων της γης. Τον βρασμόν της σαρκός μου κατάσβεσον.
Τον εν τη ψυχή μου αγριώτατον• κλύδωνα κατεύνασον.
Τον πικρόν θυμόν καταπράϋνον.
Τον τύφον και την αλαζονείαν της ματαίας οιήσεως εκ του νοός μου αφάνισον.
Τας νυκτερινάς φαντασίας των πονηρών πνευμάτων και τας μεθημερινάς των ακαθάρων εννοιών προσβολάς εκ της καρδίας μου μείωσον.
Παίδευσόν μου την γλώσσαν λαλείν τα συμφέροντα.
Δίδαξον τους οφθαλμούς μου βλέπειν ορθώς της αρετής την ευθύτητα.
Τους πόδας μου τρέχειν ανυποσκελίστως ποίησον την μακαρίαν οδόν των του Θεού εντολών.
Τας χείράς μου αγιασθήναι παρασκεύασον, ίνα αξίως αίρω αυτάς προς τον Ύψιστον.
Κάθαρόν μου το στόμα, ίνα μετά παρρησίας επικαλήται Πατέραν, τον φοβερόν Θεόν και πανάγιον.
Άνοιξόν μου τα ώτα, ίνα ακούω αισθητώς και νοητώς τα υπέρ μέλι και κηρίον γλυκύτερα των αγίων Γραφών λόγια, και βιώ κατ αὐτά από Σου κραταιούμενος.
Δια γαρ Σου, πανύμνητε και υπεράγαθε Δέσποινα, περισώζεται πάσα βροτεία φύσις αινούσα και ευλογούσα Πατέρα, Υιόν και Άγιον Πνεύμα, την παναγίαν Τριάδα και ομοούσιον, πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων."
Άγιος Γρηγόριος, ο Παλαμάς
Πηγή: "Αθωνική Πολιτεία". Με την ευλογία του μοναχού Σίμωνα  της Ιεράς Καλύβης  Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Όρους.