Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Στον 66ο τόμο του Θεσσαλικού Ημερολογίου


Mία επιστολή (16.4.1825) του Αλυπίου, ηγουμένου της Μονής του Ευαγγελισμού της Σκιάθου, προς το Εκτελεστικό Σώμα, από σχετικό άρθρο του Χρήστου Γκουνέλα  στον 66ο τόμο του "Θεσσαλικού Ημερολογίου", που εκδίδει εδώ και πολλά χρόνια ο ακούραστος ερευνητής της Ιστορίας και Λαογραφίας κ.Κώστας Σπανός.


Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Εξελέγη ο νέος Μητροπολίτης Ελασσώνος


Ο νέος Επίσκοπος Ελασσώνος, κ. Χαρίτων


Νέος Μητροπολίτης Ελασσώνος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο π.Χαρίτων Τούμπας, πρωτοσύγκελος και γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος.
Ο νέος Μητροπολίτης Ελασσώνος γεννήθηκε στην Κοζάνη, ενώ έχει σπουδάσει Θεολογία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και κατόπιν στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Ο π. Χαρίτων εξελέγη με 68 ψήφους Επίσκοπος Ελασσώνος.
Το Ιστολόγιο Κρανέας Ελασσόνας εύχεται ολόψυχα, υγεία και δύναμη στον νέο Επίσκοπό μας, προς όφελος των ανθρώπων και δόξαν Θεού. Άξιος!
Χ.Γ.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Το έθιμο του Κλήδονα στην Κρανιά - Λαογραφία, Ποίηση, Μουσική



Αύριο 24 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά το Γενέσιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και ανέκαθεν στο χωριό μας, την Κρανιά, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τηρείται το έθιμο του Κλήδονα, όπως άλλωστε θα τηρηθεί και φέτος στο χωριό μας.
Στη συνέχεια φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες, θα σας παραθέσουμε το σχετικό λήμμα από το βιβλίο του αείμνηστου Κρανιώτη δασκάλου Ελευθερίου Λάλου, όπου ο συγγραφέας με γλαφυρό τρόπο εξιστορεί για το πώς ακριβώς τηρούνταν το έθιμο του Κλήδονα στο χωριό μας.
Θα σας παραθέσουμε επίσης τους στίχους των τραγουδιών που τραγουδούσαν οι προγονοί μας Κρανιώτες, αλλά και που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα  στην Κρανιά κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Θα κλείσουμε αυτό το συνοπτικό αφιέρωμα στο έθιμο του Κλήδονα με το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου "Κάτω απ' το μαξιλάρι", το οποίο εμπνεύσθηκε ο Θανάσης από αυτό το έθιμο που τηρούνταν στο χωριό του πατέρα του, την Κρανιά, και στο όμορο χωριό, όπου κατάγεται η μητέρα του τραγουδοποιού, το Λουτρό. 
Για να δείτε τη συνέχεια του άρθρου πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:http://kraneaelassonas.blogspot.gr/2013/06/blog-post_24.html

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ευαγγέλου: "Φεύγω απόλυτα ήσυχος μετά την συνεργασία μας με τον Αρχηγό Τ.Α."



Συνάντηση εργασίας είχε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ελασσόνας κ.Ευαγγέλου με τον Αντιπτέραρχο κ. Βαΐτση για το θέμα του Πεδίου Βολής Κρανιάς και την επικείμενη άσκηση "Καμπέρος 2014" που σχεδιάζει να διεξάγει η Πολεμική Αεροπορία.
Ο κ.Βαΐτσης αποδέχθηκε το αίτημα του κ.Ευαγγέλου να μεταβούν μαζί την ερχόμενη Πέμπτη στην Κρανιά με σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι για την επικείμενη άσκηση.
Μετά την συνάντηση των δύο ανδρών ο κ.Ευαγγέλου - σύμφωνα με την ιστοσελίδα "elassona-city.gr"- δήλωσε:
«Είχα μια εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας και οφείλω να τον ευχαριστήσω δημόσια. Η συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας με όλους τους θεσμικούς φορείς της περιοχής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πλάνου μας. Βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας μας είναι η άμεση και όσο το δυνατόν εγκυρότερη ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους.Συζήτησα με τον κ. Αρχηγό για την άσκηση που προγραμματίζεται στο πεδίο βολής της Κρανιάς, ζητώντας πληροφόρηση για τον βαθμό επικινδυνότητάς της και για τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στην υγεία των πολιτών. Επειδή έχουν ακουστεί πολλά κατά το παρελθόν, οφείλω να δηλώσω πως μετά την συνεργασία μας φεύγω απόλυτα ήσυχος.
 Τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου και θα βρισκόμαστε μαζί, την ερχόμενη Πέμπτη, στην Κρανιά για να ενημερώσουμε με τον πλέον σοβαρό τρόπο τους κατοίκους της περιοχής».
Εμείς από εδώ να ρωτήσουμε τον Αρχηγό του Α.Τ.Α για το τι απέγιναν οι μετρήσεις που έκανε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε συνεργασία με τον "Δημόκριτο" τον Ιανουάριο του 2001, μετά μάλιστα και από αίτημα του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας; Τότε - σύμφωνα με όσα αναφέρονται  σε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας - πραγματοποιήθηκαν και δειγματοληψίες εδάφους, νερού και φυτών, και όπως μας πληροφορεί η ίδια ανακοίνωση: "η μέτρηση των δειγμάτων αυτών θα ακολουθήσει" (!). Από τότε πέρασαν πάνω από δεκατρία χρόνια! Ποιά ήταν τελικά τα αποτελέσματα; Γιατί δεν τα μάθαμε; Πότε θα τα μάθουμε;
Τα παραπάνω ερωτήματα τα απηύθυνε ο κ.Ευαγγέλου στον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας; Πως ο κ.Ευαγγέλου "φεύγει απόλυτα ήσυχος" μετά την συνάντηση; Με λόγια μόνο, και καθησυχαστικές υποσχέσεις; Είναι άραγε αρκετά για να είμαστε - και μάλιστα - απόλυτα....ήσυχοι; Και... "επειδή έχουν ακουστεί πολλά κατά το παρελθόν", όπως σημειώνει άλλωστε και ο ίδιος ο κ.Ευαγγέλου, ο νέος Δήμαρχος Ελασσόνας, μπορούμε να εμπιστευόμαστε μόνο λόγια και...διαβεβαιώσεις; Ίσα - ίσα επειδή έχουν "ακουστεί πολλά" είναι καιρός να υπάρξουν μετρήσεις επίσημες για να δούμε τί τελικά ισχύει.
Και βεβαίως μετά από αυτές τις δηλώσεις του νέου Δημάρχου Ελασσόνας δεν έχουμε καταλάβει αν ο ίδιος συμφωνεί ή όχι, να διεξαχθεί η  επικείμενη άσκηση, και αν συμφωνεί ή όχι, στο οριστικό κλείσιμο του Πεδίου Βολής Κρανιάς. Τα  παραπάνω ερωτήματα πιστεύουμε ότι είναι υπαρκτά και ρεαλιστικά, και ο κόσμος της Επαρχίας μας, περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις και από τον νέο Δήμαρχο Ελασσόνας και από τον κ.Αρχηγό Τ.Α.
Χ.Γ.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την άσκηση "Καμπέρος" και το ΠΒ


Από το Κοινοβουλευτικό Τμήμα Κ.Κ.Ε - Κ.Ο.Κ Μακεδονίας, λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια. Το Κ.Κ.Ε σήμερα, 20-6-2014, με έγγραφη αναφορά του στη Βουλή των Ελλήνων παίρνει θέση στο πρόβλημα του Πεδίου Βολής Κρανιάς.
Περιμένουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να πάρουν θέση στο πρόβλημα και να ζητήσουν άμεσα την ματαίωση της άσκησης "Καμπέρος 2014", το οριστικό κλείσιμο του Πεδίου Βολής Κρανιάς, και την άμεση διεξαγωγή μετρήσεων της ακτινοβολίας σε έδαφος, νερό, και φυτά της περιοχής.
Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις θα πιάσουν τόπο και δεν θα μείνουν και αυτή τη φορά στην ιστορία και..."κάτω από το χαλί". Οψόμεθα...



Κοινοβουλευτική Ομάδα Κ.Κ.Ε.

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410




Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ. Υπουργούς Άμυνας και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Λαμπρούλης

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δεσκάτης με την οποία οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία μετά από πολλά χρόνια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από την Πολεμική Αεροπορία την 3η Ιούλιου 2014 στο πεδίο βολής Κρανιάς και περιλαμβάνει εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά.
Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση ματαίωση της άσκησης ΚΑΜΠΕΡΟΣ, τη μέτρηση των τιμών ραδιενέργειας στο πεδίο βολής αλλά και στις κατοικημένες περιοχές (Δεσκάτη, Κρανιά, Λουτρό) από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, τον καθαρισμό του πεδίου βολής από ραδιενεργές, τοξικές, χημικές ουσίες –στο βαθμό που είναι εφικτό-, καθώς και το οριστικό κλείσιμο του πεδίου βολής Κρανιάς.


Αθήνα 20/6/2014
Οι καταθέτοντες βουλευτές



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει η Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία μετά από πολλά χρόνια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την 3η Ιούλιου 2014 και περιλαμβάνει εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά! Η άσκηση θα γίνει στο πεδίο βολής Κρανιάς και περιλαμβάνει «καταιγίδα» βομβών.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα το 1984 στα πλαίσια μιας στρατιωτικής επίδειξης ενός

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΒ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ



Είναι πλέον καιρός οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα του τόπου, και κατ' επέκταση και στη λήψη των αποφάσεων. Η ζωή είναι πολύ σημαντική και πολύτιμη για να αφήνεται η διαχείρισή της σε ανθρώπους που ούτε διαθέτουν τη γνώση πολλές φορές, αλλά και περισσότερο ούτε και τη διάθεση με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν να δίνεται "λευκή επιταγή" ενασχόλησης με τα κοινά σε ανθρώπους που προέρχονται από διάφορους κομματικούς σωλήνες. 
Τα κόμματα στη νεοελληνική πραγματικότητα θεωρούν το κράτος τσιφλίκι τους και η λαφυραγώγηση του κράτους μετά από εκλογική νίκη(!) είναι η...φυσική ροή της κοινής μας ζωής. Το ίδιο πιστεύουν και αυτοί που παροικούν στις κομματικές αυλές. Μήπως αυτός ο τρόπος διαχείρισης της εξουσίας δεν είναι ο ίδιος που μας έφτασε ως εδώ; 
Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά, και άλλα πολλά δείγματα παρακμής, ακόμη συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με πολιτική και κοινωνική απάθεια εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Υπάρχει όμως και μια μειοψηφία που δείχνει ευτυχώς ότι σιγά - σιγά κάτι αλλάζει και πολίτες αποφασίζουν να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της δικής τους ζωής.Τρανό παράδειγμα τελευταία, στον τόπο μας, όπου από ενεργούς πολίτες της Δεσκάτης και της Κρανιάς συστάθηκε Επιτροπή Αγώνα με αρχικό σκοπό τη ματαίωση της άσκησης "Καμπέρος 2014" και κατ' επέκταση της κατάργησης του Πεδίου Βολής Κρανιάς. Θα συνταχθούμε μαζί τους στον αγώνα; Θα δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην ίδια μας την αξιοπρέπεια; ή θα προσφέρουμε...λουλούδια στις ηγεσίες που θα παρακολουθήσουν την άσκηση, αν αυτή τελικώς γίνει;
Χ.Γ.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Οι παλαιοί, οι νέοι και...η χλιαρότητα



Μαθαίνουμε ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή με τους τοπικούς Συμβούλους δεν δείχνουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη λύση του προβλήματος της διεξαγωγής της Άσκησης "Καμπέρος" και γενικά του Πεδίου Βολής.
Από την άλλη πλευρά οι νεοεκλεγέντες τοπικοί Σύμβουλοι λένε ότι δεν ανέλαβαν ακόμη! Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι η...χλιαρότητα του πράγματος. 
Αντίθετα, στη Δεσκάτη, παλαιοί και νέοι Δήμαρχοι, αλλά και Σύμβουλοι, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το το πρόβλημα του Π.Β.
Στην Κρανιά οι περιπτώσεις ενδιαφέροντος για το πρόβλημα, των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά, είναι ελαχιστότατες λοιπόν. Γιατί;
Κάποιοι ξεχνούν ότι ο κόσμος τους τίμησε πολλές φορές με την ψήφο του, ενώ άλλοι πάλι φαίνεται ότι ήδη το λησμόνησαν κι ας τους τίμησε πρόσφατα! Τα πέντε χρόνια περνούν γρήγορα όμως...και πάλι και οι μεν και οι δε, θα...προστρέξουν στην ψήφο του κόσμου. Αυτό ας μην το ξεχνάνε!
Ελπίζουμε βεβαίως - αν τελικά διεξαχθεί η άσκηση - πως δεν θα δούμε και τραγελαφικά γεγονότα του παρελθόντος: άλλοι να αντιδρούν, και άλλοι  να προσφέρουν...λουλούδια στις ηγεσίες που θα παρακολουθήσουν την άσκηση. Τουλάχιστον ας...έχουμε μια ενιαία γραμμή...

Χ.Γ.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Επιτροπή Αγώνα: "Όχι στην Άσκηση Καμπέρος"




Την 3η Ιουλίου 2014 θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο Βολής Κρανέας Ελασσόνας μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την κωδική ονομασία «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014».Στην άσκηση αυτή θα χρησιμοποιηθούν αληθινά πυρά. Χιλιάδες βλήματα θα πλήξουν την περιοχή μας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, την οικονομία του τόπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής (νομοί Λάρισας, Γρεβενών, Τρικάλων), καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από βαρέα μέταλλα και χημικές- τοξικές ουσίες.
Το Πεδίο Βολής Κρανέας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1968 με απόφαση της τότε χουντικής κυβέρνησης, και ενώ σχεδόν όλες οι αποφάσεις του ειδεχθούς καθεστώτος έχουν αναιρεθεί, το Πεδίο Βολής παραμένει ανέγγιχτο, ως σύμβολο παρακμής και μαρασμού. Εξυπακούεται ότι τα περιθώρια αντίδρασης των κατοίκων στις επιταγές του παράνομου καθεστώτος ήταν μηδαμινά. Οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις απ’ τις απαλλοτριώσεις εύφορων κτημάτων, ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής, παρέμειναν - στην πλειονότητά τους - «κενό γράμμα».
Στο συγκεκριμένο Πεδίο Βολής έχει πραγματοποιηθεί πλήθος ασκήσεων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συχνά και με τη συμμετοχή Νατοϊκών αεροσκαφών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Αθλητικές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Σχολείο Κρανιάς



Με τις καθιερωμένες αθλητικές εκδηλώσεις - παλιές γυμναστικές επιδείξεις - έκλεισε η φετινή σχολική χρονιά για το Δημοτικό Σχολείο Κρανιάς.
Τα παιδιά της ΣΤ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κρανιάς παρουσίασαν στην αίθουσα του ΜΕΣΚΕ το θεατρικό έργο "Ο ζωντανός υπολογιστής" και αποχαιρέτησαν έτσι με τον καλύτερο τρόπο το Δημοτικό Σχολείο στο οποίο πέρασαν έξι χρόνια από τη ζωή τους.
Εμείς από εδώ να ευχαριστήσουμε τον φίλο και συμπατριώτη μας, δάσκαλο, Βασίλη Τζήκα, για τις

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Οι επόμενες κινήσεις της Επιτροπής Αγώνα



Ενημερώνουμε όλους τους απανταχού φίλους και συμπατριώτες ότι στην συνέλευση που έγινε στην Κρανιά για το πρόβλημα του Πεδίου Βολής και την επικείμενη άσκηση συμμετείχαν πολλοί συμπατριώτες μας και ειδικά νέοι άνθρωποι. Την ίδια επιτυχία με μεγάλο νεανικό ακροατήριο είχε και η Συνέλευση που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα χθες στη Δεσκάτη.
Και στις δυο Συνελεύσεις συζητήθηκε το οξύ πρόβλημα και πάρθηκαν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις διεκδίκησης του δικαίου και του αυτονόητου. 
Στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης του κόσμου, τόσο μέσα από συναντήσεις με τους κατοίκους των χωριών της περιοχής Ελασσόνας και Δεσκάτης, όσο και μέσα από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε. Παράλληλα, θα υπάρξουν και συναντήσεις και επικοινωνία της Επιτροπής Αγώνα με τους Δήμους, το Στρατό, Συλλόγους, και άλλους φορείς.

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας: "Να κλείσει το Πεδίο Βολής Κρανιάς."


Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας μας έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση για το πρόβλημα του Πεδίου Βολής και την επικείμενη άσκηση "Καμπέρος 2014".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Να κλείσει το πεδίο βολής της Κρανιάς
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους της Δεσκάτης και της Κρανιάς που απαιτούν να ματαιωθεί η στρατιωτική άσκηση «Καμπέρος 2014» και να κλείσει το πεδίο βολής Κρανιάς.
Η άσκηση, όπως έχει ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου, θα είναι μεγάλης κλίμακας και θα περιλαμβάνει εκτέλεση βολών πολεμικών αεροσκαφών με πραγματικά πυρομαχικά. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτηματικά και εντείνει τους φόβους που δημιουργεί η χρήση και λειτουργία του πεδίου βολής.
Η λειτουργία του πεδίου βολής εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των κατοίκων των γύρω χωριών, οι οποίοι δικαιολογημένα ανησυχούν.
Θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα καταγγελίες σχετικά με την χρήση ραδιενεργών βλημάτων και

Η Επιτροπή Αγώνα Σήμερα στην Κρανιά


Από τον φίλο και συμπατριώτη Δημήτρη Γεωργούλα, λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση που αφορά τη Λαϊκή Συνέλευση για το θέμα του Πεδίου Βολής που θα γίνει στην Κρανιά.
Η ανακοίνωση λοιπόν έχει ως εξής:

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο 7 Ιουνίου, ώρα 20.00 μμ στην Κρανιά στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου για ενημέρωση. Παρακαλούνται όλοι οι Δημότες και κάτοικοι της περιοχής να συμμετάσχουν στη λαϊκή συνέλευση.
 Αν ματαιωθεί η άσκηση Καμπέρος, στις 4 Ιουλίου 2014 θα γίνει ένα μεγάλο βήμα για την απομάκρυνση του πεδίου βολής.
Εδώ και μέρες ο στρατός ετοιμάζεται για την άσκηση μεταφέροντας υλικά,προσωπικό κτλ.Σύμφωνα με πληροφορίες 3000 βόμβες θα πέσουν την ημέρα της άσκησης, αφήνοντας επικίνδυνα κατάλοιπα που απομακρύνονται δύσκολα από το περιβάλλον.

Στη Δεσκάτη θα γίνει σήμερα Σάββατο 7 Ιουνίου, στο Δήμο, έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του πεδίου βολής.
(Ψήφισμα, επικοινωνία με προεδρία της Δημοκρατίας και  ΑΤΑ,Τύπο κτλ.).

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Προτάσεις για το Πρόβλημα του Πεδίου Βολής



Στόχος μας σε πρώτη φάση θα πρέπει να είναι η ματαίωση της άσκησης "Καμπέρος 2014" που θα κορυφωθεί στις 3 Ιουλίου.
Προτείνουμε επίσης:
1. Τη σύσταση μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με σκοπό την κατάργηση του ΠΒ Κρανέας, η οποία - Επιτροπή - θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με την ήδη υπάρχουσα Επιτροπή Αγώνα Δεσκάτης, αλλά και με όσες άλλες δημιουργηθούν στην πορεία.
2. Το έργο των επιτροπών δεν σταματάει μετά την ματαίωση της άσκησης - εφόσον επιτευχθεί - αλλά συνεχίζει με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από τα Μ.Μ.Ε., με συναυλίες και εκδηλώσεις μέχρι την τελική κατάργηση του ΠΒ.
3. Ζητάμε να δημοσιοποιηθούν οι τιμές μέτρησης της ακτινοβολίας στο ΠΒ Κρανέας. Δημοσιοποιήθηκε πριν 13 και πλέον χρόνια ότι "οι τιμές είναι φυσιολογικές, αλλά εκκρεμούν οι τιμές μέτρησης στο χώμα, στο νερό και στα φυτά". Πότε θα δημοσιοποιηθούν αυτές οι τιμές;
4. Απευθυνόμαστε στην Greenpeace και σε άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Λαϊκή Συνέλευση για το Πεδίο Βολής


Λάβαμε από τους φίλους της Συντονιστικής Επιτροπής Δεσκάτης την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία μας καλούν να συνταχθούμε όλοι μαζί στον αγώνα για την κατάργηση ή απομάκρυνση του Πεδίου Βολής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου στις 7 μ.μ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο χώρο του Δημαρχείου Δεσκάτης, με τους προέδρους όλων των Συλλόγων του Δήμου Δεσκάτης για το ζήτημα του Πεδίου Βολής. Η συνέλευση θα είναι ανοιχτή σε όλους τους δημότες. Παρακαλούμε και τους δημότες της Κρανιάς να συμμετάσχουν για να συντονιστούμε από κοινού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

φωτογραφία:veteranos.gr

Οι... μετρήσεις ακτινοβολίας στο Πεδίο Βολής Κρανέας



Ψάξαμε στο διαδίκτυο με σκοπό να βρούμε μετρήσεις ακτινοβολίας που να έγιναν στο Πεδίο Βολής Κρανέας. Κατ' αρχήν βρήκαμε πολλούς παλιούς αγώνες που έγιναν για την απομάκρυνση ή την κατάργηση του Πεδίου Βολής Κρανέας. Το Πεδίο Βολής όμως, είναι ακόμα εδώ!
Η μοναδική μέτρηση λοιπόν που βρήκαμε και αφορά το Πεδίο Βολής βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία μας...καθησυχάζει.
Διαβάζουμε λοιπόν στις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας:

"13/01/2001 - Μετρήσεις στο πεδίο βολής της Κρανέας Ελασσόνος
Ανακοινώνεται ότι στις 12/01/2001, μετά από αίτημα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η ΕΕΑΕ με συνεργείο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", πραγματοποίησε μετρήσεις και δειγματοληψίες στο πεδίο βολής της Κρανέας Ελασσόνος.

Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας – γ στο πεδίο βολής είναι τα ίδια με αυτά του νομού Λάρισας.

Η μέτρηση των δειγμάτων εδάφους, φυτών και νερού θα ακολουθήσει"

Αυτή είναι η ανακοίνωση! Από τότε πέρασαν πάνω από δεκατρία χρόνια! Ψάξαμε στην Ιστοσελίδα να βρούμε τις μετρήσεις των δειγμάτων εδάφους, φυτών και νερού που θα ακολουθούσαν. Εμείς πάντως δεν βρήκαμε κάτι...από αυτά που θα ακολουθούσαν. Τί να συμπεράνουμε λοιπόν;
Αν μπορούν οι υπεύθυνοι ας ενημερώσουν επίσημα τους κατοίκους των περιοχών και εμάς για τις μετρήσεις δειγμάτων εδάφους, φυτών και νερού που θα ακολουθούσαν... Ποιες ήταν οι τιμές τους τελικά;

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ένας διάλογος για το Πεδίο Βολής και το Ψήφισμα των Δεσκατιωτών


Σας παραθέτουμε  αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες το σύντομο διάλογο που κάναμε στο Ιστολόγιο μας με έναν "ανώνυμο" συμπατριώτη μας για το θέμα του Πεδίου Βολής. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε αυτούσιο το Ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα της Δεσκάτης για την απομάκρυνση του Πεδίου Βολής Κρανέας.

Ανώνυμος:
Συγχωριανοί και συντοπίτες, πρέπει να καταλήξουμε όλοι στο τί ακριβώς θέλουμε να ζητήσουμε και τί να διεκδικήσουμε. Να φύγει το πεδίο βολής μου φαίνεται όνειρο απατηλό. Αλλά και να γίνεται, θα πρέπει να έχουμε να αντιπαραθέσουμε συγκεκριμένα γεγονότα και όχι ότι δεν μας αρέσει και μας πήραν τα χωράφια. τι εννοώ:
εχουμε κάποια μελέτη ότι ρυπαίνεται το περιβάλλον;
έχουμε στοιχεία ότι μολύνεται το νερό;
έχουμε δεδομένα για ασθένειες που εμφανίζονται στο χωριό σε βαθμό μεγαλύτερο από το μέσο όρο της χώρας και που μπορεί να οφείλονται στη μόλυνση από τον υδροφόρο ορίζοντα που πιθανώς να μολύνεται;
καλέσαμε αντίστοιχους επιστήμονες για τέτοιες μελέτες;
αν ναι, να δούμε τα αποτελέσματα και να ξέρουμε τί να ζητήσουμε. αν όχι, δεν θα πρέπει να το κάνουμε; αλλιώς με τί επιχειρήματα θα ζητήσουμε κάτι;

διάβασα προχτές στην Ελευθερία ότι ένας υπ. ευρωβουλευτής ήρθε στο χωριό και κατάλαβε το πρόβλημά μας λόγω του θορύβου που κάνουν τα αεροπλάνα. λέτε αυτό να είναι αρκετό δηλ;
μην κάνουμε μόνο κάτι μόνο για να φανεί ότι κάποιοι ενδιφέρονται και κάνουν ντόρο και φασαρία και μετά το θέμα έληξε.

Χρήστος Γκουνέλας:
Αγαπητέ φίλε και συμπατριώτη, όλα αυτά που λες είναι καλά. Οι μετρήσεις όμως θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια από τον Δήμο μας που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Αν έχουν γίνει ας μας ενημερώσει κάποιος για τα αποτελέσματα. Η άσκηση είναι σε ένα μήνα. Δεν έχουμε χρόνο για...μετρήσεις. Πάνω από σαράντα χρόνια το Πεδίο Βολής βρίσκεται στην Κρανιά! Τί έκαναν τόσα χρόνια οι τοπικοί παράγοντες;;; Όσο για τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή; Πότε ξανάρθε στην Κρανιά και αυτός ο κύριος, και οι υπόλοιποι κύριοι; Μόνο για μια ώρα πριν τις εκλογές. Πώς να το γνωρίζει το πρόβλημα; Από πού; Το θέμα αγαπητέ φίλε δεν είναι για ντόρο όπως λες, αλλά για να το αναδείξουμε και να λυθεί άμεσα. Σου παραθέτω παρακάτω το ψήφισμα της επιτροπής αγώνα της Δεσκάτης που ήδη εκδόθηκε και μέσα από το οποίο θα απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματά σου. Εμείς οι Κρανιώτες και τα όμορα χωριά, θα συνταχθούμε - έστω τώρα - σ' έναν διαρκή αγώνα και όλοι μαζί συντονισμένα να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ή θα παραμείνουμε αμέτοχοι;
Υ.Γ. Τα χωράφια δεν μας τα πήραν όπως λες, αλλά τα αγόρασαν. Και οι τότε "αρχές" του χωριού και οι ιδιοκτήτες των χωραφιών ήταν χαρούμενοι(!) γιατί πήραν λεφτά(!!!) μη γνωρίζοντας όμως τις τεράστιες συνέπειες για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Και κάτι άλλο αγαπητέ φίλε: αν το θεωρούμε εμείς οι ίδιοι "όνειρο απατηλό", όπως λες, το να φύγει το ΠΒ, να ξέρεις ότι θα είναι εδώ για άλλα πεντακόσια χρόνια.

Ακολουθεί το ψήφισμα των Δεσκατιωτών: