Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Μάθε παιδί μου...Παιδεία


Του Χρήστου Γκουνέλα,
Θεολόγου

Σκέψεις με αφορμή την εορτή των τριών Ιεραρχών

“Όλα είναι θέμα παιδείας” ήταν γραμμένο κάτω από το λογότυπο του Υπουργείου Παιδείας κατά το πρόσφατο παρελθόν. Και έμεινε και αυτό ως σύνθημα, όπως και τόσα άλλα συνθήματα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, μια νεκρή  στην πράξη πρόταση, που υπηρέτησε πρόσκαιρες πολιτικές σκοπιμότητες.
Την αλήθεια όμως, ότι όλα είναι θέμα παιδείας, κατάλαβαν  πριν από πολλά χρόνια τρείς εκκλησιαστικοί άνδρες, τρείς Ιεράρχες, οι οποίοι αφιέρωσαν όλο τους το «είναι» στο διδακτικό, κοινωνικό και ποιμαντικό τους έργο. Και οι τρείς, ενώ προέρχονταν από εύπορες οικογένειες, στο τέλος της ζωής τους πέθαναν πάμφτωχοι και μόνο με το ράσο τους.
   Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος είχαν ως  πρότυπο Διδασκάλου  το Χριστό, το έργο Του, τη ζωή Του και το μαρτύριό Του. Πρώτα ζούσαν και μετά έγραφαν και δίδασκαν. Δεν ήταν δυνατόν να διδάξουν κάτι ξένο, αν από πριν δεν το είχαν ζήσει  και οι ίδιοι. Και βεβαίως, ζωή σημαίνει σχέση με το Θεό, με τον άνθρωπο, με όλη τη φύση.
   Ήρθαν σε επαφή με τη Φιλοσοφία της Αρχαίας Αθήνας χωρίς φόβο ή αισθήματα κατωτερότητας, και σαν μέλισσες επέλεξαν τα καλύτερα από τα λουλούδια  των Αρχαίων Φιλοσόφων  και τα μπόλιασαν με το Ευαγγέλιο του Χριστού, για να γεννήσουν το πιο γλυκό μέλι, τροφή για όλους εμάς, τις κατοπινές γενιές των ανθρώπων.
    Τα έργα τους, είτε Θεολογικά είτε Φιλοσοφικά ( επιστημονικά, ρητορικά, ποιητικά  και πολλά άλλα), είναι άξια ενδελεχούς μελέτης και μεγάλου θαυμασμού, πράγμα το οποίο δυστυχώς  δε συμβαίνει στο σύγχρονο Ελληνικό Σχολείο.
    Ανταγωνισμό, παπαγαλία ,άγχος και πόσες άλλες αρνητικές καταστάσεις βιώνουν καθημερινά οι μαθητές… Από την παιδεία του τύπου και του καθωσπρεπισμού προ της μεταπολίτευσης περάσαμε μετά, σιγά αλλά σταθερά, στην παιδεία του κενού περιεχομένου. Κάποτε στο σχολείο κυριαρχούσε ο φόβος της τιμωρίας και κατ’ επέκταση η πίστη σε ιδανικά και αξίες συνήθως ως προς τους εξωτερικούς τύπους . Και αυτό βεβαίως φάνηκε μετά,

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Πολυφωνικό Καραβάνι 2013 στην Κρανιά


Σύλλογος Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ. Πολυφωνικό καραβάνι-Κρανιά 27 Ιουλίου 2013.

Το  «Πολυφωνικό καραβάνι-Κρανιά 2013» μια βραδιά γιορτή πολυφωνικού τραγουδιού όπου έσμιξαν "πολύφωνες" φωνές με τους  πιο όμορφους παραδοσιακούς τοπικούς σκοπούς της περιοχής Κρανιάς, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο μας, στο προαύλιο του 1ου Δημ.Σχολείου της Κρανιάς το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013. Τραγούδησαν :Το πολυφωνικό σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ» και όμιλος μελών Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας, μουσική έπαιξε τοπική ορχήστρα .     


                                                                                                                       
Την εκδήλωση είχε ήδη εξαγγείλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Λάμπρος Γκονέλας  από την Τσαριτσάνη το καλοκαίρι του 2012(31  Ιουλίου) σε παρόμοια εκδήλωση που συμμετείχε ενεργά ο Σύλλογος μας προβάλλοντας την Κρανιά και την περιοχή της και αυτή την εξαγγελία είχαμε δημοσιοποιήσει από το πολιτιστικό περιοδικό του Συλλόγου «Ξηροκρανιώτικα »(δες τεύχος 21 ,χρόνος 20,Λάρισα-Φεβρουάριος 2013 σελίδα 13].Η εκδήλωση οργανώθηκε με πολύ κόπο και

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Κοπή Βασιλόπιτας από το ΜΕΣΚΕ - Πρόσκληση


Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρανέας Ελασσόνας (ΜΕΣΚΕ), προσκαλεί όλους τους φίλους του και συμπατριώτες, να τιμήσουν με την παρουσία τους την κοπή της Βασιλόπιτάς του, αυτό το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, και ώρα 19.00 μ.μ., στο cafe Κίων, στην κάτω πλατεία.
Το φλουρί της Βασιλόπιτας περιλαμβάνει ως δώρο μια διανυκτέρευση στο "Κτήμα Φακή" στο πανέμορφο Λιτόχωρο Πιερίας.

Με τιμή

Το Δ.Σ. του ΜΕΣΚΕ

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Διάβαση Χράπας 2013


Ομαδική διάβαση του φαραγγιού της  Χράπας.

  Στις 17 Αυγούστου 2013  οργανώθηκε ομαδική διάβαση του φαραγγιού  της Χράπας, από το Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας,  Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ,  και στηρίχτηκε από πολλούς Κρανιώτες. Στη διάβαση συμμετείχαν φίλοι και μέλη του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μέσω του επαρχιακού τύπου (κύρια της εφ. "Ελευθερία" Λάρισας) του νεοϊδρυθέντος φυσιολατρικού και περιπατητικού τμήματος του, με σημείο συγκέντρωσης τα Καραλίδικα, που επιλέχτηκε ως είσοδος (έμπα) για το φαράγγι. Εδώ  ήρθαν και όσοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κ. Βαγγέλη Ε. Λάλου και όλοι μαζί

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Νέα Επιτυχία: Χρυσή η Δώρα Γκουντούρα στο Πανευρωπαϊκό


Σπουδαία διάκριση είχαμε για την αθλήτρια της ξιφασκίας, Δώρα Γκουντουρά που έλκει την καταγωγή της από την Κρανιά Ελασσόνας, στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο.
Στον τελικό νίκησε την Κελετσένι από την Ουγγαρία με 15-7 και κατέκτησε αήττητη το χρυσό μετάλλιο μεταξύ 61 αθλητριών. Στις υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές, η Μαρία Γεωργία Χούρι κατέλαβε την 5η θέση, η Μαρία Φραγκοζίδη τη 15η, η Αθηνά-Ελένη Ψωφάκη ΑΕΚ την 31η, η Μαρία Αγγέλη την 39η και η Μαρία-Λάουρα Κριζέτινγκ την 43η.
  Η Δώρα Γκουντούρα από την Κρανιά Ελασσόνας κατάφερε πρόσφατα με μεγαλειώδη εμφάνιση να πάρει τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων ξιφασκίας στο αγώνισμα στη σπάθη, που έγινε στο Πόρετς της Κροατίας. Μπορείτε να διαβάσετε, για την τότε επιτυχία της Δώρας, στο άρθρο μας που αναρτήθηκε εδώ.
Καλό θα ήταν αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, ο Δήμος Ελασσόνας και η Δημοτική Ενότητα της Κρανιάς, να τιμήσουν αυτή τη μεγάλη αθλήτρια, τη Δώρα τη Γκουντούρα, σε μια ανοιχτή εκδήλωση για όλους τους φίλους και συμπατριώτες. Η προβολή  και η τιμή τέτοιων προτύπων είναι αναγκαία στην εποχή μας. Πόσο μάλλον όταν το τιμώμενο πρόσωπο κατάγεται από τον τόπο μας και κάνει περήφανη ολόκληρη την Ελλάδα.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και Κοπή Πίτας από το Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας



  ΣΥΛΛΟΓΟΣ      ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ           ΛΑΡΙΣΑΣ

  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ     « Η  Ξ   Η   Ρ   Ο   Κ   Ρ   Α   Ν   Ι   Α »

 Αριθμ. Εγκρ.854/1981: Τηλ και fax 2410258097 : Έδρα Λάρισα:Καραθάνου 33 Τ. Κ .41222





                   Α  Ν  Α  Κ  Ο  Ι  Ν  Ω  Σ  Η
                                                                


 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων  « Η Ξηροκρανιά »,  καλεί  τα  μέλη
του  ,  σε   Εκλογο - απολογιστική    Γενική  Συνέλευση  στις  19 Ιανουαρίου 2014  ημέρα 
Κυριακή  και  ώρα   11.30 π.μ.  στην  αίθουσα του Συλλόγου με θέματα :

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Τα Σίχνα και το Γαϊτανάκι στην Κρανέα Ελασσόνας



Γαϊτανάκι 2013


  ΤΑ ΣΙΧΝΑ
Θεοφάνεια ξημερώνει αύριο στον Ορθόδοξο κόσμο, αλλά και σε όλο το συμπαντικό στερέωμα. "Σήμερα τα Φώτα και ο Φωτισμός και χαρές μεγάλες και Αγιασμός..." τραγουδούν μικροί-μεγάλοι στην Ελληνική επαρχία.Τα Θεοφάνεια είναι η πρώτη εορτή και γι' αυτό  η πιο παλιά που γιορτάζονταν από τα πρώτα εκκλησιαστικά χρόνια όπου μαζί της ήταν ενωμένα και τα Χριστούγεννα ως μια γιορτή.
Στην Κρανέα Ελασσόνας γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η μεγάλη εορτή των Φώτων με τη συμμετοχή όλων των πιστών του χωριού. Το πρωί με  την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μ.Βασιλείου και με τη χορωδία των γυναικών αλλά και σύσσωμο το εκκλησίασμα να ψάλλουν το απολυτίκιο της ημέρας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε...".
  Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας και εννοείται πριν την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού ο ιερέας εξέρχεται του Ιερού Βήματος μπροστά στην Ωραία Πύλη και από εκεί θέτει σε δημοπρασία πρώτα το Σταυρό, μετά την εικόνα της  Βάπτισης του Κυρίου,κατόπιν την εικόνα του Ιωάννου του Προδρόμου και στη συνέχεια τις δεκάδες  των εικόνων άλλων αγίων, τηρώντας έτσι ένα έθιμο πολλών χρόνων που ανάγεται ίσως και στα χρόνια του Βυζαντίου ακόμα.
  Σε κάποια από τις τελευταίες χρονιές ο ιερέας πρότεινε δημόσια στο εκκλησίασμα να μη γίνεται αυτή η ιδιότυπη δημοπρασία για να πάρει την απάντηση από το λαό ότι:"έτσι το βρήκαμε,έτσι και θα το αφήσουμε" και βεβαίως ο ιερέας υπάκουσε στη θέληση του λαού της ενορίας.
  Μετά λοιπόν τη δημοπρασία του Σταυρού και των εικόνων και προπορευομένου του Σταυρού η λιτανεία εξέρχεται του ναού λέγοντας ρυθμικά και συνεχώς το: "Κύριε ελέησον" και αφού κάνουν με ταχύ βηματισμό τρεις φορές τον κύκλο του  κεντρικού ναού του Αγίου Δημητρίου κατόπιν με πιο γρήγορο βηματισμό, σχεδόν τρέχοντας, η πομπή κατευθύνεται στα κοντινά εξωκλήσια του χωριού, τον Αι Γιάννη, τον Αι Κωνσταντίνο, τον Αι Παντελεήμονα, την Αι Τριάδα, τον Αι Λιά και τέλος τον Άι Θανάση, για να κατηφορίσουν στην κεντρική εκκλησία και πάλι στον πολιούχο Άγιο Δημήτριο όπου κλήρος και λαός περιμένουν το Σταυρό με τον οποίο θα τελέσουν τον Μεγάλο Αγιασμό των Υδάτων εξωτερικά του ναού στο "χαγιάτι" που λέγαν οι παππούδες μας αν ο καιρός το επιτρέπει ή διαφορετικά μέσα στο ναό.Δύο ώρες περίπου διαρκεί η διαδρομή αυτή που μετριέται σε κάποια χιλιόμετρα συνολικά. Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα με την έλευση του Σταυρού και των εικόνων και "άρχεται ο Μέγας Αγιασμός..." σε κολυμβηθράκι, όπου ήδη έχει ετοιμασθεί γι' αυτό το μεγάλο γεγονός.
  Αυτή η ιδιότυπη ιεροτελεστία που σας περιγράψαμε,η δημοπρασία δηλαδή,

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Μπαμπαλιούρια 2014 (Βίντεο και Φωτορεπορτάζ)


Με μεγάλη συμμετοχή νέων του χωριού μας τηρήθηκε και φέτος το έθιμο "Τα Μπαμπαλιούρια" ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στο χωριό μας, την Κρανιά.
Έτσι, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και της Δοξολογίας για την Έναρξη του Νέου Έτους, "τα Μπαμπαλιούρια" χόρεψαν τα εθιμικά παραδοσιακά τραγούδια: "Άγιος Βασίλης έρχεται", "Στον Άδη θα κατέβω" και "Τα χιόνια και τα κρούσταλλα"  και στη συνέχεια πήραν το δρόμο για τις γειτονιές του χωριού για να αναγγείλουν σε κάθε σπίτι τον ερχομό του Νέου Έτους λέγοντας τα κατά περίσταση κάθε φορά τραγούδια.
Η "κίνηση" στο χωριό φέτος στις γιορτές ήταν