Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Το έθιμο του Κλήδονα στην Κρανιά - Λαογραφία, Ποίηση, Μουσική



Αύριο 24 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά το Γενέσιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και ανέκαθεν στο χωριό μας, την Κρανιά, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τηρείται το έθιμο του Κλήδονα, όπως άλλωστε θα τηρηθεί και φέτος στο χωριό μας.
Στη συνέχεια φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες, θα σας παραθέσουμε το σχετικό λήμμα από το βιβλίο του αείμνηστου Κρανιώτη δασκάλου Ελευθερίου Λάλου, όπου ο συγγραφέας με γλαφυρό τρόπο εξιστορεί για το πώς ακριβώς τηρούνταν το έθιμο του Κλήδονα στο χωριό μας.
Θα σας παραθέσουμε επίσης τους στίχους των τραγουδιών που τραγουδούσαν οι προγονοί μας Κρανιώτες, αλλά και που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα  στην Κρανιά κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Θα κλείσουμε αυτό το συνοπτικό αφιέρωμα στο έθιμο του Κλήδονα με το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου "Κάτω απ' το μαξιλάρι", το οποίο εμπνεύσθηκε ο Θανάσης από αυτό το έθιμο που τηρούνταν στο χωριό του πατέρα του, την Κρανιά, και στο όμορο χωριό, όπου κατάγεται η μητέρα του τραγουδοποιού, το Λουτρό. 
Για να δείτε τη συνέχεια του άρθρου πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:http://kraneaelassonas.blogspot.gr/2013/06/blog-post_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου