Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Επιτροπή Αγώνα: "Όχι στην Άσκηση Καμπέρος"




Την 3η Ιουλίου 2014 θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο Βολής Κρανέας Ελασσόνας μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την κωδική ονομασία «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014».Στην άσκηση αυτή θα χρησιμοποιηθούν αληθινά πυρά. Χιλιάδες βλήματα θα πλήξουν την περιοχή μας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, την οικονομία του τόπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής (νομοί Λάρισας, Γρεβενών, Τρικάλων), καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από βαρέα μέταλλα και χημικές- τοξικές ουσίες.
Το Πεδίο Βολής Κρανέας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1968 με απόφαση της τότε χουντικής κυβέρνησης, και ενώ σχεδόν όλες οι αποφάσεις του ειδεχθούς καθεστώτος έχουν αναιρεθεί, το Πεδίο Βολής παραμένει ανέγγιχτο, ως σύμβολο παρακμής και μαρασμού. Εξυπακούεται ότι τα περιθώρια αντίδρασης των κατοίκων στις επιταγές του παράνομου καθεστώτος ήταν μηδαμινά. Οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις απ’ τις απαλλοτριώσεις εύφορων κτημάτων, ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής, παρέμειναν - στην πλειονότητά τους - «κενό γράμμα».
Στο συγκεκριμένο Πεδίο Βολής έχει πραγματοποιηθεί πλήθος ασκήσεων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συχνά και με τη συμμετοχή Νατοϊκών αεροσκαφών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις
ασκήσεις « Καμπέρος 1995»,και «Γυπαετός 2013».
Σε πολλές των περιπτώσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έγινε χρήση επικίνδυνων χημικών, τοξικών ,βλημάτων, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Μια μόνο μέτρηση έγινε το 2001 από την Ε.Ε.Α.Ε (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) σε συνεργασία με τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», η οποία – Ε.Ε.Α.Ε.- σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «13/01/2001 - Μετρήσεις στο πεδίο βολής της Κρανέας Ελασσόνος. Ανακοινώνεται ότι στις 12/01/2001, μετά από αίτημα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η ΕΕΑΕ με συνεργείο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", πραγματοποίησε μετρήσεις και δειγματοληψίες στο πεδίο βολής της Κρανέας Ελασσόνος. Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας – γ στο πεδίο βολής είναι τα ίδια με αυτά του νομού Λάρισας. Η μέτρηση των δειγμάτων εδάφους, φυτών και νερού θα ακολουθήσει». Εκκρεμεί λοιπόν, εδώ και 13 χρόνια η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις μετρήσεις νερού, εδάφους και φυτών!
Η πραγματικότητα που βιώνουμε ως κάτοικοι είναι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια σε ανησυχητικό βαθμό.
Λυπηρή «παράμετρος» η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Δύο κτηνοτρόφοι έχασαν τη ζωή τους από «άσκαστα» βλήματα, και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν καθώς η Αεροπορία δεν φροντίζει, ως όφειλε, για τον καθαρισμό της περιοχής από τα μη διαρραγέντα βλήματα, ενώ δεν υπάρχει κανενός είδους περίφραξη. Σημειώθηκαν μάλιστα και «αστοχίες» από την πλευρά της Αεροπορίας όταν βλήματα εξερράγησαν πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές - εξέλιξη αναμενόμενη - αφού τα χωριά Δεσκάτη, Κρανιά, Λουτρό δεν απέχουν πάνω από πέντε χιλιόμετρα - σε ευθεία γραμμή - από την «επικίνδυνη» περιοχή.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα Πεδία Βολής θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον πενήντα χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές!
Ένας άλλος πρόσθετος παράγοντας υποβάθμισης της περιοχής είναι η τρομακτική ηχορύπανση που προκαλείται κατά τη διάρκεια των ασκήσεων .Τα χωριά μας θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. O θόρυβος από τις πτήσεις, και κυρίως τις ρίψεις βλημάτων, είναι εκκωφαντικός. Στην αντίστοιχη άσκηση του 1995 παρατηρήθηκαν ακόμη και ρωγμές σε σπίτια!
Καθιστούμε λοιπόν σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα υπερασπιστούμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμά μας, να διαβιούμε σε ένα αξιοπρεπές και υγιές περιβάλλον, εμείς και οι επερχόμενες γενιές. Καλούμε τους πολίτες σε μαζικές κινητοποιήσεις από την 1η έως την 3η Ιουλίου με σκοπό τη ματαίωση της άσκησης και απαιτούμε:
Α) Την άμεση ματαίωση της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014».
Β) Τον καθαρισμό του Πεδίου Βολής από την ενδεχόμενη ύπαρξη τοξικών, χημικών ουσιών - στο βαθμό που είναι εφικτό-.
Γ) Το οριστικό κλείσιμο του Πεδίου Βολής Κρανιάς.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «ΚΑΜΠΕΡΟΣ»
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ-ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου