Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ένας διάλογος για το Πεδίο Βολής και το Ψήφισμα των Δεσκατιωτών


Σας παραθέτουμε  αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες το σύντομο διάλογο που κάναμε στο Ιστολόγιο μας με έναν "ανώνυμο" συμπατριώτη μας για το θέμα του Πεδίου Βολής. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε αυτούσιο το Ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα της Δεσκάτης για την απομάκρυνση του Πεδίου Βολής Κρανέας.

Ανώνυμος:
Συγχωριανοί και συντοπίτες, πρέπει να καταλήξουμε όλοι στο τί ακριβώς θέλουμε να ζητήσουμε και τί να διεκδικήσουμε. Να φύγει το πεδίο βολής μου φαίνεται όνειρο απατηλό. Αλλά και να γίνεται, θα πρέπει να έχουμε να αντιπαραθέσουμε συγκεκριμένα γεγονότα και όχι ότι δεν μας αρέσει και μας πήραν τα χωράφια. τι εννοώ:
εχουμε κάποια μελέτη ότι ρυπαίνεται το περιβάλλον;
έχουμε στοιχεία ότι μολύνεται το νερό;
έχουμε δεδομένα για ασθένειες που εμφανίζονται στο χωριό σε βαθμό μεγαλύτερο από το μέσο όρο της χώρας και που μπορεί να οφείλονται στη μόλυνση από τον υδροφόρο ορίζοντα που πιθανώς να μολύνεται;
καλέσαμε αντίστοιχους επιστήμονες για τέτοιες μελέτες;
αν ναι, να δούμε τα αποτελέσματα και να ξέρουμε τί να ζητήσουμε. αν όχι, δεν θα πρέπει να το κάνουμε; αλλιώς με τί επιχειρήματα θα ζητήσουμε κάτι;

διάβασα προχτές στην Ελευθερία ότι ένας υπ. ευρωβουλευτής ήρθε στο χωριό και κατάλαβε το πρόβλημά μας λόγω του θορύβου που κάνουν τα αεροπλάνα. λέτε αυτό να είναι αρκετό δηλ;
μην κάνουμε μόνο κάτι μόνο για να φανεί ότι κάποιοι ενδιφέρονται και κάνουν ντόρο και φασαρία και μετά το θέμα έληξε.

Χρήστος Γκουνέλας:
Αγαπητέ φίλε και συμπατριώτη, όλα αυτά που λες είναι καλά. Οι μετρήσεις όμως θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια από τον Δήμο μας που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Αν έχουν γίνει ας μας ενημερώσει κάποιος για τα αποτελέσματα. Η άσκηση είναι σε ένα μήνα. Δεν έχουμε χρόνο για...μετρήσεις. Πάνω από σαράντα χρόνια το Πεδίο Βολής βρίσκεται στην Κρανιά! Τί έκαναν τόσα χρόνια οι τοπικοί παράγοντες;;; Όσο για τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή; Πότε ξανάρθε στην Κρανιά και αυτός ο κύριος, και οι υπόλοιποι κύριοι; Μόνο για μια ώρα πριν τις εκλογές. Πώς να το γνωρίζει το πρόβλημα; Από πού; Το θέμα αγαπητέ φίλε δεν είναι για ντόρο όπως λες, αλλά για να το αναδείξουμε και να λυθεί άμεσα. Σου παραθέτω παρακάτω το ψήφισμα της επιτροπής αγώνα της Δεσκάτης που ήδη εκδόθηκε και μέσα από το οποίο θα απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματά σου. Εμείς οι Κρανιώτες και τα όμορα χωριά, θα συνταχθούμε - έστω τώρα - σ' έναν διαρκή αγώνα και όλοι μαζί συντονισμένα να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ή θα παραμείνουμε αμέτοχοι;
Υ.Γ. Τα χωράφια δεν μας τα πήραν όπως λες, αλλά τα αγόρασαν. Και οι τότε "αρχές" του χωριού και οι ιδιοκτήτες των χωραφιών ήταν χαρούμενοι(!) γιατί πήραν λεφτά(!!!) μη γνωρίζοντας όμως τις τεράστιες συνέπειες για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Και κάτι άλλο αγαπητέ φίλε: αν το θεωρούμε εμείς οι ίδιοι "όνειρο απατηλό", όπως λες, το να φύγει το ΠΒ, να ξέρεις ότι θα είναι εδώ για άλλα πεντακόσια χρόνια.

Ακολουθεί το ψήφισμα των Δεσκατιωτών:
Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει η Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία μετά από πολλά χρόνια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την 3η Ιούλιου 2014 και περιλαμβάνει εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά! Η άσκηση θα γίνει στο πεδίο βολής Κρανιάς και περιλαμβάνει ΄’καταιγίδα΄’ βομβών.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα το 1984 στα πλαίσια μιας στρατιωτικής επίδειξης ενός πυροβόλου όπλου του GAV A7 που είχε σαν προορισμό τα αεροσκάφη Κόρσερ Α7 χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου έπεσαν στο πεδίο βολής ΚΡΑΝΙΑΣ από μαχητικά της 111 πτέρυγας μάχης.
Το 1995 στα πλαίσια και πάλι της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ» χρησιμοποιήθηκαν ραδιενεργά βλήματα.
Το 2011 πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ και το 2013 η άσκηση ‘γυπαετός’ με άγνωστες ακόμα συνέπειες για το οικοσύστημα και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
. Παλιότερα έχασαν τη ζωή τους δυο κτηνοτρόφοι από άσκαστα»βλήματα και σημειώθηκαν αστοχίες» καθώς βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στην Κρανιά.
. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι και της Δεσκάτης και της Κρανιάς είναι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια .Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο νομός Γρεβενών έρχεται τέταρτος σε θνησιμότητα από καρκίνο σε όλη την ελληνική επικράτεια!
Οι ισχυρισμοί της αεροπορίας και της κυβέρνησης ότι δεν γίνεται χρήση επικίνδυνων υλικών δεν πείθουν κανέναν. )Το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει παραδεχτεί ανεπισήμως ότι πιθανόν ασκήσεις με «ακίνδυνα» όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν γίνει στην Νέα Αγχίαλο-Βόλου, Κρανέα Ελασσόνας, Λιτόχωρο Πιερίας, Σφελινό Θεσσαλονίκης, Ζίχνη Σερρών..
Οι κάτοικοι της Δεσκάτης καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η περιοχή μας σε χωματερή πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων και ΄’άσυλο καρκινοπαθών΄΄.
Απαιτούμε:
Α) Την άμεση ματαίωση της άσκησης ΚΑΜΠΕΡΟΣ.
Β) Τη μέτρηση των τιμών ραδιενέργειας στο πεδίο βολής αλλά και στις κατοικημένες περιοχές (Δεσκάτη,Κρανιά,Λουτρό) από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Γ)Τον καθαρισμό του πεδίου βολής από ραδιενεργές,τοξικές,χημικές ουσίες –στο βαθμό που είναι εφικτό-.
Δ)Το οριστικό κλείσιμο του πεδίου βολής Κρανιάς.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Στη φωτογραφία είναι ο φίλος, δάσκαλος, Βασίλης Τζήκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου