Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Η παρουσίαση του βιβλίου: "Μαστόροι και λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξηροκρανιάς - Κουδαρίτικα"



Τo Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, και ώρα 06:30 μ.μ,  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Μαστόροι και λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξηροκρανιάς-Κουδαρίτικα»,  του Γιώργου Ι. Μπαλή, στην αίθουσα του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων, "Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ",  Καραθάνου 33 Λάρισα, ταυτόχρονα με την έκθεση φωτογραφιών  με θέμα το βιβλίο.

Στο βιβλίο καταγράφεται μια προσπάθεια μελέτης και ανάδειξης τόσο της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής των μαστόρων, οι οποίοι χτίζανε πέτρινα σπίτια και άλλες κατασκευές στην Κρανιά, όσο και μετακινούμενων μαστόρων, σε πολλά χωριά στην ευρύτερη  περιοχή της επαρχίας  Ελασσόνας, Κοζάνης και Λαρίσης.  


  Ο συγγραφέας ξεκινώντας βιωματικά, μιας και ο παππούς του, Λάλος Δημήτριος ήταν γνωστός  και παλιός μάστορας της Κρανιάς, και από αγάπη στην τοπική λαλιά του γενέθλιου χωριού, έκανε  μία προσπάθεια  καταγραφής της κουδαρίτικης-μαστορικής γλώσσας.  Για το βιβλίο μίλησαν οι:
Kώστας Σπανός (εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου») κάνοντας εκτενή αναφορά στην θεματολογία  του βιβλίου. Η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη (δημοσιογράφος, εκλ. επίκουρη Kαθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), αναφέρθηκε στο ξηροκρανιώτικο τοπικό ιδίωμα, που παρουσιάζει το φαινόμενο  και την ιδιομορφία, της διάχυσης και ενσωμάτωσης στην καθημερινή γλώσσα των Κρανιωτών, της «συνθηματικής γλώσσας» των μαστόρων, κάνοντας αναφορά σε προγενέστερο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο «Ο Πλούτος»  του Αριστοφάνη, απόδοση ελεύθερη μετάφραση στην Θεσσαλική διάλεκτο (ξηροκρανιώτικη ντοπιολαλιά). Η Γεωργία Λάλου (αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π. Θεσσαλονίκης), παρουσίασε συνοπτικά και περιεκτικά από την πλευρά της Αρχιτεκτονικής επιστήμης, την τοπική αρχιτεκτονική της Κρανιάς. Και τέλος ο  Παύλος Λάλος (συνταξ. δημοσιογράφος, υπεύθυνος του περιοδικού «Αντι.δωρο Περραιβίας»), συντόνισε την εκδήλωση, κάνοντας εύστοχες παρατηρήσεις στην θεματογραφία του βιβλίου. Την  παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας   Γεώργιος.Ι.Μπαλής,  με ευχαριστίες προς τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους για την τιμητική τους παρουσία και το ενδιαφέρον τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία  σε αυτούς που βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθεια του, ώστε το πόνημά του να λάβει σάρκα και οστά. Την εκδήλωση  χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λάμπρος Γκονέλας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος  της 5ης ΔΥΠΕ Λάζαρος Μακρής, ο πρόεδρος  της  ΕΑΑΣ Λάρισας Απόστολος Παπαπαρίσης και  πολλοί  συγχωριανοί και φίλοι του συλλόγου.  Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν, παραδοσιακές πίτες, γλυκά και κρασί.

1 σχόλιο:

  1. Εύχομαι το νέο σου βιβλίο να κοσμήσει κάθε Κρανιώτικη βιβλιοθήκη και να αγαπηθεί απο όλους τους απανταχού Κρανιώτες. Μαγκούτας Νίκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή