Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Πολυφωνικό Καραβάνι 2013 στην Κρανιά


Σύλλογος Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ. Πολυφωνικό καραβάνι-Κρανιά 27 Ιουλίου 2013.

Το  «Πολυφωνικό καραβάνι-Κρανιά 2013» μια βραδιά γιορτή πολυφωνικού τραγουδιού όπου έσμιξαν "πολύφωνες" φωνές με τους  πιο όμορφους παραδοσιακούς τοπικούς σκοπούς της περιοχής Κρανιάς, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο μας, στο προαύλιο του 1ου Δημ.Σχολείου της Κρανιάς το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013. Τραγούδησαν :Το πολυφωνικό σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ» και όμιλος μελών Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας, μουσική έπαιξε τοπική ορχήστρα .     


                                                                                                                       
Την εκδήλωση είχε ήδη εξαγγείλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Λάμπρος Γκονέλας  από την Τσαριτσάνη το καλοκαίρι του 2012(31  Ιουλίου) σε παρόμοια εκδήλωση που συμμετείχε ενεργά ο Σύλλογος μας προβάλλοντας την Κρανιά και την περιοχή της και αυτή την εξαγγελία είχαμε δημοσιοποιήσει από το πολιτιστικό περιοδικό του Συλλόγου «Ξηροκρανιώτικα »(δες τεύχος 21 ,χρόνος 20,Λάρισα-Φεβρουάριος 2013 σελίδα 13].Η εκδήλωση οργανώθηκε με πολύ κόπο και
εθελοντική εργασία με πολύπλευρη βοήθεια από πολλούς φίλους του Συλλόγου πανεπαρχιακά και  την αμέριστη στήριξη των Κοινοτήτων Κρανιάς, Λουτρού και Άκρης  των τοπικών Δημοτικών αρχόντων της Κρανιάς και την βοήθεια του Δήμου Ελασσόνας μέσω  ΚΕΔΕ (κύρια σε καθίσματα).Επίσης  στήριξαν την εκδήλωση  οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: ο ΜΕΣΚΕ Κρανιάς, ΜΕΣ Λουτρού και Άκρης και η λέσχη μοτοσικλετιστών Κρανιάς «Τα ζαρζάρια».


Ο συγχωριανός μας τραγουδοποιός Θανάσης Παπαπακωνσταντίνου ήταν επίσημα  προσκαλεσμένος για να τιμηθεί από τον Σύλλογο μας και μας τίμησε παρευρισκόμενος  με πολυπληθή παρουσία (οικογενειακή και με μουσικούς συντρόφους ). Τραγούδησε ένα μόνο τραγούδι «Η φωτογράφηση του Γκαντάρα» που το αφιέρωσε στο δημιουργό ποιητή  Κώστα Μπράβο και αποκάλυψε πως η φωτογράφηση του ληστή και τις παρέας του δεν έγινε στα Τρίκαλα όπως λέει το τραγούδι ,αλλά σε κάποιο λημέρι . Χάρηκε τη δική μας προσφορά τιμής στο πρόσωπο του ένα  μικρό μουσικό αφιέρωμα στο διαχρονικό έργο του και συνεχάρη τους συντελεστές μουσικούς που το εκτέλεσαν. Το αφιέρωμα  παρουσίασε η νεανική ορχήστρα του Θεόδωρου-Θανάση Τζήκα με εξαίρετους μουσικούς, όλοι  φοιτητές από το Λυκούδι -Κοκκινόγη Ελασσόνας και την περιοχή της με αφιλοκερδή συμμετοχή συνεπικουρούμενη από ομάδα νέων από την Γιαννωτά με προεξέχοντα τον  φίλο και εκλεκτό συνεργάτη  του Συλλόγου Τηλέμαχο Γκουλέτσα που βοήθησε στην όλη οργάνωση του αφιερώματος στον Θανάση και όλης της εκδήλωσης .Το Δίκτυο Περραιβία ήταν ο χορηγός διαδικτυακής  επικοινωνίας μας και ως Δευτεροβάθμιο Πολιτιστικό όργανο (όπου ανήκει ο Σύλλογο μας) έχει πάντα μια αρμονική συνεργασία μαζί μας και στηρίζει τις εκδηλώσεις μας .
Ο Σύλλογος παρέθεσε γεύμα στην ταβέρνα του Αντώνη Πουρνάρα στους συντελεστές μουσικούς και μη μετά το τέλος της εκδήλωσης, όπου αναβίωσε γλέντι και τραγούδι της παρέας μέχρι της πρωινές ώρες της Κυριακής. Με ανεπανάληπτη μουσικο-θεατρική παράσταση ο φίλος και συνεργάτης του Συλλόγου Κρανιώτης δικηγόρος Χρήστος Πατούνας μάγεψε τις παρευρισκόμενες παρέες και ιδιαίτερα τον παρόντα Κρανιώτη εικαστικό-ζωγράφο( που ζει στα Τρίκαλα ) Λάμπρο Προβίδα που το καταχάρηκε . Οι μουσικοί του πολυφωνικού καραβανιού φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Κρανιωτών το βράδυ του Σαββάτου. Την Κυριακή το απόγευμα έσμιξαν σε μια μεγάλη παρέα Κρανιώτες και μουσικοί του καραβανιού στην κάτω πλατεία, τραγούδησαν τοπικά παραδοσιακά τραγούδια κλείνοντας με το «Εμείς τώρα θα φύγουμε »και το μουσικό καραβάνι συνέχισε το μουσικό δρόμο του προς τα χωριά της Ηπείρου .

*Ευχαριστούμε θερμά το φίλο και συμπατριώτη Γιώργο Μπλάντα, τέως Γραμματέα του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας "Η Ξηροκρανιά", για την αποστολή του κειμένου και των φωτογραφιών.




Οι τρεις παραπάνω φωτογραφίες ελήφθησαν από το blog : akrielassonas.blogspot.gr του φίλου και συμπατριώτη Νίκου Κοντοτάσιου, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά.

3 σχόλια:

  1. http://akrielassonas.blogspot.gr/2013/10/2013.html ετσι για τους τυπους δεν τρεχει και τιποτα χρηστο φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις τρεις τελευταίες Νίκο μου τις έστειλε ίδιες ακριβώς ο Γιώργος ο Μπλάντας μαζί με δυο-τρεις άλλες τις οποίες επειδή ήταν μέσα σε κείμενο word δεν μπόρεσα να "κατεβάσω" και να χρησιμοποιήσω οπότε τις αναζήτησα στο google εικόνες και τις βρήκα εκεί από το δικό σου blog χωρίς όμως να ξέρω σε ποιόν ανήκουν. Ξέρεις ότι δεν έχω κανένα θέμα να μνημονεύω και να ευχαριστώ από όπου παίρνω υλικό. Άλλωστε εδώ στο άρθρο: http://kraneaelassonas.blogspot.gr/2013/12/170-40000.html σ' αναφέρω και εσένα προσωπικά και όσοι άλλοι φίλοι και συμπατριώτες μου έχουν στείλει ή χρησιμοποιώ υλικό τους. Και πάλι σας ευχαριστώ όλους και προσωπικά έναν - έναν, όπως και κάθε φορά σας αναφέρω και σας ευχαριστώ! Να είσαι καλά! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή