Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Τα "Μπαμπαλιούρια" της Κρανιάς

Ένα πανάρχαιο  Διονυσιακό δρώμενο αφομοιωμένο και εναρμονισμένο στην Ορθόδοξη Παράδοσή μας.

Δεκαετία '60
"Μπαμπαλιούρια" στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου

Νέοι του χωριού, η Δημοτική Ενότητα Αντιχασίων πλέον, με τον Πολιτιστικό του Σύλλογο ΜΕΣΚΕ , και χορωδία γυναικών αναβιώνουν κάθε χρόνο τα «μπαμπαλιούρια», την ημέρα της πρωτοχρονιάς, στην Κρανέα Ελασσόνας.
   Νεαρά αγόρια ντυμένοι καπετάνιοι με φουστανέλες, έχοντας στο πλάι τους το ταίρι τους, που είναι κι αυτά νεαρά αγόρια με γυναικεία ενδύματα, εμφανίζονται στο προαύλιο της Εκκλησίας νωρίς το πρωί πριν ακόμη τελειώσει η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.  Τα κουδούνια που κρέμονται από τη μέση των ‘’κουδουνάδων’’, που συνοδεύουν τους καπετάνιους με τις…γυναίκες τους, ηχούν δίνοντας το μήνυμα της εκκίνησης της νέας χρονιάς, αλλά και παράλληλα το άγγελμα του ξυπνήματος της φύσης, μιας που οδεύουμε σιγά-σιγά προς την άνοιξη.
    Μετά την απόλυση της Εκκλησίας στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, η χορωδία των γυναικών τραγουδάει τα τραγούδια της πρωτοχρονιάς, ενώ τα «μπαμπαλιούρια» χορεύουν στους ρυθμούς των τραγουδιών.
Τραγουδώντας έπειτα, κλέφτικα τραγούδια,
τα «μπαμπαλιούρια» παίρνουν το δρόμο για τις γειτονιές του χωριού, προπορευομένων των ‘’κουδουνάδων’’ με το πράσο στο χέρι ,για να φυλάνε το ‘’μπλούκι’’(ομάδα), αναγγέλλοντας τον ερχομό του νέου χρόνου και τραγουδώντας τα ανάλογα κατά περίπτωση παινέματα  στον ‘’αφέντη’’ του σπιτιού, στη ‘’κυρά’’, στο νιόπαντρο ζευγάρι, στον ιερέα, στους  τοπικούς άρχοντες,στο δάσκαλο, στα μικρά παιδιά,στους ξενιτεμένους κ.λ.π  Τα καλούδια που κερνούν οι νοικοκυρές των σπιτιών στα «μπαμπαλιούρια» είναι πολλά, μεταξύ των οποίων, κρέας, κρασί, τσίπουρο, και γλυκά , όπου έχουν την ιδιαίτερη τιμητική τους.
   Την εκδήλωση τιμούν κάθε χρόνο  με την παρουσία τους οι αρχές του τόπου και πλήθος χωριανών εντός και εκτός Κρανιάς.

Χ.Γ.

4 σχόλια:

  1. υπαρχει μια ιστορια που αναφερει οτι τα μπαμπαλιουρια πηγαν στα ραγκατζιαρι να παλεψουν και σκοτωθηκαν μου τη ν ειπε ο πατερας μου αλλα δε ντη ν ξερω καλα ρωτα την μανα σου για επιβεβαιωση χρηστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να έχω ακούσει και 'γω κάτι Νίκο. Θα τη ρωτήσω τι ακριβώς έγινε και πότε.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Νίκο ρώτησα για το τοπωνύμιο "Ραγκατζιάρια" στην Άκρη και έμαθα ότι είχε μεγάλες πλάκες - πέτρες εκεί και γι' αυτό λεγόταν ότι ήταν άνθρωποι θαμμένοι εκεί! Οπότε αν το συνδυάσουμε και με το τοπωνύμιο που δόθηκε μήπως τελικά ευσταθεί ότι εκεί σκοτώθηκαν "Ρογκατσάρια" - "Μπαμπαλιούρια".

      Διαγραφή