Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ο Εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μοναστήρι της Παλαιοκαρυάς (Φωτορεπορτάζ)

Το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Με ιδιαίτερη κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο φερώνυμο Μοναστήρι της Παλαιοκαρυάς στην Κρανέα Ελασσόνας.
Χθες στον εσπερινό της Εορτής χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ.Βασίλειος συμπροσευχομένων πολλών ιερέων και πλήθους κόσμου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέσθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσώνος Αρτοκλασία και στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος μίλησε στους παριστάμενους πιστούς για το νόημα της Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. "Η Μεταμόρφωση όλων μας είναι αναγκαία ειδικά σήμερα σε μια εποχή παραμόρφωσης σαν αυτή που ζούμε", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Βασίλειος. Και έκλεισε το κήρυγμά του προτρέποντας τους πιστούς να μεταμορφώσουν τις ψυχές τους κάνοντας την κακία και την αδικία, αγάπη και καλοσύνη προς όλους ανεξαιρέτως. "Να μεταβάλλουμε τα πάθη μας και να τα μεταμορφώσουμε σε όπλα φωτός" είπε κλείνοντας το κήρυγμα του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ.Βασίλειος.

Σήμερα ανήμερα της Εορτής τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την παρουσία πλήθους πιστών από την Κρανιά και τη γύρω περιοχή. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και πάλι Αρτοκλασία και στη συνέχει η ευλογία των σταφυλιών που γίνεται πάντα κατά την ημέρα της Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας μας.
Τηρήθηκε επίσης το έθιμο της παρασκευής φασολάδας που μοιράστηκε κατόπιν στον κόσμο.
Επίσης, με ιδιαίτερη χαρά αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες μάθαμε ότι ήδη δεσμεύθηκαν χρήματα για το χτίσιμο Ηγουμενείου και κελιών πέριξ του Μοναστηριού οδηγώντας έτσι στην τελική ευθεία για την επάνδρωσή του.
'Όσοι κοπίασαν για αυτό το Μοναστήρι λοιπόν, ο ΜΕΣΚΕ από τη δεκαετία του '80, η Μητρόπολη με τους ιερείς της Κρανιάς και τις εκκλησιαστικές επιτροπές, οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές και βεβαίως πάνω απ' όλα οι απλοί πιστοί Κρανιώτες ήρθε η ώρα σιγά - σιγά να καμαρώνουν γι' αυτόν τον πνευματικό χώρο που με την επάνδρωσή του θα λειτουργήσει ως πνευματικός φάρος στην πολυτάραχη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.
Ευχόμαστε από καρδιάς χρόνια πολλά σε όλους τους όπου γης συμπατριώτες μας και του χρόνου με υγεία να ανταμώσουμε και πάλι κάτω από τη δροσερή σκιά του Μοναστηριού μας.

Χ.Γ.

Από τον Εσπερινό την παραμονή της Εορτής


 Το καθολικό της Μονής


 Μέρος του ξυλόγλυπτου τέμπλου της Μονής  που χρονολογείται βάσει της επιγραφής που υπάρχει στο τέμπλο κατά το έτος 1628

 Ο τρούλος της Μονής


  Γενική άποψη του τρούλου με νεότερες τοιχογραφίες από τον Γεώργιο Φαρμάκη


 Η Αγία Τράπεζα της Μονής


 Τοιχογραφίες εντός του Ιερού Βήματος 
οι οποίες χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα 




 Μέρος του τέμπλου όπου στο μέσον φαίνεται η πινακίδα όπου αναφέρει τη χρονολογία κατασκευής του τέμπλου


 Μετά το πέρας του Εσπερινού





 Η κρήνη του Μοναστηριού 


Αγναντεύοντας από το προαύλιο του Μοναστηριού απέναντι την Οξιά (Αντιχάσια όρη) 

Φωτογραφίες: kraneaelassonas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου