Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ι.Μονή Αγίας Τριάδας Γιαννωτών (Φωτό)


Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Γιαννωτών

Με αφορμή την εορτή - του Αγίου Πνεύματος - του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας Γιαννωτών σας παραθέτουμε φίλες και φίλοι, συνοπτικά την Ιστορία του Μοναστηριού εκθέτοντας παράλληλα και σύγχρονες φωτογραφίες του.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Γιαννωτών (γνωστή σαν Μονή Γιαννωτάς) ιδρύθηκε το 1155, στην εποχή του Πατριάρχη Κωνσταντίνου Δ. Χλιαρινού και του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού (1141-1180) σύμφωνα και με τη σχιστολιθική πλάκα με το δικέφαλο αετό που υπάρχει στο Μοναστήρι.
Λειτούργησε σε όλο το διάστημα της τουρκοκρατίας σαν Σταυροπηγιακό μοναστήρι, ενώ παράλληλα είχε μεγάλη περιουσία και πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στο υπόδουλο Γένος.


Ήταν δε ένα από τα κρυφά σχολεία της περιοχής. Λέγεται ότι εδώ έμαθε τα λίγα γράμματα και ο περίφημος κλεφταρματολός Νικοτσάρας.
Στο διάστημα της μακραίωνης λειτουργίας του δέχτηκε πολλές επιδρομές Τουρκαλβανών και γνώρισε μεγάλες καταστροφές.
Μεγαλύτερες καταστροφές υπέστη κατά το 18ο αιώνα από τον Κούρτ Αχμέτ πασά και από τον Μαχμούτ πασά.
Το 1866 κάηκε και το 1867 ξανακτίστηκε, όπως μας πληροφορεί κτητορική επιγραφή.


Το 1927 είχε κινητή μεν περιουσία "430 αιγοπρόβατα, 4 βόας αρωτήρας και 6 ημιόνους", ακίνητη δε "5000 στρέμματα βοσκησίμων γαιών και δάσος, 20 στρέμματα αμπέλους και 1873 στρέμματα αγρών καλλιεργησίμων απαλλοτριωθέντων".
Σήμερα το καθολικό της Μονής της Αγίας Τριάδας διατηρείται χάρη στις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες όλων των απανταχού  Γιαννωτιωτών, οι οποίοι αγαπούν τον ιερό αυτό χώρο και επισκέπτονται τακτικά, όπως και πολλοί προσκυνητές από όλη την Επαρχία Ελασσόνας και όχι μόνο.

Χ.Γ.


Πηγές: 1.Στεφ.Δαλαμπύρα, Ανέκδοτοι επιγραφαί και χαράγματα
            2.Γρηγ.Βέλκου, Η Επισκοπή Δομενίκου και Ελασσώνος

Φωτογραφία: Βάιος Παπαγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου