Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική Κρανέας Ελασσόνας (Φωτό)

Σκίτσο Παρδάλη από οικία στην Κρανιά

Δημοσιεύουμε φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες, μια σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν ενδεικτικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού μας, της Κρανιάς.
Τα παραδοσιακά σπίτια βέβαια στο χωριό  μας είναι πλέον ελάχιστα, αφού αντικαταστάθηκαν από σύγχρονα με πρώτη ύλη το τσιμέντο και το τούβλο.(Βιαστήκαμε να φέρουμε την..."εξέλιξη").
Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι με τόση πέτρα στο φυσικό περιβάλλον του χωριού μας θα μπορούσαν να χτιστούν σπίτια με πρώτη ύλη την πέτρα ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας, αλλά και τον περιβάλλοντα φυσικό χώρο.
Ευτυχώς κάποια δημόσια κτήρια, όπως αυτό της κεντρικής Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου ή του 1ου  Δημοτικού Σχολείου κράτησαν αυτή την άριστη πετρόχτιστη αρχιτεκτονική.
Να αναφέρουμε βεβαίως ότι έγιναν και κίτς παρεμβάσεις σε ναούς, όπως το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως της Παλαιοκαρυάς (πόρτες, τσιμεντοποίηση κ.α.) ή το εξωκλήσι της Παναγίας (Στρώσιμο του δαπέδου με...πλακάκι κουζίνας!!!).

Ευχόμαστε από δω και πέρα τουλάχιστον στα δημόσια κτήρια, αλλά και στα ιδιωτικά - γιατί όχι - να εκλείψουν οι..."μοδάτες" και κακόγουστες πολλές φορές παρεμβάσεις και να ακολουθηθούν οι αρχιτεκτονικές πρακτικές που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον.
Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν πλέον άνθρωποι, καλοί μάστορες, που να μπορούν να τιθασεύσουν την πέτρα καθώς επίσης και ότι τέτοιες παρεμβάσεις απαιτούν υψηλό κόστος.
Γνωρίζουμε όμως και ότι όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται και πολλές  φορές με ελάχιστο κόστος.
Αναφέρουμε και πάλι ως παράδειγμα την επίστρωση του δαπέδου στο εξωκλήσι της Παναγίας που θα μπορούσε να γίνει με απλή πέτρα και όχι με πλακάκι ειδικά δε σ' ένα περιβάλλον που βρίθει από πέτρες όπως η Χράπα! Είθε λοιπόν!

Χ.Γ.

Αυτή η οικία δεν υπάρχει πλέον...


Παραδοσιακό παράθυρο στην Κρανιά


Παραδοσιακό σπίτι στην Κρανιά

3 σχόλια:

  1. Το πρωτο σπιτι Θυμιουλαδκου
    Το δευτερο Καρναβατκου
    και το Τριτο Μαστοροδημαδκου

    κανω λαθος???


    "Κ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΚΙ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ(ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ)
      ΤΩΡΑ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΑ ΟΠΩς ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ "ΝΤΒΑΡΙΑ" ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

      Διαγραφή
  2. τα μισασπιτια κατω απο το σοβα εχουν τις πετρες ομως αλλα κανεις δεν τι ς αναδεικνυει

    ΑπάντησηΔιαγραφή