Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τί φταίει για το μαρασμό των χωριών μας;


Αφορμή για τη σύνταξη του παρακάτω άρθρου στάθηκε το σχόλιο ενός φίλου σχολιαστή στο άρθρο μας για τα Κοινωνικά. Γράφει λοιπόν ο φίλος μας:

"....και να μοιρολογούμε πάνω από τις στάχτες είναι καιρός πλέον να ακολουθηθούν δράσεις από μεριάς της Πολιτείας, των τοπικών κοινοτήτων.....
.....................
μην περιμενετε τιποτα απο την μερια της πολιτειας και της τοπικης αρχης..ειναι σε τοσο αθλια κατασταση που το μονο που θα μπορουσαν να κανουν ειναι να σας πουλησουν....(τοπικο ,νομαρχιακο ,κρατικο επιπεδο...ειναι η ιδια ομοκεντρη εξουσια)

αποκωδικοποιηστε τα μηνυματα των καιρων αγκαιρα και απο την βαση προσπαθηστε να δημιουργησετε αυταρκεις κοινωτητες..οπως ηταν καποτε πριν την ελευση της ε.ε."

Κατ' αρχήν θα 'θέλαμε  να ευχαριστήσουμε το φίλο που έγραψε το σχόλιο χάρη στο οποίο μας δίνεται η ευκαιρία αφ' ενός μεν να εκφράσουμε την άποψή μας για το θέμα αφ' ετέρου δε να ακολουθήσει ένας δημόσιος διάλογος για να εκφράσουμε όλοι μας τις απόψεις μας είτε μέσα από άρθρα είτε ως σχολιαστές όπως έκανε και ο φίλος μας. Θα ΄θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη όσο περισσότερων φίλων και συμπατριωτών εκφραζόμενη με νηφαλιότητα και επιχειρήματα.

Και για να έρθουμε στο δια ταύτα...Προσωπική μας γνώμη είναι ότι δε φταίνε μόνο οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες τοπικές και υπερτοπικές - κεντρικές. Βεβαίως όπως έχουμε ξαναγράψει η ευθύνη βαρύνει πρώτα απ' όλα τις εκάστοτε ηγεσίες, διότι αυτές μέσα από τις πολιτικές τους κατευθύνουν το λαό. Ωστόσο όμως, μεγάλη ευθύνη έχει και ο λαός διότι εγκλωβίστηκε σε πρακτικές ατομικισμού. Ειδικά δε τα τελευταία τριάντα χρόνια - που κατά τη γνώμη μας συντελέσθηκε ο μαρασμός της Ελληνικής Επαρχίας -  όπου ο καθένας κοίταγε το ατομικό του συμφέρον αδιαφορώντας για το συγχωριανό του, το γείτονά, το συνάνθρωπό του. Λησμονήσαμε όμως ότι όλη η ανθρώπινη κοινωνία είναι μια ενότητα και όταν βάζω τον ατομικότητα μπροστά τότε παραγκωνίζω τον άλλον και διαρρηγνύω αυτή την ενότητα . Είναι δυνατόν να προοδεύσει συνολικά μια κοινωνία που βάζει πρώτα το "εγώ" και σχεδόν καθόλου το "εμείς" που έλεγε ο στρατηγός Μακρυγιάννης; 
Έτσι, βλέπαμε παραδείγματος χάρην στις κάθε είδους εκλογικές αναμετρήσεις, βουλευτικές και τοπικές, οι περισσότεροι συμπολίτες μας να προτάσσουν το ατομικό όφελος κι όχι το συλλογικό. Πολλοί συνάνθρωποί μας,  με προσόντα ή χωρίς προσόντα, σε ατομικό επίπεδο  κατάφεραν πολλά, σε συλλογικό όμως τελικά; Δυστυχώς ακόμη και στις τελευταίες  εκλογικές αναμετρήσεις οι παλαιοκομματικές μέθοδοι δεν εξέλιπαν.Και σαφώς όπως ψηφίζουμε στην κάλπη αυτό το αποτέλεσμα θα έχουμε. Οι πολιτικοί μας δεν είναι από μια άλλη κοινωνία, αλλά ανήκουν στην ίδια κοινωνία που ανήκουμε και εμείς. 
Δεν αμφισβητεί κανείς ότι έγιναν έργα, όπως φαίνεται όμως εκ των πραγμάτων δεν έγιναν αυτά τα έργα που θα κρατούσαν τον κόσμο στα χωριά τους. 
Γεωργία, κτηνοτροφία, και αγροτουρισμός ήταν -και είναι- τρεις τομείς όπου θα μπορούσαν με σοβαρή στρατηγική και υποδομές να δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική Επαρχία.
Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να μην υπάρχει έντονο και πολυεπίπεδο ενδιαφέρον για νέες καλλιέργειες από πλευράς κράτους και πολιτών. Όπως και δεν είναι δυνατόν οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες να παραμένουν όπως τη δεκαετία του '60 με λαμαρίνες και...άχυρα. Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν πολλές φορές ανεξέλεγκτα επενδύθηκαν αλλού...
Είναι ανάγκη λοιπόν, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μην τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς ή στο... απρόσωπο Κράτος. Πόσες φορές άλλωστε ζητήσαμε ή διεκδικήσαμε κάτι για το σύνολο;
Αν δε δούμε τα λάθη μας  και δεν αλλάξει η συνολική νοοτροπία και παιδεία μας τότε ίσως να μη μπορέσουμε ποτέ να βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο που μόνο πίσω μάς οδηγεί. Αφού λοιπόν δούμε τις αδυναμίες μας που μας έφτασαν ως εδώ, κατόπιν χρειάζεται συλλογική δράση. Αν δεν αλλάξει κάτι, αν δεν κινηθεί κάτι, τα χωριά μας δυστυχώς όπως φαίνεται σε τριάντα - ίσως και λιγότερα - χρόνια θα καταντήσουν χωριά - "φαντάσματα". Και βεβαίως όλα τα παραπάνω που είπαμε δεν είναι κάτι καινούργιο. Όλοι τα γνωρίζουμε, και όλοι μας τα συζητούμε...Τότε τί μας κρατάει άραγε και μένουμε ως επί το πλείστον αδρανείς ως σύνολο;

Χ.Γ.

11 σχόλια:

  1. Καλημερα.
    καταρχας να σε ευχαριστησω και εγω απο μερος μου για το "ανοιγμα " του θεματος.Τα χωρια "μαραζωσαν" γιατι αυτο ηταν το αναποφεκτο αποτελεσμα του παραγωγικου μοντελου της Ελλαδας που ακολουθηθηκε και του προβαλομενου τροπου ζωης απο την μεταπολιτευση και μετα.Σε αυτο δεν μπορεις να κατηγορησεις πολιτικους τοπικους αρχοντες η και να ριξεις το φταιξιμο στον απλο κοσμο που χορευε οπως τον χτυπουσαν τον νταμπουρα.Ο κοσμος χορευε οπως του υποδυκνειε ο τοπικος αρχοντας,ο τοπικος αρχοντας οπως τον υποδυκνειε(οπως του το σφυριζε στα μουλωχτα) ο βουλευτης,ο βουλευτης με την σειρα του οπως εσερνε το χωρο ο υπουργος ,και ο υπουργος με βαση τις ευρωπαικες κοινοτικες οδηγιες.Μια αλυσιδα που ο ενας εγλυφε(ηταν και σιχαμερο ως θεαμα οσοι ειχαμε την δυνατοτητα να το παρακολουθουμε) τον αλλο.

    Εβγαινες π.χ.στο ανταμωμα των κρανιωτων και εκανε παρελαση ο καθενας που το μονο που επιδιωκε ηταν ψηφαλακια ....και δωστου γλυψιμο και σαλια και δωστου φιλοφρονησεις για περηφανιες κτλ.Τελοπαν γενικα ηταν οι εποχες που ο μαυρογυαλουρος ηταν στις δοξες του...Αυτα γενικα για να απαντησω στο ποιος εφταιξε.

    Σημερα πρεπει να "δουμε" οτι ολα τα παραπανω ανατρεποντε...και για να δουμε τι ερχεται ωστε να σχεδιαστει το μελλον kai να βγουμε ως Κρανιωτες οσο το δυνατον λιγοτερο λαβωμενοι πρεπει να "παμε" κατευθειαν στο κεντρο ληψεις αποφασεων...την ευρωπαικη ενωση.Αν και αυτο θα επρεπε να γινει εδω και 2 ,3 χρονια...αλλα ποτε δεν ειναι αργα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε φιλε χρηστο ανοιξες ενα πολυ ωραιο θεμα για το μαραζωμα των χωριων, περα απο τα φταιξιματα τα δικα μας ,των τοπικων αρχοντων και των πολιτικων που αδειασαν τα χωρια, κατ εμου φταιει η νοοτροπια του νεοελληνα που απαξιωνει τα χωρια και τα δυσκολα επαγγελματα ,επειδη ζω στη γερμανια και στη φαμπρικα που δουλευω οι περισσοτεροι γερμανοι μενουν στα χωρια τους παρολου τα 120 χιλιομετρα που κανουν πηγαινε ελα και μιλαω για μοναχο,τωρα θα μου πεις τι λες ρε μεγαλε τους ιδιους δρομους εχουμε συμφωνω ομως εμεις ειμασται ικανοι να εχουμε δουλεια στο χωριο και να παμε να μεινουμε ελασσονα η λαρισα ενω εδω οι δρομοι δεν μας πειραζουν,κατα τη γνωμη μου για να μεινεις στο χωριο δεν πρεπει ντε και καλα να εισαι αγροτης, δεν θελω να μπω στη διαδικασια το τι σε προσφερει η πολη και τι το χωριο αλλα θελω να πιστευω οτι αν υπηρχε ΥΠΟΔΟΜΗ δηλ καλο οδικο δικτυο και ενα καλο κεντρο υγείας νομιζω οτι τα πραγματα θα ηταν καλυτερα και θα ερχοταν και οι νεες καλλιεργειες και οι καλυτερες προοπτικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περα απο τα εργα υποδομης και κουλτουρας ειναι και θεμα κοστους μετακινησης...στην Γερμανια υπηρχουν φοροαπαλλαγες που επιτρεπουν σε καποιων να κανει διαδρομη σε καθημερινη βαση 120 χιλιομετρα

      "Κ"

      Διαγραφή
  3. Ειναι παρα πολλα αυτα στα οποια θα μπορουσε να αναφερθει καποιος για το πως φτασαμε στο "μαραζωμα",αλλα καλα ειναι να εξαντληθει το θεμα ωστε να μπορεσουμε να παμε στο τι ερχεται και πως μπορει μια κοινωτητα σαν την Κρανια να αντιδρασει δημιουργηκα.

    Επιγραμματικα.

    1.Η αποτομη αυξηση του πληθυσμου της Κρανιας μεταπολεμικα ,οπου το λιγο κλιθηκαν να το μοιραστουν πολλοι,οδηγησε νομοτελειακα στην μεταναστευση εσωτερικη και εξωτερικη.


    2.Τα εμβασματα απο την ΕΟΚ(τοτε) με τα πακετα ντελορ οδηγησε στην εγκαταληψη της γης και της κτηνοτροφιας που για χιλιαδες χρονια ταιζε τον πληθυσμο....μια ψευτικη ευημερια στηθηκε για να αγοραστουν αυτοκινητα ωστε τα χρηματα να ανακυκλωνοντε και να ξαναγυριζουν στο εξωτερικο.Σε συνδιασμο με την μεταναστευση η αξια των οικοπεδων η του κληρου του Κρανιωτη μηδενιστηκε..ενω η παρουσια του Κρανιωτη σε αλλα κεντρα αυξανε την αξια του κληρου των ντοπιων ...Ηταν τοση μεγαλη η ψαλιδα που ανοιξε, που ο Κρανιωτης ειχε δυο επιλογες, η, θα παντρευονταν ντοπια να παρει προικα(και λιγη πλακα), η, να δουλευει μια ζωη για να φτασει στα οικονομικα επιπεδα με τα οποια ξεκινουσαν οι ντοπιοι την ζωη τους

    3.Πλατειες και τα παγκακια αποτελεσαν τα αναπτυξιακα εργα υποδομης.Καμια ισσοροπια μεταξυ παραγης και καταναλωσης.

    και για την γνωριμια θα υπογραφω με το "Κ" για να μην μπερδευομαστε στην κουβεντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ συμπατριώτες τη μεγαλύτερη ευθύνη τη χρεώνω στην πολιτεία. Δεν τηρήθηκε προγραμματισμός, όπως και πουθενά στην Ελλάδα, καμία διαδικασία, κανένας έλεγχος για την σωστή απορρόφηση των 'πακέτων'. Και μετά τί περίμεναν από τους κατοίκους των χωριών; να έχουν την κουλτούρα και τη νοοτροπία να διαχειριστούν σωστά την όλη κατάσταση;
    επιμόρσφωση, εκπαίδευση; τι έγινε από όλα αυτά;
    και βρέθηκε ο κάθε ταλαιπωρημένος Έλληνας με χρήματα στα χέρια, χωρίς καμία ουσιαστική υποχρέωση. τι θα έκανε;

    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφως, φιλε Δ την μεγαλυτερη ευθυνη εχει η πολιτεια,και οσο οι εξουσιες της ξεκινοντας απο την ψηφο του πολιτη , πλησιαζουν στα κεντρα ληψης αποφασεων αυτη η ευθυνη γιγαντωνεται,γιατι καπου ενδιαμεσα σε τοπικο ,νομαρχιακο ,κρατικο επιπεδο... θα πρεπε να σπασει η αλυσιδα...κατι που σε πανελλαδικο επιπεδο δεν συνεβει...Η κομματοκρατια και το πελατειακο συστημα δεν αφισε κανενα περιθωριο αντιδρασης υγειων δυναμεων.

      Θα διαφωνισω ομως οσον αφορα τα "πακετα".Ο στοχος για να σπασει η παραπανω αλυσιδα θα πρεπε να ειναι η ΜΗ αποροφηση των "πακετων"

      Οταν τα "πακετα" εχουν ως στοχο την καταστροφη του παραγωγικου μοντελου της χωρας που ηταν αποτελεσμα αιωνων ολοκληρων χωρις αντικατασταση του με καποιο καλυτερο με εναλλακτικη ακακιες και ιπποφαες...ευτυχως που το μπαχαλο κρατος δεν τα καταφερε πληρως .και σημερα μπορουμε να ελπιζουμε ακομα.

      "Κ"

      Διαγραφή
  5. Φίλε Κ τα ίδια λέμε, δίκιο έχεις.
    Τελικά μιλάμε και μείς, καταθέτουμε την αποψή μας, την κριτική μας. Μήπως όμως μιλάμε εκ του ασφαλούς ή από απόσταση, αν δούμε και μία άλλη οπτική; Δηλ. εμείς είμαστε η νέα γενιά έτσι; Μπορεί να μας πει κάποιος συγχωριανός μας "αφήστε τις θεωρίες και ελάτε να μείνετε στο χωριό και να κάνετε όλα αυτά που λέτε στην πράξη, να δώστε το παράδειγμα, να δημιουργήσετε , αλλιώς κοιτάξτε τη δουλειά σας, όποια και αν είναι και ακολουθήστε τις επιλογές σας,δεν είστε μόνο εσείς οι έξυπνοι και οι ανοιχτόμυαλοι, αλλά άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη..." . Θα έχει άδικο;

    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδικο δεν θα εχει αλλα δεν θα εχει και δικαιο γιατι με την λογικη του προδικαζει το μελλον .."ποτε μη ν λες ποτε" λεγαν.Ειδικα την εποχη, που βαζιζουμε ολοταχως σε κορυφωση εξελιξεων σε διεθνες επιπεδο..με δραματικες εξελιξεις(λογο αρνητικης αφετηριας του μεταναστη Κρανιωτη) στον απλο κοσμο...
      Εως τωρα επεστρεφαν στην Κρανια μονο οι "επιτυχημενοι"..αυτους τους δεχοταν και τους αγκαλιαζε..απο εδω και περα ..θα αρχισει η επιστροφη των "αποτυχημενων".
      Η Κρανια θα λειτουργησει ως "πατλια".Και πρεπει να λειτουργησει ετσι..διαφορετικα δεν θα εχουν νοημα οι ριζες μας.

      Και καλα θα κανουν οι μονιμοι κατοικοι να αρχισουν να αγκαλιαζουν τους ταχα
      "αποτυχημενους"..γιατι δεν απετυχαν αυτοι ως ατομα,αλλα, ενα ολοκληρο συστημα!!!

      Ετσι θα βγουν και αυτοι οφελιμενοι σε πολλα επιπεδα και οχι μονο στο οικονομικο...

      "Κ"

      Διαγραφή
  6. Τελικά αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες κατά την προσωπική μου γνώμη και βεβαίως συμφωνώ ότι φταίει και η νοοτροπία μας - που αλλάζει μόνο μέσα από την Παιδεία και αυτό θέλει δυστυχώς χρόνο - αλλά μεγαλύτερες ευθύνες έχουν ιθύνοντες.
    Και ναι μεν μπορεί να μας πει κάποιος συγχωριανός ότι "καλά τα λέτε στη θεωρία, αλλά στην πράξη;". Όμως η θεωρία πάντα προηγείται της πράξης.Και είναι καλό να συζητάμε για το σύνολο και όχι την ατομικότητά μας, γιατί όσο τ' ακούμε και διαλεγόμαστε τόσο "ζυμώνεται" η κουβέντα και ακούγονται ιδέες και γιατί όχι να ανοίγονται και προοπτικές μέσα από τη σύνθεση των απόψεων.
    Το ότι είμαστε οι περισσότεροι μακριά από τον τόπο μας αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκφράζουμε τις απόψεις ή να βοηθάμε όπως δύναται ο καθένας.Όλοι μας πονάμε το ίδιο τον τόπο μας και το διαδίκτυο για παράδειγμα είναι δυνατόν να μας προσφέρει νέους διαύλους επικοινωνίας - όπως ήδη το χρησιμοποιούμε - αλλά και έρευνας νέων προοπτικών για τον τόπο μας.Μέσα από το διαδίκτυο θα μπορούσαν να οργανωθούν εθελοντικές ομάδες για πολυποίκιλες δράσεις στα χωριά μας και μάλιστα πολλές φορές με ελάχιστο κόστος.Η δύναμη του διαδικτύου είναι μεγάλη.
    Κατά τη γνώμη μου μέσα από τον εθελοντισμό θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα είτε από αυτούς που μένουν μόνιμα στα χωριά μας είτε από αυτούς που μένουν εκτός των τειχών.Δε στερούμαστε ούτε ιδεών ούτε μυαλών...
    Θεωρώ άξιο να αναφέρω ως παράδειγμα την εθελοντική δράση των μελών και φίλων του ΜΕΣΚΕ που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφεραν πολλά πράγματα και συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά.
    Είναι πλέον ώρα να μην περιμένουμε από τους εκάστοτε άρχοντες,αλλά να δραστηριοποιηθούμε για το σύνολο είτε μέσα από συλλογικότητες είτε και μόνοι μας, ο καθένας όπως και από όπου μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα σε ολους γιατι κυριοι φταινε ολοι οι αλλοι και ποτε εμεις Ο ανθρωπος ειναι μιμιτικο ζωο οποτε οταν εβλεπες τον γειτονα να φευγει εκτος χωριου και να γυρναει καπως καλυτερα ειναι σιγουρο οτι θα ακολουθησεις απλα πιο παλια ηταν οι αναγκες μας που μας στειλαν εκτος χωριου
    πιθανον μας επηρρεασαν και οι επιθυμιες των γονιων[γινε δημοσιος υπαλληλος να φας ψωμι η φυγε απο δω να δεις χαιρι ] στατιστικα εως το 2050 θα υπαρχει αστυφιλια αν δεν υπαρξει καταστροφη οποτε δυσκολη η επιστροφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανεις δεν αρνηθηκε οτι ο καθενας μας εχει τις ευθυνες...οι οποιες λειτουργουν ως σκαλα(πιο ευκολη η μεταφορα)στο τελευταιο σκαλι βρισκεται ο νεος ακολουθει ο γονιος ο δασκαλος ο τοπικος αρχοντας ο νομαρχιακος αρχοντας(σικ) ο βουλευτης ο υπουργος ...και ανεβαινοντας το μεγεθος της εθυνης γιγαντονεται οταν φτανουμε στις οδηγιες της Ε.Ε.

      Η καταστροφη ειναι σχετικη..για καποιους μπορει να αποτελει ονειρο(βλεπε κορακια)

      εστιαζουμε στον Κρανιωτη με τις διαφορες ιδιωτητες του(κατοικος κρανιας
      μεταναστης,επαγγελμα κτλ)

      "Κ"

      Διαγραφή