Κυριακή 14 Απριλίου 2013

"Η Όπερα της Παρακμής αλά Μπρέχτ" στο Θέατρο του Μύλου, Σκηνοθεσία: Θεόφιλος Λάλος,Δώρα Σκαρλάτου

Η Θεατρική Ομάδα: "Θεάτρου Όραμα"

Φίλες και φίλοι του Ιστολογίου μας με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι στις 21 Απριλίου (για δύο παραστάσεις την ίδια μέρα) και στα πλαίσια της Θεατρικής Άνοιξης 2013 που διοργανώνεται στη Λάρισα στο Θέατρο του Μύλου θα "ανεβεί" το θεατρικό έργο: "Η Όπερα της Παρακμής αλά Μπρέχτ" από την Ομάδα "Θεάτρου Όραμα" του Δήμου Θέρμης σε σκηνοθεσία του συντοπίτη μας σκηνοθέτη και ηθοποιού Θεόφιλου Λάλου και της Δώρας Σκαρλάτου.
Ο Θεόφιλος ο Λάλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρανέα Ελασσόνας. Από τα πρώτα  του σχολικά χρόνια διαφάνηκε η κλήση του στο θέατρο.
Μετά το σχολείο φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Η μετέπειτά του πορεία στο Θέατρο είτε ως ηθοποιός είτε ως σκηνοθέτης υπήρξε λαμπρή και συνεχίζει το ίδιο μέχρι και σήμερα.
Ο Θεόφιλος όλα τα χρόνια αγωνίζεται για την Τέχνη της Υποκριτικής πάνω στο "Θεατρικό Σανίδι" τον κατεξοχήν χώρο, το ίδιο το σπίτι (ενν. "το Θεατρικό Σανίδι") θα λέγαμε, ενός μάχιμου ηθοποιού.
Αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια στο Θεόφιλο Λάλο και στη Δώρα Σκαρλάτου που υπογράφουν τη σκηνοθετική επιμέλεια του έργου αλλά και σε όλη τη Θεατρική Ομάδα: "Θεάτρου Όραμα" για το ανέβασμα αυτής της επίκαιρης παράστασης που με τα μηνύματα που θα αποτυπωθούν στην ψυχή μας θα δούμε πιο ξεκάθαρα μεγάλες αλήθειες αυτού του κόσμου.
Στη συνέχεια φίλες και φίλοι θα σας παραθέσουμε  όλες τις σχετικές λεπτομέρειες  του έργου (ώρες, εισιτήρια κλπ) αλλά και το Σκηνοθετικό Σημείωμα της Παράστασης, και τα συνοπτικά βιογραφικά του Μπέρτολτ  Μπρέχτ, και των σκηνοθετών Θεόφιλου Λάλου και Δώρας Σκαρλάτου.
Παρατίθενται επίσης τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων ηθοποιών και των συντελεστών της Παράστασης.  Ενώ στο τέλος σας παραθέτουμε έναν πίνακα με την πολυποίκιλη θεατρική δράση της Ομάδας "Θεάτρου Όραμα" από το 2001 έως και το 2012.



Ομάδα «Θεάτρου Όραμα» Δήμου Θέρμης
«Η όπερα της παρακμής αλά Μπρεχτ»

Θεατρική Άνοιξη 2013 στο Θέατρο του Μύλου


Κυριακή 21 Απριλίου Ώρες 17:30 και 20:30
Τιμή εισιτηρίου 7€ - Προπώληση, μαθητικό, φοιτητικό 5€
Σκηνοθεσία Θεόφιλος Λάλος , Δώρα Σκαρλάτου

Εισιτήρια προπώλησης μπορείτε να προμηθευτείτε από το ταμείο του Θεάτρου και από τους συμπατριώτες μας
Παύλο Λάλο και Βασίλη Σπαθάρα

Σκηνοθετικό σημείωμα
Όταν η φτώχεια και η δυστυχία γίνονται καθεστώς, η τέχνη οφείλει να ανασκουμπωθεί και ν΄αφήσει στην άκρη τη θαλπωρή του εγωκεντρισμού της και της ψευδεπίγραφης ευδαιμονίας. Να πρωτοπορήσει στην ανάδειξη των αιτιών που οδηγούν ανθρώπους, που μέχρι χθες είχαν ονοματεπώνυμο στην καθημερινότητα και δικαίωμα στο μέλλον, να γίνονται μέσα σε μια στιγμή αυτόχειρες.
 Επιβάλλεται να γίνει «μπροστάρισσα» στην αφύπνιση των χασμουρημένων «θέλω» και να χλευάσει με κάθε τρόπο τους δικτάτορες των αρρωστημένων «πρέπει». Για να πάψουν ν΄αναπνέουν οι αριθμοί και να ψυχορραγούν πεινασμένα παιδιά, στους δείκτες μιας διεφθαρμένης παγκοσμιοποίησης, είναι ιερό καθήκον της τέχνης να πει ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ!
Γραβατωμένους βρυκόλακες που πίνουν το αίμα άνεργων και απόκληρων για να χορτάσουν οι δικές τους επόμενες γενιές, η τέχνη του θεάτρου με την πένα της μπορεί να τους στείλει στην αγχόνη του γέλιου επί σκηνής. Ζητιάνοι, πουτάνες και εγκληματίες θα φαντάζουν μπροστά τους οι άγιοι της κόλασης που οραματίστηκαν, προβάλλοντας το « ο θάνατός σου η ζωή μου» ως το ιδανικό σύστημα που πρέπει να ζήσουν τα παιδιά μας!
Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα πάρουμε!!!



Μπέρτολτ Μπρεχτ
Γεννήθηκε το 1898 στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας και πέθανε το 1956 στο Ανατολικό Βερολίνο.
Η μητέρα του ήταν Προτεστάντισα και ο πατέρας του Καθολικός, διευθυντής εταιρείας χάρτου.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, επιστρατεύεται ως νοσοκόμος και υπηρετεί στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχίζει να γράφει ποιήματα και θεατρικά. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του ήταν το «Εγκόλπιο ευσέβειας».
Κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, συνάντησε και δούλεψε με το συνθέτη Χανς Έισλερ και ανέπτυξαν φιλία ζωής. Γνώρισε και την Χέλενε Βάιγγελ, τη δεύτερη γυναίκα του που τον συνόδεψε αργότερα στην εξορία μέχρι το τέλος της ζωής του.
Το 1922 παντρεύτηκε την τραγουδίστρια της όπερας Μαριάν Ζοφ. Η κόρη τους Ανν Χιόμπ γεννήθηκε ένα χρόνο μετά. Το 1923 προσλήφθηκε βοηθός σκηνοθέτη στο Γερμανικό Θέατρο του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Μαξ Ράινχαρτ. Άρχισε να φοιτά στη Μαρξιστική Εργατική Σχολή και μελέτησε διαλεκτικό υλισμό. Το 1930 παντρεύτηκε την Χέλενε Βάιγγελ που του είχε χαρίσει ήδη ένα γιο. Στη συνέχεια απέκτησαν και μια κόρη.
Η προσαρμογή της Όπερας των ζητιάνων του Τζον Γκέι με το όνομα Η Όπερα της Πεντάρας σε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ προκάλεσε αίσθηση στο Βερολίνο και ο αντίκτυπός του επηρέασε την παγκόσμια σκηνή Μιούζικαλ. Στην όπερα αυτή, ο Μπρεχτ στηλίτευε την καθώς πρέπει βερολινέζικη αστική τάξη που πρόσαπτε στο προλεταριάτο έλλειψη ηθικής.
Το 1933, με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, ο Μπρεχτ αυτοεξορίστηκε μέχρι το έτος 1948.
Έζησε πρώτα στη Δανία και τη Φινλανδία και μετά στις ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Στη Μόσχα εξέδωσε, σε συνεργασία με άλλους Γερμανούς συγγραφείς, το περιοδικό «Η Λέξη».
Στην Αμερική, όπου έζησε το κύριο μέρος της ζωής του, δέχθηκε έντονες διώξεις από το Μακαρθικό καθεστώς. Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και μαζί με τη Χέλενε Βάιγκελ ίδρυσαν το Μπερλίνερ Ανσάμπλ. Το 1950 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο της ΛΓΔ το 1951 και με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.



Συντελεστές
Σκηνοθεσία
Θεόφιλος Λάλος   Δώρα Σκαρλάτου
Σκηνικά
Θάνος Καρώνης
Κοστούμια
Έλλη Τελεβάντου
Συνοδεία πιάνου |
Προσαρμογή μουσικής & στίχων
Μαρίνα Χονδροματίδου
Χορογραφίες
Ελένη Συνδίκα
Μακιγιάζ
Μάγδα Μπαραχάνου

Διανομή
Νατάσσα Αστρεινίδη
Παρουσιαστής
Νίκος Παπαφιλίππου
Μάκι, ο φονιάς | Ζητιάνος
Άλκηστις Γιωγιού
Μάκι, ο φονιάς | Ζητιάνος
Δήμητρα Μούρτζιου
Πόλι | Ζητιάνος | Πόρνη
Σοφία Ιεροδιακόνου
Πόλι | Ζητιάνος | Πόρνη
Βασιλίνα Κατερίνη
Πόλι | Έντι | Ζητιάνος | Πόρνη
Γιάννης Θεοδωρίδης
Κύριος Πίτσαμ
Βάντα Ερμείδου 
Κυρία Πίτσαμ | Φιλτς | Ζητιάνος
Νίκος Κρητικός
Μπράουν, ο τίγρης
Γιούλη Πλατιά
Τζένι | Χελώνας
Τζένη Σταθοπούλου
Χελώνας | Τζένι
Αθηνά Κερανά
Λούσι | Πόρνη | Ζητιάνος
Ελένη Πατίκα
Λούσι | Πόρνη | Ζητιάνος
Παναγιώτης Παπαντωνίου
Παπάς | Αρχιφύλακας Σμιθ
Τιτίκα Κουρκτσόγλου
Φιλτς | Ζητιάνος
Τάνια Βρατσκίδου
Μαθιός
Μαρία Μαυρίδου
Γκαβός | Ζητιάνος
Ηλίας Μπερμπέρης
Λάρι, ο χοντρός
Γιάννης Λάσκος
Σουγιάς | Αστυφύλακας
Παναγιώτης Παπαοικονόμου
Έντι | Ζητιάνος
Κώστας Ελματζίογλου
Ζητιάνος
Πέτρος Παπαντωνίου
Αρχιφύλακας Σμιθ
Δήμητρα Αλωπούδη
Πόρνη
Δανάη Θεολόγου
Κορίτσι οίκου ανοχής
Βασιλίνα Ρώσση
Κορίτσι οίκου ανοχής
Ερμιόνη Τάκα
Κορίτσι οίκου ανοχής



Θεόφιλος Λάλος
Γεννήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας! Ξεκινά να ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο το 1981. Το 1983 δίνει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας απ' την οποία αποφοιτά το 1986. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους της Θεσσαλονίκης : «Αλφαβητάρι», Κ.Θ.Β.Ε., «Παράγκα», «Δημοτικό Θέατρο Συκεών», «Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης», «Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη», Εταιρία θεάτρου «Μαίωτρον», «Παράθλαση», «Νέμεση», «Ουτοπία», καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Ίδρυσε την εταιρία θεάτρου «Κλαυσίγελως», της οποίας είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση για πέντε χρόνια.  Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς συμμετέχοντας σε πάνω από 50 θεατρικά έργα πρωταγωνιστώντας στα περισσότερα απ' αυτά. Τα τελευταία 18 χρόνια έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου στο Δήμο Θέρμης. Σκηνοθέτησε σχεδόν 120 παραγωγές αφού περάσαν απ΄τα χέρια του πάνω από 4.000 «επίδοξοι», «αγουροξυπνημένοι», «τρελαμένοι», «φερέλπιδες», ηθοποιοί!
Δώρα Σκαρλάτου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Θέατρο Βέροιας. Υπήρξε μέλος της «Πειραματικής Σκηνής» της Τέχνης επί επτά χρόνια και πήρε μέρος σε τριανταπέντε θεατρικά έργα. Ενδεικτικά μερικές από τις παραστάσεις που έπαιξε : «Θείος Βάνιας», «Περιμένοντας το Γκοντό», «Νύχτες χαμένων ερώτων», «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», «Κουκλόσπιτο», «Η τριλογία του παραθερισμού», «Έντα Γκάμπλερ», «Ηλέκτρα», «Μήδεια», «Όρνιθες», «Νεφέλες», «Νυχτερινό σχολείο», «Φαύστα», «Των ερώτων τα θαύματα», «Αχαρνείς», «Πειρασμός», «Οδύσσεια». Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Καλαμαριάς επί ένα χρόνο, σε καθημερινή τρίωρη ζωντανή εκπομπή. Εδώ και πέντε χρόνια σκηνοθετεί στην Πειραματική Σκηνή «Θεάτρου Όραμα», διδάσκει υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι «Οραματιστές» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θέρμης και έχει αναλάβει  παιδικά και εφηβικά τμήματα σε Θέρμη και Ραιδεστό.



Δράση Ομάδας
   «Θεάτρου Όρμαμα»
2001-2002 «Με δύναμη από την Κηφισιά» Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά
2002-2003 «Μήδεια» Μποστ
2003-2004 «Πραξαγόρα καλεί Λυσιστράτη…over» Αριστοφανική συρραφή
2003-2004 «Περπατώ εις το δάσος» Στέλλας Μιχαηλίδου
2004-2005 «Στόμα έχει και μιλιά δεν έχει» Πιέρ Μαριβό
2005-2006 «Το δωμάτιο με τους μανδαρίνους» Ρομπέρ Τομά
2006-2007 «Η αυλή των θαυμάτων» Ιάκωβου Καμπανέλλη
2007-2008 «Δον Καμίλλο» Σωτήρη Πατατζή
2007-2008 «Το ξύπνημα» Φράνκα Ράμε
2008-2009 «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
2010-2011 «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» Ιάκωβου Καμπανέλλη
2011-2012 «Το τάβλι» Δημήτρη Κεχαΐδη

                      Πειραματική σκηνή «Θεάτρου Όραμα»

2008-2009 «Μπαμπάδες με ρούμι» Ρέππα - Παπαθανασίου
2009-2010 «Ζητείται ψεύτης» Δημήτρη Ψαθά
2010-2011 «Η βεγγέρα» Ηλία Καπετανάκη
2011-2012 «Μυστικά τραπεζαρίας» Άλμπερτ Ράμσντελ Γκέρνυ

                       Θεατρικό εργαστήρι «Οραματιστές»

          2010 «Γκρο πλαν» Γιώργου Μανιώτη
          2011 «Πιστεύεις στα όνειρα;» Αυτοσχεδιασμοί
          2011 «Μικροαστικά» Νεγρεπόντη - Κηλαηδόνη
          2012 «Πού θα πάει αυτή η βαλίτσα;» Αυτοσχεδιασμοί
          2012 «Όταν η κρίση, μας χτύπησε την πόρτα!» Επιθεώρηση

Καλλιτεχνική διεύθυνση θεάτρου : Θεόφιλος Λάλος.            Γραμματεία θεάτρου : Σοφία Ιεροδιακόνου.
Πληροφορίες :       Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης 2310 463423

*Ευχόμαστε ολόψυχα επιτυχία στην Παράσταση και καλούμε τους φίλους, συμπατριώτες και Λαρισαίους να παρακολουθήσουν αυτή την αξιόλογη Παράσταση.

3 σχόλια:

  1. Παγκόσμια Κοινότητα Κρανέας Ελασσόνος14 Απριλίου 2013 στις 11:16 μ.μ.

    Ο Θεόφιλος Λάλος ήταν μέλος της Ε.Θ.Ο.Κ Ερασ.θεάτρικης ομάδας Κρανιάς το 1981.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδρυτικό κιόλας μέλος και πολύ καλή θεατρική ομάδα! Η πορεία του Θεόφιλου προδιαγράφονταν από τότε λαμπρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...και εκει που κατι πηγε να γεννηθει τοτε λογο και πληθησμιακης δυναμικης της Κρανιας ωστε να μηνει παρακαταθηκη στις επομενες γεννιες, οι διαχωριστικες γραμμες αναμεσα στην δεξιοαριστερη καφριλα και τα διαφορα εμφυλιοπολεμικα συνδρομα ..οδηγησε σε πνευματικο μαρασμο την Κρανια..

    "Κ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή