Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τσάι Χράπας, ο "αυτοφυής θησαυρός"

Τσάι Χράπας

Το τσάι του βουνού είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, πολλές από τις οποίες έχουν τεκμηριωθεί και επιστημονικά.
Τα διάφορα είδη siderites παρέχουν αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδοτικές, αντιμικροβιακές ιδιότητες.Το τσάι που φύεται στις πλαγιές του Ολύμπου ανήκει στην κατηγορία siderites scardica. Το τσάι που φύεται στη Χράπα (Φαράγγι στα Βόρεια της Κρανέας Ελασσόνας)  και σε περιοχές γύρω από την Κρανέα Ελασσόνας είναι το stachys iva.

μερική άποψη της Χράπας
(Φωτογραφία: Βάιος Παπαγιάννης)

Το τσάι του βουνού στο χωριό μας κατέχει σημαντική θέση στη διατροφή των κατοίκων, τόσο στο πρωινό, όσο και ως αφέψημα για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, αλλά και διαφόρων ιώσεων.
Λόγω της αύξησης της ζήτησης τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υπερσυλλογή με προορισμό το εμπόριο, η οποία συνοδεύεται  από ξερίζωμα των φυτών ή την πρόωρη συλλογή  πριν τα φυτά δώσουν σπόρο.

 Μια άλλη άποψη του Φαραγγιού της Χράπας
διακρίνεται το εκκλησάκι της Παναγίας
(Φωτογραφία Βάιος Παπαγιάννης)

Πρέπει να πούμε ότι η εμπορία απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο για οικιακή χρήση.
Παραθέτουμε παρακάτω μερικές αρχές αειφορικής συλλογής:
-Τα φυτά συλλέγονται στην περίοδο της ανθοφορίας.
-Οι ανθοφόροι βλαστοί συλλέγονται ώστε το 30% να παραμένει στο φυτό.
-Τουλάχιστον 20% των φυτών που φύονται στην ίδια περιοχή θα πρέπει να μην συλλέγονται.
-Συλλέγονται πάντα ώριμα φυτά και όχι νεαρά.
-Ποτέ δεν ξεριζώνονται.
-Η συλλογή γίνεται με εργαλεία - μαχαίρια, ψαλίδια (πάντα καθαρά).
-Εάν συλλέγονται σπόροι - τουλάχιστον το 30% θα πρέπει να αφεθεί στο φυτό για αναβλάστηση.
Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να καλλιεργηθεί (δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα) και να αποφέρει ένα καλό εισόδημα σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η συγκομιδή του τσαγιού της Χράπας γίνεται κατά την Άνοιξη και μπορεί να συνδυασθεί με αναρρίχηση στους βράχους του φαραγγιού της Χράπας, ενός από τα μεγαλύτερα φαράγγια στην Ελλάδα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πραγματικό κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο. Στην υγειά σας λοιπόν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του ΜΕΣΚΕ που επανακυκλοφόρησε μετά από χρόνια, φέτος λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

15 σχόλια:

  1. Χθές με δυσκολία αναγκαστήκαμε να "κατεβάσουμε" ανώνυμο σχόλιο που αναφερόταν σε πρόσωπο με επώνυμο.
    Παρακαλούμε πολύ όλους τους φίλους και συμπατριώτες όταν αναφέρονται σε πρόσωπα να αναφέρονται επωνύμως.
    Το Ιστολόγιο "Κρανέα Ελασσόνας" είναι ένα βήμα ελευθερίας απόψεων και λόγου που μπορεί να γίνεται ακόμη και ανώνυμα.Όταν όμως αναφερόμαστε σε επώνυμα αυτό θα πρέπει να γίνεται επωνύμως.
    Ελπίζουμε στην κατανόηση όλων των συμπατριωτών.
    Όλοι μας πονάμε αυτόν τον τόπο και ο καθένας από τη μεριά του θα πρέπει να βοηθάει στην προκοπή συνολικά του χωριού. Μέσα από τις διαφορετικές μας απόψεις θα πρέπει να ενωθούμε ακόμη περισσότερο και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    Χρήστος Γκουνέλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν η αδικία γίνεται νόμος,τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον.ΜΟΥΤΣΙΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΦΑΝΗ ΧΩΡΙΑΝΟ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ. ΑΥΤΟΣ ΟΜΩΣ,ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ???? Η Κοινωνία δε χτίζεται σε μία παλάμη που ζητιανεύει,αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μία γροθιά.
    ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ.ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΙ ΑΣ ΣΥΝΧΩΡΕΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΛΙΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΙΛΕΙ ΤΟ ΙΒΑΝ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕ ΕΠΩΝΥΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ[ΤΣΑΙ] ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΕΛΘΩΝ.
    ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΧΑΡΙΖΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ 16/02/2013????ΜΟΥΤΣΙΑΝΑ. ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ,ΑΜΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΚΑΠΙΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΘΑ ΧΑΛΑΣΤΕΙ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ.ΞΑΝΑΜΟΥΤΣΙΑΝΑ!!!ΑΛΛΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΑΛΛΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ.ΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΙΣ .......ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ
    'ΤΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ' ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ συμπατριώτη και φίλε Ηλία, είναι ανάγκη κατά τη γνώμη μου - τώρα όσο ποτέ άλλοτε - να καθίσουμε και να δούμε όλοι μας αυτά που μας ενώνουν. Η εποχή της ατομικότητας - αυτή η οποία ευθύνεται εν πολλοίς για εδώ που φτάσαμε ως χώρα και ως άνθρωποι - πρέπει να παρέλθει και να δώσει τη θέση της στη συλλογικότητα.
    Το χωριό μας πλήρωσε πολλές φορές το διχασμό που γεννήθηκε από την εποχή του εμφυλίου πολέμου και κράτησε έως και τη δεκαετία του '80 με τα μπλέ και πράσινα καφενεία και ίσως και ως σήμερα, ευτυχώς όμως κατά πολύ πλέον εξασθενημένος.
    Σκοπός αυτού του ιστολογίου και ενός εκάστου των συμπατριωτών είναι και πρέπει να είναι η ένωσή μας. Οι διαφορετικές προτάσεις και προσεγγίσεις είναι καλό να υπάρχουν και να εκφράζονται. Τα λάθη του παρελθόντος να τα θυμόμαστε όλοι μας για να μην τα επαναλάβουμε.
    Βεβαίως οι εκάστοτε ηγεσίες(κεντρικές και τοπικές), ως ηγεσίες φέρουν ακέραια την ευθύνη για λάθη και παραλείψεις, και εδώ είμαστε όλοι για να κάνουμε καλόπιστη κριτική. Μια σωστή ηγεσία αποζητάει την καλοπροαίρετη κριτική. Ευθύνη όμως αγαπητέ Ηλία και φίλοι συμπατριώτες, έχουμε και πολλοί εξ ημών που ελάχιστες φορές ή ποτέ δε ζητήσαμε να γίνει κάτι καλό για το σύνολο παρά μόνο για την ατομικότητά μας.
    Το χωριό μας διαθέτει χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω άριστο έμψυχο δυναμικό που διαπρέπει εντός και εκτός Κρανιάς. Είναι ανάγκη λοιπόν όλοι μας, ο καθένας από τη μεριά του, να κάνει ό,τι καλύτερο γι' αυτό τον τόπο που μας γέννησε και μας μεγάλωσε.
    Πώς μπορεί για παράδειγμα να μην επαινέσει κανείς τα παιδιά - μέλη που "έστησαν" και πάλι το ΜΕΣΚΕ.
    Μας ενώνουν πολύ περισσότερα τελικά από αυτά που μας χωρίζουν. Ας κάνει ο καθένας μας την οδυνηρή- ένεκα του εγωισμού μας - αυτοκριτική και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο και με τα λάθη μας πολλές φορές.

    Με εκτίμηση

    Χρήστος Γκουνέλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ. ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΝΑ ΑΘΟΩΣΩ ΟΥΤΕ ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΥΝΧΩΡΕΣΩ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΖΕΙ Η ΖΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ [ΜΟΥ]ΣΑΣ.ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ.ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΠΩΝΗΜΟΥ ΛΟΓΟΥ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ.
    ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΤΑ ΛΑΠΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΥΝΙΑ.ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΕΙΣ, ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ, ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΣΥΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΕ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ ΤΗΝ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ,ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΩΣΗ ΕΓΩΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΜΕ??????ΦΙΛΤΑΤΕ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕ ΧΡΙΣΤΟ. Η ΑΝΟΧΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΙΩΠΑ,ΕΤΕΡΟΤΥΦΛΗ,ΑΝΕΧΕΤΕ ,ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΩΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ.ΤΟ ΜΕΣΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕΣΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ.ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

    ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΓΕΝΟΣ ΚΑΤΣΑΒΟΥ. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΡΟΔΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ μου συμπατριώτη Ηλία, οι περισσότεροι δυστυχώς ζούμε μακριά από το αγαπημένο μας χωριό. Είναι το χωριό όλων μας.
    Από την άλλη κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται κριτική.Ίσα - ίσα όπως λέω και στο παρπάνω σχόλιο η υπεύθυνη και με επιχειρήματα κριτική είναι απαραίτητη. Χαίρομαι πραγματικά τη μαχητικότητά σου και νοιώθω την αγάπη σου και την αγωνία για το χωριό μας.Άλλωστε, αυτά είναι τα συναισθληματα που διέπουν και εμάς και που μας οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του Ιστολογίου ως ελεύθερου χώρου έκφρασης και με στόχο να δούμε τα λάθη μας, αλλά περισσότερο να βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Και αυτό όπως είπα και πιο πάνω πιστεύω πως είναι εύκολο γιατί μας ενώνουν πολλά.
    Για τον εγωισμό αυτά που λες με βρίσκουν σύμφωνο, διότι πρόκειται για τον καλώς νοούμενο εγωισμό. Προσωπικά μίλησα για τον αρνητικό εγωισμό που δεν μας αφήνει να δούμε τα λάθη μας και να κάνουμε τη σκληρή αυτοκριτική μας. Και εδώ αναφέρομαι σε όλους μας ανεξαιρέτως μα πιο πολύ σ' αυτούς που ασχολήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο με τα κοινά.
    Αγαπητέ Ηλία εύχομαι ό,τι καλύτερο εκεί που βρίσκεσαι και καλώς να ανταμώσουμε και στο χωριό μας.

    Με εκτίμηση

    Χρήστος Γκουνέλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
    ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΙΖ?
    1.ΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑΝ ΤΟΝ ΘΥΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ [ΒΟΤΑΝΑ-ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ].
    2.ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ Η ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ Η ΔΙΑΧΗΡΗΣΗ.
    3.ΤΙ ΩΦΕΛΗΣΕ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ.
    4. ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ,ΤΑ ΠΑΘΗ, Η ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ?
    ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΩ ΟΥΤΕ ΚΡΙΝΩ ΟΥΤΕ ΜΕ ΝΙΑΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙ .ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΑΘΟΣ
    ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ Ο ΡΑΓΙΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΩΣΤΕ ΑΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΝΕΚΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΟΥΙΖ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΕΥΧΟΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΑΝΩΝ.ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΙΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΕΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ "Ο Τζόν Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτης των New York Times, στην αποχαιρετηστήρια δεξίωση που έγινε προς τιμήν του πρίν βγεί στη σύνταξη, είπε, όταν κάποιος απο τους παρευρισκόμενους έκανε πρόποση για τον ανεξάρτητο Τύπο : «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο…. Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο…. Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΛΑΝΑΡΙΑ ΚΑΛΟΓΡΑΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη , στέλνει το 1947 τον Paul A. Porter ως επικεφαλής αμερικανικής αποστολής.

    Μετά από έναν περίπου μήνα, ο Porter στέλνει επιστολή προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, γράφοντας μεταξύ των άλλων:

    « Εδώ δεν υπάρχει κράτος !
    Υπάρχει μόνο μία ιεραρχία πολιτικών, ο ένας χειρότερος από τον άλλον.
    Μοναδική τους έννοια , η κατάκτηση της εξουσίας.
    Σε ολόκληρη τη χώρα οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχες δεν αποθηκεύουν προμήθειες.

    Και συνεχίζει:
    Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη!!!!.
    Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται ΒΑΣΕΙ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ[ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΜΥΘΙΕΣ Κ.Λ.Π.], ( μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από τον βασικό μισθό τους!).

    Η δημόσια διοίκηση[ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ] δεν είναι σε θέση να προβεί ούτε στην είσπραξη φόρων, ή την επισκευή δρόμων.

    Η ελληνική κυβέρνηση[ΚΥΒΕΡΝΟΝ ΚΟΜΜΑ] δεν έχει άλλη πολιτική εκτός από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια [ΖΙΚΛΙΑΡΚΑ],απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος... !!!!
    Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια[ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ-ΕΠΙΔΟΤΙΣΕΙΣ] για τη διαιώνιση των προνομιών μιας μικρης κλικας [ΣΟΓΙΑ]που εχει την εδρα της στην πλατεία Κολωνακίου [ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ,ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ] !.

    Υπογραφή :Paul A. Porter
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΟ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
    ΚΑΙ Η ΑΝΟΧΗ ΛΑΜΟΓΙΟΠΑΡΕΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΕΝ ΑΝΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ Σ'ΕΛΟΥΣ ΞΕΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ,ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΑ ΚΟΥΒΑΛΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Ηλία καλημέρα! Θα συμφωνήσω με πολλά από αυτά που γράφεις...Θα διαφωνήσω όμως με αυτά που γράφεις για την ελευθερία του τύπου σε ό,τι αφορά αυτό το Ιστολόγιο του οποίου, όπως έχω ξαναπεί η ελευθερία της άποψης όχι μόνο δεν "πνίγεται",αλλά ενθαρρύνεται.
    Η ένσταση μου - αν θες - ήταν στο να γράφονται πράγματα ανώνυμα αναφερόμενα σε συκγεκριμένα πρόσωπα. Προσωπικά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δημοσιεύσω την κάθε άποψη, όταν όμως υπογράφεται. Ο καθένας έχει την ευθύνη αυτών που λέει και θα πρέπει να την αναλαμβάνει.
    Δεν μπορώ να δημοσιεύω ανώνυμα σχόλια όταν πρόκειται για πρόσωπα συγκεκριμένα.Προσωπικά δεν μπορώ να ελέγχω την αλήθεια ή όχι των γραφομένων, αλλά και δεν είναι αυτός ο στόχος μου.Δεν είμαι δικαστής.
    Και όταν εκφράζω την άποψη μου την υπογράφω.
    Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για όλους τους Κρανιώτες και τους φίλους μας.Απευθυνόμαστε σε όλους.
    Επίσης, αυτό που λες ότι είπε ο Αμερικανός Τζον Σουίντον περί πληρωμής κλ.π, και πάλι δεν αφορούν το παρόν Ιστολόγιο και εμένα προσωπικά, διότι αγαπητέ Ηλία ό,τι βλέπεις εδώ, γίνεται από αγάπη και μόνο.
    Ούτε αποκομίζω κάτι, και ούτε πρόκειται να γίνει αυτό.
    Και μιας και μου δίνεις την ευκαιρία φίλε και πατριώτη να σου πώ ότι ξοδεύω και χρήματα από την τσέπη μου και χρόνο γι' αυτό το Ιστολόγιο.
    Ούτε υποψήφιος θα βάλω ποτέ, ούτε διαφημίσεις ούτε τίποτα φίλε.
    Μοναδικό κίνητρο μου είναι η αγάπη για τον τόπο μου. Μια "ιερή" τρέλα, μια "χαζαμάρα" που λεν και στο χωριό μας. Μια χαζαμάρα όμως που επειδή δεν αποσκοπεί κάπου είναι ελεύθερη και καθόλου αγχωτική.
    Αυτά αγηπητέ μου Ηλία και να συγχωρήσεις που μίλησα σε προσωπικό τόνο, αλλά έπρεπε να διαλύσω κάθε αμφιβολία και να αποκαταστήσω την αλήθεια σε ό,τι αφορά αυτό το Ιστολόγιο και εμού προσωπικά ως διαχειριστή του.
    Σ' ευχαριστώ που με έδωσες την ευκαιρία να πώ τα παραπάνω και ειλικρινά αποζητώ τη διαφορετική άποψη.
    Να είσαι καλά εκεί στη Ρόδο.

    Με εκτίμηση και φιλία

    Χρήστος Γκουνέλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΕΝΕ ' ΦΣΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΚΗ ΣΤΟΥΝ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ'.ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΙΣΤΙΟΛΟΓΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΙ ,ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΗΣ ΛΑΘΗ, ΤΡΑΝΙΤΕΡΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΙ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ [ΧΑΖΟΜΑΤΑ ΣΟΥ]ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΟΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΝ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ.ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΕΛΕΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΔΡΙΚΕΛΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ[ΝΕΝΕΚΟΥΣ-ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΟΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ].ΕΓΩ ΤΑ ΛΕΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ.Η ΤΑΛΕΠΟΡΙΑ, Η ΑΝΕΧΙΑ, Η ΞΕΝΙΤΙΑ, Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΥΣ.ΕΣΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.
    ΘΕΣΗ ΜΟΥ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ,ΥΓΙΗΣ ΣΧΕΣΗ ΠΙΣΤΕΥΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ηλία οι περισσότεροι Έλληνες είμαστε απογοητευμένοι από τους πολιτικούς μας και για το σημείο που φτάσαμε. Έχουμε όμως και εμείς οι πολίτες τις ευθύνες μας. Θα 'πρεπε να ψηφίζαμε τους καλύτερους και εντιμότερους.Προσωπικά δεν μ' ενδιαφέρει η ενεργή ενασχόληση με την πολιτική.Αυτό όμως δεν μ' εμποδίζει να εκφράζω τις απόψεις μου κατ' ιδίαν και δημοσίως, όπως οφείλω άλλωστε ως πολίτης αυτού του τόπου. Χωρίς κομματικές παρωπίδες και αγκυλώσεις.
    Ένας σοφός γέροντας έλεγε: "ο καθένας έχουμε έναν εαυτό και κάνοντας τον καλύτερο, τότε γίνεται αυτομάτως καλύτερη όλη η κοινωνία μας". Φταίνε πολλά πράγματα για εδώ που φτάσαμε Ηλία, και πρώτα απ' όλα φταίει η σαθρή παιδεία μας όχι τόσο σαν γνώσεις, όσο σαν μόρφωση χαρακτήρα και ψυχής. Η κρίση όντως είναι ευκαιρία, αλλά όχι για οικονομικές επενδύσεις, αλλά για να δούμε τα στρεβλά και να δουλέψουμε τον παράγοντα άνθρωπο. Αφού γίνει αυτό τότε θα 'ρθει και ο υλικός πλούτος κι όχι η φούσκα που ζούσαμε μέχρι τώρα με δανεικά.
    Τέλος πάντων.
    Θέλω να ξαναπώ ότι εδώ θα παραμείνει χώρος ελεύθερης έκφρασης και υγιούς αντιπαράθεσης απόψεων, όπως ο ίδιος πολύ ωραία λες.Παράλληλα όμως και χώρος πολιτισμού και τέχνης.
    Όλοι οι χωριανοί και φίλοι είναι ευπρόσδεκτοι να καταθέτουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, όπως και εσυ κάνεις, και να είμαστε εδω να συζητάμε ό,τι μας δίνει χαρά, αλλά και ό,τι μας πληγώνει.
    Να είσαι πάντα καλά φίλε και πατριώτη!

    Χ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΚΟΙ ΚΡΑΝΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠ' ΟΣΟ ΞΕΡΩ .ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ , ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ.
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ,ΟΡΑΜΑ,ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΥΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΝΧΟΥ ΠΡΑΞΕΩΝ , ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ .ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥΛΙΔΕΣ, ΓΛΥΦΤΟΥΛΙΔΕΣ, ΡΟΥΦΚΙΑΝΟΥΛΙΔΕΣ,ΠΑΡΤΑΚΙΔΕΣ,ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΟΚΑΒΑΛΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΔΟΥΛΩΝ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΑΙ.[ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΑ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή